Hrvatski DNA laboratorij među finalistima za europsku nagradu

Autor: Poslovni.hr , 04. listopad 2012. u 10:21
www.sxc.hu

Genos je u najužu konkurenciju od 5 najuspješnijih europskih tvrtki.

Genos d.o.o. prvi hrvatski privatni DNA laboratorij, na 3. Inovacijskim danima («Innovation Days 2012.»), koji su se održali u Parizu od 1 do 3. listopada 2012., izabran je među finaliste za prestižnu "European Universal Biotech Innovation Prize", priopćeno je iz tvrtke. Ova nagrada promovira vodeće mlade i inovativne tvrtke i znanstvene projekte i pruža im priliku da svoje projekte i inovacije prezentiraju na najvišoj razini, čime osiguraju vidljivost kako u znanstvenoj javnosti, tako i među potencijalnim investitorima.

«Innovation Days» koncipirani su radi promocije start-up projekata na području biotehnologije i predstavljaju jedinstveno mjesto gdje se susreću, prepoznaju i prezentiraju najinovativniji europski projekti i tvrtke iz područja biotehnologije, farmaceutske kompanije, znanstvenici, biotehnološki parkovi, klasteri te predstavnici institucija.

Genos je za nagradu kandidirao i ušao u najužu konkurenciju od 5 najuspješnijih europskih tvrtki, projektom u okviru kojeg je otkriven dijagnostički potencijal antenarne fukoze za jedan od podtipova dijabetesa, HNF1A-MODY (Maturity onset diabetes of the young). U suradnji s Oxford Centre for Diabetes, Endocrinology and Methabolism Genos je na oko 600 pacijenata s različitim vrstama dijabetesa pokazao da određivanje razine šećera fukoze na proteinima plazme HPLC metodom može jako dobro razlikovati HNF1A-MODY (oko 0,5 posto  dijabetičara) od ostalih podtipova dijabetesa. Karakterizira ga rana dijagnoza (između 20 i 45 godine) i obiteljska anamneza. Terapija pacijenata s HNF1A-MODY razlikuje se od terapije onih s dijabetesom tipa 1 i 2 (koji se liječe injekcijama inzulina), jer se učinkovito drži pod kontrolom jednostavnim uzimanjem tableta, što značajno podiže kvalitetu života i smanjuje troškova liječenja (s potencijalnim uštedama od nekoliko milijardi eura godišnje na globalnoj razini). Antenarnu fukozu kao dijagnostički biljeg za MODY Genos je zaštitio patentnom prijavom što otvara mogućnost globalne komercijalizacije, ističe se u priopćenju.

Za razliku od trenutno najbolje metode za prepoznavanje HNF1A-MODY (prepoznaje oko 80 posto pacijenata), kvantifikacija antenarne fukozilacije proteina prepoznaje čak do 95 posto pacijenata. Ukoliko se uspije dokazati tehnička izvedivost analize fukoze metodama koje je moguće provoditi u rutinskim biokemijskim laboratorijima, za očekivati je da će ta pretraga biti uvrštena u rutinski dijagnostički algoritam dijabetesa dijagnosticiranih prije 45. godine života, te kod sumnje na nasljedni oblik dijabetesa, zaključuje se u priopćenju.

Komentirajte prvi

New Report

Close