Hrvatske tvrtke prepoznaju važnost uloge HR stručnjaka

Foto: MojPosao Foto: MojPosao

Rezultati godišnjeg pregleda tržišta rada za 2018. godinu, portala MojPosao, ukazuju na zanimljive trendove koji će obilježiti poslovnu 2019. godinu, ali i posebno razveseliti sve domaće HR stručnjake.

Prošla godina donijela je važne promjene čiji se utjecaj prelijeva i na ovu godinu, pokazuje Godišnji pregled tržišta rada portala MojPosao.

Da je kriza debelo iza nas, pokazuju već i živahna kretanja na tržištu rada: više od 53.000 oglasa objavljeno je prošle godine na portalu MojPosao, a to je značajnih 26% više u odnosu na 2017. godinu.

Za razliku od prethodnih godina, kada je najveći udio oglasa za posao objavljivan u kategoriji Turizam i ugostiteljstvo, u 2018. godini najviše su se tražili trgovci i prodavači, pa je tako i kategorija Prodaje preuzela vodeću poziciju.

“Posljedica je to konsolidacije tržišta maloprodaje te fluktuacije zaposlenika, povećanja kupovne moći, ali i rasta turizma”, pojašnjava Igor Žonja, direktor portala MojPosao, u čijoj se organizaciji 11. i 12. travnja održava sedma po redu HR Days konferencija u Rovinju.

A upravo će ovogodišnja konferencija biti posebno značajna u kontekstu činjenice da godišnji pregled tržišta rada otkriva još jednu zanimljivost, koja će posebno zapeti za oko svim zagovarateljima jače uloge HR-a u kreiranju poslovnih strategija.

Naime, najveći rast broja oglasa u 2018. bilježi upravo HR odnosno, kategorija Ljudski potencijali.

“To jasno pokazuje da su tvrtke počele osvještavati važnost zaposlenika i traže ljude koji će kvalitetno upravljati ljudskim potencijalima. Toj tezi ide u prilog i činjenica da su tvrtke smanjile zapošljavanje na određeno 9% u odnosu na 2017. godinu”, ističe Žonja.

S obzirom na sve navedeno, jasno je da HR u Hrvatskoj dobiva na važnosti, a spomenuti trendovi itekako će utjecati na njegov daljnji razvoj i dinamiku. Stoga će i ovogodišnji program konferencije, uz stručne teme iz područja ljudskih potencijala, obuhvatiti i trendove širih gospodarskih kretanja koja imaju izravan utjecaj na razvoj ove djelatnosti u Hrvatskoj i regiji.

Bogat program i ove godine uključuje brojna domaća i inozemna stručna imena kao što su Ben Renshaw, Krysia Sommers i Rohit Joshi i mnogi drugi, te aktualne teme hrvatskog gospodarstva poput zapošljavanja inozemnih radnika i dodjelu priznanja kompanijama koje su osmislile i implementirale uspješne HR projekte u svojim organizacijama.

Ukoliko ste zainteresirani priključiti se vodećem regionalnom HR okupljanju u Hrvatskoj, do 31. siječnja vrijedi rana prijava. Više informacija o događanju i programu nalazi se na službenoj stranici HR Days konferencije.

 

 

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Nemaš korisnički račun? Registriraj se ovdje! Prijavi se ovdje!
Pregled dana
Pogledaj sve