‘HPB nakon Jabe želi još kupovati, čak i veće banke’

Autor: Ana Blašković , 05. srpanj 2018. u 14:02
Foto: Patrik Macek / Pixsell

Sanacijsku upravu Jadranske banke u Šibeniku zamijenit će dvojac Mato Filipović i Alan Herjavec.

Hrvatska poštanska banka i formalnim je potpisom ugovora s Državnom agencijom za osiguranje štednih uloga i sanaciju banaka (DAB), koji je par sati kasnije popratilo zeleno svjetlo regulatora, postala vlasnicom Jadranske banke. Vrijednost akvizicije je 12 milijuna kuna, a pratit će ju dokapitalizacija Jadranske od 110 milijuna kuna. U idućih par dana sanacijsku upravu, koju je vodila Nensi Marin, zamijenit će HPB-ov dvojac Mato Filipović i Alan Herjavec kojima bi HNB trebao dati dozvolu za imenovanja. Filipović u HPB-u vodi poslovanje s građanstvom, portfelj od oko 600.000 klijenata, dok je Herjavec na čelu upravljanja naplatom.

Obojica su od početka uključena u postupak snimanja stanja u Šibeniku. Na njima je ambiciozni zadatak do kraja godine srediti stanje i potom do proljeća 2019. provesti integraciju u HPB kada će Jaba prestati postojati kao zasebna banka. Nakon što je sanaciju platio nešto više od 400 milijuna kuna (iz fonda koji pune banke, a ne porezni obveznici) DAB je spustio cijenu s inicijalnih 50 milijuna kuna. “Ovime završava dvogodišnja sanacija u kojoj je banka uspješno sačuvana na životu i predajemo ju u ruke ozbiljnom igraču”, rekla je direktorica DAB-a Marija Hrebac. Šef HPB-a Tomislav Vuić kazao je da im akvizicija znači jačanje prisutnosti u Dalmaciji te da će u naredna tri tjedna izaći s planovima za Jadransku.

“Želimo rasti i akvizirati kad se pruži prilika, čak i veće banke”, kazao je. Iako još konkretne mete nema, kalkulira se već dugo da bi iduća mogla biti Croatia banka. Ministar financija Zdravko Marić poručio je da Vlada vidi HPB kao snažnog aktera, u Top 10. “Vodit ćemo računa da naše mjere adekvatno prate, ne samo ambicije, nego i realan poslovni plan HPB-a”, kazao je. Iako je HPB tom akvizicijom premašio prag od 5% tržišta, dokapitalizacija nije na stolu. HNB je, naime, promijenio izračun zahtjeva za kapitalom što, po Vuiću, znači da još 1,5 do 2, nema potrebe za novom financijskom injekcijom.     

Komentirajte prvi

New Report

Close