Hoće li McDonald’s biti prva žrtva novog Hladnog rata?

Autor: Darko Bičak , 17. travanj 2014. u 16:22
Reuters

Jedan od najpoznatijih američkih brendova, lanac fast food restorana McDonald’s, mogao bi biti prva žrtva novog Hladnog rata koji se nazire između Rusije i SAD-a.

Jedan od najpoznatijih američkih brendova, lanac fast food restorana McDonald's, mogao bi biti prva žrtva novog Hladnog rata koji se nazire između Rusije i Sjedinjenih Američkih Država.

Naime, kako piše Washington Post, McDonald's je prva velika tvrtka koja je na rusku aneksiju ukrajinskog Krima reagirala s povlačenjem svojih aktivnosti s tog poluotoka. Kako je Krim danas de facto dio Rusije, mnogi Rusi, kako obični građani tako i političke elite, ne gledaju blagonaklono na tu McDonaldsovu "provokaciju". Čak su pokrenute i inicijative da se američkom lancu brze prehrane zabrani rad u čitavoj Rusiji. Inicijativu za to je pokrenuo poznati tamošnji ultranacionalista Vladimir Žirinovski, predsjednik Liberalne stranke, a da se ne radi samo standardnoj retorici političkih ekstremista, pokazuje i činjenica da većina Rusa podržava zatvaranje svih McDonald'sa u toj zemlji. Prema istraživanju tamošnje agencije za analizu tržišta SuperJob, čak 62 posto Rusa želi da američki fast food lanac ode iz njihove zemlje. Usporedno s tim su se u nekim ruskim gradovima pojavili demonstranti ispred restorana s transparentima "Dolje s američkim fast foodom" i slični.

McDonald's je dobio dopuštenje da dođe u tadašnji Sovjetski Savez još davne 1988. godine, nakon 14 godina pregovora, a prvi restoran je otvoren zadnjeg dana 1990. godine na Trgu Puškin u središtu Moskve. Njegovo otvaranje je bilo popraćeno velikom reklamnom kampanjom i sloganima poput "Ako ne možete doći u Ameriku, dođite do Mcdonald'sa u Moskvi". Euforija koju je otvaranje restorana izazvalo, s kilometarskim kolonama znatiželjnih mušterija, namrgodila je tadašnje čelnike raspadajućeg komunističkog imperija. Zanimljivo je da je Big Mac meni u tom restoranu koštao pet rublji, a što je bilo pola dnevne zarade prosječnog Rusa. Trenutno u Rusiji djeluje 418 McDonaldsovih restorana.

Kada govorimo o brojkama, McDonald's prema procjenama danas raspolaže s više od 34 tisuće restorana u 119 zemalja svijeta. Najveći broj njih, 14.146 restorana, bazirano je u samom SAD-u. Prošle godine je pod brendom zlatnog luka radilo 1,8 milijuna ljudi. Prihod ove korporacije, koja kotira na burzi u New Yorku, iznosio je 27,5 milijardi dolara, a dobit 5,46 milijardi.   

Komentirajte prvi

New Report

Close