HEP u infrastrukturu u priobalju investira 500 milijuna kuna

Autor: Darko Bičak , 26. kolovoz 2016. u 07:38
Foto: Dino Stanin / Pixsell

Samo Elektroprimorje Rijeka u elektroenergetsku mrežu u 2016. ulaže 100 milijuna kuna.

Iako se obično ne svrstava u tu kategoriju, Hrvatska elektroprivreda (HEP) je zapravo jedan od najvećih investitora u turizam. Naime, u tijeku je 500 milijuna vrijedno ulaganje u elektroenergetsku infrastrukturu u priobalju, što će, prije svega, izravno pridonjeti uspješnosti hrvatskog turizma. Elektroistra Pula je ove godine završila glavni investicijski projekt Pazin, vrijedan gotovo 35 milijuna kuna, dok se godišnje ulaže 20-ak milijuna kuna na zamjenu dotrajale opreme.

Na distribucijskom području Elektroprimorja Rijeka kontinuirano se provodi višegodišnji Program Rijeka, vrijedan više od 150 milijuna kuna, koji uskoro ulazi u četvrtu fazu. Posebno je važno povezivanje modernim podmorskim kabelima kvarnerskih otoka.

Ukupno, ulaganja Elektroprimorja Rijeka u elektroenergetsku mrežu u 2016. iznose 100 milijuna kuna, dok se s ciljem osiguravanja sigurnije opskrbe na otocima dodatno ulaže više od 20 milijuna kuna. Jedan od zahtjevnijih zadataka u podvelebitskogom primorju ima Elektrolika Gospić, koja gotovo svake godine zbog elementarnih nepogoda u oporavak i modernizaciju sustava ulaže 40-ak milijuna kuna. Elektra Zadar će u ovoj godini uložiti gotovo 60 milijuna kuna, a i susjedna im Elektra Šibenik je u pripremu ovogodišnje turističke sezone uložila gotovo 17 milijuna kuna.

U splitsku regiju je u poboljšanje opskrbe električnom energijom uloženo ove godine gotovo 36 milijuna kuna, a najviše ponovno u kvalitetu opskrbe na otocima. U tu svrhu su u planu dodatna ulaganja od 40 milijuna kuna. Dubrovačko je područje posljednjih 10-ak godina jedno od najambicioznijih HEP-ovih gradilišta, gdje je uloženo gotovo pola milijarde kuna.

Komentirajte prvi

New Report

Close