HAMAG-BICRO kroz BOND poduzetnicima olakšava poslovanje

Autor: Promo , 20. rujan 2019. u 08:00
Foto: promo

U sklopu prve pilot-usluge, standardizacije savjetovanja poduzetnika početnika, izrađen je Priručnik koji sadrži savjete u području upravljanja tvrtkom, marketinga, prodaje i vođenja financija.

Hrvatska agencija za malo gospodarstvo, inovacije i investicije (HAMAG-BICRO) predstavila je na završnoj konferenciji rezultate pilot-projekta BOND – Razvoj mreže poduzetničkih potpornih institucija (PPI) koji je pokrenut s ciljem okupljanja različitih vrsta poduzetničkih potpornih institucija na jednom mjestu. Kroz projekt BOND uspostavljeno je 5 pilot usluga, čime se nastoji smanjiti razlike u regijama i svim poduzetnicima u Hrvatskoj pod jednakim uvjetima olakšati pristup poslovnim znanjima, vještinama i informacijama ključnim za rast i razvoj poslovanja.

Uspostavljene pilot-usluge kroz mrežu BOND uključuju standardizaciju usluge savjetovanja poduzetnika početnika, decentralizaciju usluga HAMAG-BICRO-a, mrežu mentora za poduzetnike, dijagnostičke alate za procjenu inovativnosti poduzetnika i podrški PPI-ima u savjetovanju na području društvenog poduzetništva. U rad mreže BOND trenutno je uključeno 58 poduzetničkih potpornih institucija, a od početka njezina djelovanja, velik broj poduzetničkih potpornih institucija iz cijele Hrvatske izrazilo je želju za učlanjenjem.

U sklopu prve pilot-usluge, standardizacije savjetovanja poduzetnika početnika, izrađen je Priručnik koji sadrži savjete u području upravljanja tvrtkom, marketinga, prodaje i vođenja financija. Naime, recentna istraživanja pokazuju kako su rane faze razvoja poslovanja pune rizika i neizvjesnosti te da kao rezultat nedovoljne pripreme ili istraživanja tržišta, gotovo 50 posto od svih novoosnovanih poduzeća u Europi, prestane s radom u prvih pet godina poslovanja. Primjenom ovog Priručnika, poduzetnici će dobiti mogućnost ujednačenog savjetovanja prilikom osnivanja svojih poduzeća, bez obzira na adresu njihova poslovanja. Istovremeno, smanjit će se stopa propadanja mladih poduzeća.

U sklopu druge pilot-usluge, decentralizacije usluga HAMAG-BICRO-a, otvorene su ispostave u Čakovcu i Antunovcu, čime se olakšava i pojednostavljuje pristup informacijama lokalnim poduzetnicima. U ispostavama HAMAG-BICRO-a organizirat će se informativne radionice za lokalne poduzetnike i održavati individualni sastanci s njima. Istovremeno, educirat će se zaposlenici lokalnih poduzetničkih potpornih institucija koje su učlanjene u mrežu BOND o uslugama i programima HAMAG-BICRO-a.

U okviru treće pilot-usluge, savjetovanja na području društvenog poduzetništva, PPI-ima su pružene smjernice za uspostavljanje i provedbu programa podrške postojećim i potencijalnim društvenim poduzećima u Republici Hrvatskoj. Izrađen je i Priručnik za društveno poduzetništvo. Četvrta pilot-usluga, Mreža mentora, doprinijela je uspostavi poslovnog mentorstva, a čak 80 posto korisnika te usluge istaknulo je kako je ovakav način pristupa izuzetno koristan za razvoj vještina i znanja potrebnih u njihovim budućim poduzetničkim aktivnostima. Peta i posljednja pilot-usluga obuhvatila je razvoj dijagnostičkog alata za procjenu stanja poslovanja poduzeća i inovacijskog profila poduzetnika te alata za procjenu tehnološke spremnosti poduzeća i potencijalnog inovativnog projekta.

Više informacija o projektu saznajte na službenoj stranici projekta. Ukupna vrijednost projekta iznosi sedam milijuna kuna.

New Report

Close