FOTO: Coca-Cola Hrvatska organizirala obilazak svog proizvodnog pogona

Autor: Poslovni.hr , 12. rujan 2017. u 11:05
Foto: Igor Šoban / Pixsell

Gotovo 80 % ukupne Coca-Coline ponude bezalkoholnih pića na hrvatskome tržištu proizvodi se u Hrvatskoj te je godišnja proizvodnja u 2016. iznosila 142 milijuna litara bezalkoholnih pića.

Uoči obilježavanja 50. obljetnice poslovanja u Hrvatskoj Coca-Cola je jučer predstavila Studiju o socioekonomske utjecaju Coca-Cole u Republici Hrvatskoj u 2016. godini. Zagrebačku punionicu u kojoj je 1968. proizvedena i prva hrvatska bočica Coca-Cole tim je povodom posjetila potpredsjednica Vlade i ministrica gospodarstva Martina Dalić.

Studija izrađena prema međunarodno priznatoj metodologiji obuhvatila je uz izravan utjecaj i doprinos Coca-Cole HBC Hrvatska i Coca-Cole Adria i neizravan doprinos koji se ostvaruje suradnjom s partnerima, tj. poslovanjem s 1100 dobavljača i 32 800 kupaca.

Gotovo 80 % ukupne Coca-Coline ponude bezalkoholnih pića na hrvatskome tržištu proizvodi se u Hrvatskoj te je godišnja proizvodnja u 2016. iznosila 142 milijuna litara bezalkoholnih pića. S 463 zaposlenika Coca-Cola je 2016. zapošljavala 24 % radne snage u hrvatskoj industriji bezalkoholnih pića, a njezin je udio u industrijskome doprinosu BDP-u iznosio 37 %.

„Ukupna je vrijednost izravnoga i neizravnoga doprinosa Coca-Cole u obliku plaća, poreza i dobiti u 2016. godini iznosila 1,8 milijardi kuna, što je 0,5 % ukupnoga iznosa BDP-a. Coca-Cola izravno stvara 219 milijuna kuna dodane vrijednosti, a svakom kunom dodane vrijednosti koju izravno stvaramo podržavamo stvaranje još 7 kuna dodane vrijednosti u hrvatskome gospodarstvu. Osim toga, svako radno mjesto u Coca-Coli osigurava još 18 radnih mjesta unutar našeg lanca vrijednosti“, naglasila je Ruža Tomić Fontana, glavna direktorica Coca-Cole HBC za Hrvatsku, Bosnu i Hercegovinu i Sloveniju ustvrdivši kako i podaci iz Studije potvrđuju da je Coca-Cola važan dio hrvatskoga gospodarstva.   

Od ukupnoga doprinosa Coca-Cole BDP-u na porezne prihode otpada 1,173 milijardi kuna, odnosno 65 %. Stoga je Coca-Cola svojim izravnim i neizravnim doprinosom osigurala 1 % ukupnoga iznosa poreznih doprinosa uplaćenih u Hrvatskoj u 2016. godini.

Komentirajte prvi

New Report

Close