Fina prijavila čak 29.000 poduzetnika Ministarstvu financija

Autor: Suzana Varošanec , 27. veljača 2017. u 14:29
Foto: Kristina Stedul Fabac/PIXSELL

Rok za predaju GFI-a za javnu objavu bio je 30. lipnja 2016., odnosno šest mjeseci po isteku poslovne godine za poduzetnike kojima je poslovna godina različita od kalendarske, navode iz Fine.

Coning, Magma i Fimi Media, ali i neke tvrtke u stečaju, primjerice Adriatic Security, TLM Aluminum, Modra špilja i Ciglana Sinj, tek su dio imena s novog popisa Financijske agencije koji obuhvaća sve poduzetnike koji prema stanju od 23. veljače nisu u Finu predali svoja godišnja financijska izvješća za 2015. za statističke i druge potrebe (il)i u svrhu javne obave, odnosno nisu to učinili kad je riječ o istoj obvezi za 2014. te za 2013. godinu.

U konkretnom slučaju navedeni poduzetnici nalaze se na prvom Fininom  popisu na kojem je ukupno 1773 obveznika javne objave koji su, kako navodi Fina, predali svoje godišnje financijske izvještaje (GFI) za 2015. za statističke i druge potrebe, ali nisu u svrhu javne obave. Drugi njezin popis obuhvaća, međutim, čak 19.055 poduzetnika, a to su svi oni koji nisu predali GFI za 2015. ni za statističke i druge potrebe ni u svrhu javne obave.

Fina je ukupno kreirala pet različitih popisa kojima je obuhvaćeno gotovo 29.000 poduzetnika, kako je to danas objavljeno. Pritom je najmanja skupina onih obveznika čija je dokumentacija prema stanju 23. veljače bila u statusu nedovršene, što je primjerice slučaj tvrtke 3. Maj Tibo u stečaju, odnosno takvih je tek 23.  

Rok za predaju GFI-a za javnu objavu bio je 30. lipnja 2016., odnosno šest mjeseci po isteku poslovne godine za poduzetnike kojima je poslovna godina različita od kalendarske, navode iz Fine. Također iznose i kako je  temeljem članka 23., st. 13. Zakona o računovodstvu, popis poduzetnika koji nisu predali GFI za javnu objavu, s njihove strane dostavljen Ministarstvu financija – Poreznoj upravi, radi primjene prekršajnih odredbi prema čl. 32. istoga Zakona.

"Radi primjene čl. 70., st. 1., t. 3. Zakona o sudskome registru Fina obavijestila Visoki trgovački sud o poduzetnicima koji nisu postupili sukladno čl. 20. Zakona o računovodstvu i tri godine za redom, tj. za 2013., 2014. i 2015. godinu, u Finu predali godišnji financijski izvještaj i ostalu propisanu dokumentaciju za javnu objavu", stoji u Fininoj objavi. 

Naime, u konkretnom slučaju pokazuje se da su novi kandidati za brisanje iz sudskog registra tvrtke koje se nalaze na petom popisu, tj. posrijedi je 5161 poduzetnika. Postupajući po službenoj dužnosti na ovaj način do sada su trgovački registri izbrisali  49.049 društava koji tri godine za redom ne predaju godišnje financijske izvještaje u svrhu javne objave. 

Komentirajte prvi

New Report

Close