Erste banka dioničarima kroz dividendu isplaćuje 218,6 milijuna kuna

Autor: Poslovni.hr/Hina , 24. ožujak 2017. u 12:10
Foto: Žarko Bašić / Pixsell

Iz Erstea izdvajaju podatke o rastućim trendovima novog kreditiranja u 2016.

Erste & Steiermaerkische banka prošlu je godinu završila s neto dobiti od 626,5 milijuna kuna, od čega bi se 407,9 milijuna kuna trebalo raspodijeliti u zadržanu dobit, a 218,6 milijuna kuna isplatiti dioničarima kroz dividendu u iznosu od 12,87 kuna po dionici, objavljeno je u petak iz te banke.  

 Istovremeno je objavljeno i konsolidirano i revidirano izvješće o ostvarenom financijskom rezultatu u prošloj godini.

 Na razini grupe, koja uz Erste banku uključuje i tvrtke Erste Nekretnine, S-Leasing,  Erste Card Club, Erste Factoring, Erste Group IT HR te Izbor Nekretnine, kao i Erste Banku iz Podgorice, neto dobit za 2016. iznosi 912,7 milijuna kuna. To predstavlja značajno poboljšanje u odnosu na 769 milijuna kuna gubitka u 2015. godini, uzrokovanog jednokratnim negativnim financijskim učincima konverzije kredita u 'švicarcima'.

 Iz Erstea navode kako su najznačajniji utjecaj na lanjski rezultat imali niži troškovi rezervacija, stabilan i blago rastući trend operativnog rezultata te jednokratni učinci prodaje udjela u društvu VISA Europe Limited, u iznosu od 74,9 milijuna kuna. 

 Na kraju 2016. ukupna aktiva grupe iznosila je 65,6 milijardi kuna i bila je 3,9 posto manja u odnosu na 2015. godinu. Pritom su ukupni krediti krajem 2016. iznosili 43,7 milijarde kuna, što je 5,4 posto manje u odnosu prethodnu godinu, dok su ukupni depoziti istovremeno povećani za 4,5 posto, na 43,3 milijarde kuna.

 Sama Erste banka 2016. je završila s 4,9 posto manjom aktivom u odnosu na 2015., u iznosu od 56 milijardi kuna. Ukupni su krediti bili niži za 6,6 posto i iznosili 36,3 milijarde kuna, također djelomice kao posljedica učinaka konverzije, odnosno umanjenja glavnice kredita nakon provedene konverzije, navode iz te banke. Ukupni depoziti su istodobno rasli za 4,1 posto, na 41,3 milijarde kuna. 

 Iz Erstea izdvajaju podatke o rastućim trendovima novog kreditiranja u 2016. Primjerice, u segmentu poslovanja s građanstvom, koji uključuje i mikro poduzeća, ostvaren je rast novih plasmana za gotovo 14 posto, a u segmentu stambenih i adaptacijskih kredita građanima za 71,3 posto.

 Posebno ističu rastući trend digitalizacije poslovanja, koji se očitovao i u sve većem korištenju online kanala banke pa je primjerice udio gotovinskih kredita koji su realizirani putem online zahtjeva u 2016. iznosio gotovo 35,6 posto ukupnog broja, a kod stambenih kredita taj je udio oko 33 posto.

 "Intenziviranje pozitivnih ekonomskih trendova, blagi rast bruto domaćeg proizvoda te pad stope nezaposlenosti, nastavak procesa fiskalne konsolidacije, stabilizacija javnog i pad inozemnog duga te pad premije rizika, pokazatelji su dugo željenog početka oporavka hrvatskog gospodarstva, čiji se nastavak očekuje i tijekom 2017. Zato je bitno staviti jaki naglasak na potrebu daljnje konsolidacije javnih financija te osiguravanje nastavka oporavka gospodarske aktivnosti, i to prije svega aktivnijim provođenjem strukturnih reformi",  kažu u Erste banci.

Komentirajte prvi

New Report

Close