Dva strana partnera podupiru Debeljaka za Uljanik

Autor: Marija Brnić , 28. siječanj 2019. u 10:00
Završni poslovi u Uljaniku, Foto: Duško Marušić / Pixsell

Uz Fincantieri koji je podnio zajedničku ponudu s Brodosplitom suradnju s njima želi i australski Scenic.

Iako se to očekivalo, u ponedjeljak ni putem Zagrebačke burze niti u izjavama za medije nakon sastanka u Ministarstvu gospodarstva Uprava Uljanika nije dala osnovne informacije niti o broju pristiglih ponuda niti o imanenima ponuđača. Predsjednik uprave Emil Bulić kratko je pojasnio da su to osjetljive informacije te da će više moći reći nakon valorizacije ponuda za nekoliko dana. 

Neslužbeno, do isteka roka Upravi predane četiri kuverte, tri za restrukturiranje cijele grupe i jedna za kupnju riječkog škvera. Brodosplit i talijanski Fincantieri zajednički nude preuzimanje cijele grupe s procjenom da je za restrukturiranje potrebno deset godina, no o detaljima Tomislav Debeljak, vlasnik Brodosplita, nije iznosio detalje niti na sastanku sa škveranima u Puli održanom u subotu, dan nakon predaje ponude.

Zanimljivo je, pak, da i drugi strani ponuđač, australski brodar Scenic grupa, u svojoj ponudi po dostupnim informacijama de facto najavljuje kako je spreman u projekt u Uljaniku ući u suradnji sa splitskim i talijanskim škverom. On bi, prema dostupnim izvorima, osigurao nove gradnje, budući da je zadovoljan dosadašnjim poslom u Uljaniku, premda je u provedbi zapeo zbog financijske krize, no nema dovoljno kapaciteta, prvenstveno tehničkih, da sam u cijelosti preuzme sav posao.
Pomorski institut iz Splita javio se na prvi pogled kao potpuni outsider s idejom da je za restrukturiranje Uljanika potrebno pola stoljeća.

Njemački ponuđači brodogradilišta Elsflether, te Pella Sietas sa svojim partnerima iskazali su, pak, interes samo za preuzimanje 3. maja i tvornice motora koje bi se prethodno trebalo izdvojiti iz Uljanikove grupacije.
Ima li i drugih ponuda, te što sve one obuhvaćaju za očekivati je da će se rasvijetliti brzo, jer je ovaj vikend istekao rok za pokretanje stečajnog postupka u Uljanik Brodogradilištu zbog isteka 120 dana kontinuirane blokade računa, a idući tjedan stečajni upravitelj 3. maja mora utvrditi otvara li stečaj ili će još malo pričekati.

Komentari (6)
Pogledajte sve

A source close to the matter told Reuters that Fincantieri would act as an adviser to Brodosplit at this stage but would not be an investor.

https://www.reuters.com/article/croatia-shipbuilding/croatias-troubled-uljanik-shipyard-picks-partner-to-stay-afloat-idUSL5N1ZT4KW [reuters.com]

Zaustavimo Reuters!!!

u bilo kojoj kombinaciji Uljanik se zatvara


Ova ponuda od pola stoljeća za restruktuiranje mi je onako istinski sjela. Po meni, bilo bi dobro Uljanik dati Debeljaku i partnerima, naravno ako imaju novac, a 3.Maj prodati Nijemcima. Koncentracija skoro svih brodogradilišta u jednoj ruci, možda i nije pravo rješenje.

Ova ponuda od pola stoljeća za restruktuiranje mi je onako istinski sjela. Po meni, bilo bi dobro Uljanik dati Debeljaku i partnerima, naravno ako imaju novac, a 3.Maj prodati Nijemcima. Koncentracija skoro svih brodogradilišta u jednoj ruci, možda i nije pravo rješenje.

Vidi doista ima potpis! Ispričavam se jer meni je stvarno izgledalo kao PR objava kojom se dojam o “ozbiljnoj ponudi” umjesto informacije o planiranoj investiciji pokušava stvoriti uvođenjem u priču navodnih čvrstih poslovnih veza s nekim tko te prije nekoliko dana nije pustilo na svoj brod.
Bit će da sam pogriješio

New Report

Close