Dobit Zagrebačke banke 402 milijuna kuna

Autor: Poslovni.hr/H , 30. srpanj 2015. u 16:28
Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL

Ostvareni neto rezultat od trgovanja pod negativnim je utjecajem aprecijacije tečaja švicarskog franka u odnosu na kunu.

Zagrebačka banka d.d. u prvom je polugodištu ove godine ostvarila dobit nakon oporezivanja u iznosu od 402 milijuna kuna, što je za 163 milijuna kuna ili za 28,8 posto manje nego u istom prošlogodišnjem razdoblje, a ostvareni rezultat pod utjecajem je neto rezultata od trgovanja i viših troškova vrijednosnih usklađenja za neprihodujuće kredite, objavila je u četvrtak ta banka.

Dodaju da je ostvareni neto rezultat od trgovanja pod negativnim utjecajem aprecijacije tečaja švicarskog franka u odnosu na kunu, te primjene izmjena i dopuna Zakona o potrošačkom kreditiranju kojim je za anuitete kredita u redovnoj otplati tečaj franka prema kuni utvrđen na razini od 6,39 kuna za franak, za razdoblje od jedne godine.

Poslovni prihodi Zagrebačke banke u prvom polugodištu iznose 1,83 milijarde kuna te su u odnosu na isto razdoblje 2014. godine niži za 32 milijuna kuna il 1,7 posto, prvenstveno pod utjecajem ostvarenog neto gubitka od trgovanja, kaže se u izvještaju.

Neto prihod od kamata ostvaren je u iznosu od 1,33 milijarde kuna, što je 87 milijuna kuna ili sedam posto više u odnosu na prvo polugodište 2014.

Neto prihod od provizija i naknada Zabe u prvom polugodištu iznosio je 446 milijuna kuna ili 0,7 posto više nego u prvih šest mjeseci prošle godine.

Ukupni Zabini troškovi poslovanja u prvom polugodištu iznosili su 852 milijuna kuna i u odnosu na prvo polugodište 2014. godine veći su za 35 milijuna kuna ili za 4,3 posto.

Dobit od poslovanja prije vrijednosnih usklađenja i rezerviranja za gubitke iznosi 985 milijuna kuna, što je 67 milijuna kuna ili 6,4 posto manje nego u prvom polugodištu godine prije.

Za troškove vrijednosnih usklađenja i rezerviranja za gubitke ta je banka izdvojila 494 milijuna kuna, što je 136 milijuna kuna ili 38 posto više u odnosu na isto razdoblje prošle godine. Povećani troškovi vrijednosnih usklađenja rezultat su restrukturiranja određenog dijela neprihodujućih kredita, a također i rasta tečaja švicarskog franka, kaže se u izvještaju.

Imovina banke iznosi 103,7 milijardi kuna i veća je za 1,3 posto u odnosu na kraj prethodne godine.

Neto krediti komitentima iznose 70,3 milijardi kuna i povećani su za 541 milijun kuna (0,8 posto) u odnosu na kraj 2014.

Istodobno, depoziti komitenata iznose 64,3 milijarde kuna i u odnosu na kraj 2014. godine povećani su za 2,1 milijardu kuna ili za 3,4 posto, ponajviše kao rezultat porasta depozita pravnih osoba (za 1,6 milijardi kuna), uglavnom trgovačkih društava.

Komentirajte prvi

New Report

Close