Do 2019. u izvoz će 82% proizvodnje

Autor: Darko Bičak , 11. srpanj 2017. u 22:01
Najviše cigareta iz TDR-ove tvrtke u Kanfanaru odlazi u Njemačku, Foto: Jurica Galoić / Pixsell

U Kanfanaru traži 45 radnika čime će imati ukupno 550 zaposlenih u pogonima.

Tvornica duhana Rovinj (TDR), koji već dvije godine posluje u sklopu britanske multinacionalne korporacije British American Tobacco (BAT), nastavlja izvoznu orijentaciju koju su prijašnji vlasnici, Adris grupa, promovirali desetljećima.

Kako pojašnjavaju u BAT-u, izvoz danas iznosi 72 posto ukupne proizvodnje, a kroz dvije godine plan je da na inozemnom tržištu završi 82 posto. Za usporedbu, 2010. je u izvoz bilo plasirano 60 posto proizvodnje, a 2014. 65 posto. Da TDR-ova tvornica u Kanfanaru zauzima sve važnije mjesto u BAT-ovu globalnom sustavu, pokazuju i novi podaci da trenutno izvozi u 21 europsku zemlju, među kojima su najveća tržišta Njemačka i Italija. Proizvodnja za Njemačku premašila je količine koje se proizvode za hrvatsko tržište. U idućih šest mjeseci očekuje se širenje na još šest novih tržišta: Belgiju, Cipar, Dansku, Maltu, Irsku i Latviju.

Dvostruko više

Ram Addanki, generalni menadžer BAT Adria klastera, ističe da će ove godine TDR-ova ukupna proizvodnja dosegnuti 9,2 milijarde cigareta, što je za čitavih 1,7 milijardi cigareta više nego kada je BAT preuzeo kanfanarski pogon. Planovi su još puno ambiciozniji, pa se u 2018. očekuje da će se proizvodnja udvostručiti.

“TDR je jedan od najvećih hrvatskih izvoznika, s udjelom izvoza od 72 posto, a u sljedećoj godini planiramo povećanje na 82 posto.

Izvozne potencijale tvornice u Kanfanaru znatno smo ojačali ulaganjima koja dosad iznose 25 milijuna eura, a sljedeće godine će dostići 40 milijuna eura. Sve važnije mjesto koje Kanfanar ima u BAT-ovom sustavu ponajviše je zasluga zaposlenika, čija je stručnost i angažman naša najveća komparativna prednost“, kaže Addanki.

BAT je do sada u Kanfanaru investirao u šest novih proizvodnih linija, ostali dijelovi tvornice su modernizirani, a uvedeni su i novi sustavi osiguranja kvalitete te sljedivosti proizvoda. Investicije su, pojašnjavaju, omogućile povećanje proizvodnje cigareta, ali i poluproizvoda kojih će se iz tvornice u Kanfanaru godišnje izvoziti u količini od 8000 tona. Hrvatska tvornica slijedi nove trendove pa će tako broj brand varijanti u proizvodnji biti povećan sa 170 na 300, a broj blendova povećava se za čak 200 posto, podaci su koje nam je iznio TDR.

Više radnika

Sve to je dovelo i potrebe za većim brojem radnika.Trenutno je otvoreno 45 novih natječaja za posao, čime će se broj zaposlenih u proizvodnji približiti brojci 550.

Od akvizicije TDR-a, British American Tobacco je povećao ukupan broj zaposlenih u svim dijelovima poslovanja za sedam posto, pa sada u hrvatskom dijelu BAT-ova Adria klastera ukupno radi više od 1700 ljudi.     

Komentirajte prvi

New Report

Close