Dio Kaštelanskih staklenika se neće ugasiti, spas je novi ulagač

Autor: Suzana Varošanec , 30. svibanj 2017. u 07:41
Tvrtka iz državnog porftelja ima nekretnine procijenjene na oko 350 milijuna kuna, Foto: Ivo Čagalj / Pixsell

Namirenje vjerovnika 100%, moguć i nastavak poslovanja u Knežima.

U stečaju Kaštelanskih staklenika, tvrtke iz državnog portfelja s vrlo složenim imovinsko-pravnim statusom nekretnina, procijenjenih lani na oko 350 milijuna kuna, priprema se teren za vrlo vjerojatni preokret u kojem bi se pod određenim uvjetima i na dijelu imovine omogućio nastavak poslovanja nakon završetka stečaja. Trenutačno se oko toga odvijaju razgovori na relaciji stečajnog upravitelja i većih stečajnih vjerovnika, a ako oni daju zeleno svjetlo stečajni upravitelj Vedran Šeparović mogao bi s takvim prijedlogom izići pred splitski stečajni sud, odnosno skupštinu vjerovnika.

Što se tiče tajminga, međutim, takav je plan još na nešto dužem stapu i najranije kroz mjesec dana moglo bi biti poznato hoće li i ovdje, kao i kod nekih drugih proizvodnih i turističkih tvrtki, biti predložen spasonosni plan. U osnovi njime se predviđa namirenje vjerovnika dijelom imovine – i što je zanimljivo očekuje se namirenje svih vjerovnika u cijelosti, pa tako i CERP-a za pozajmice za plaće, dok bi se preostali dio ostavio dužniku radi nastavka poslovanja.

Iako je nezahvalno prognozirati o tome kojim će smjerom ići ovaj postupak jer će vjerovnici o tome odlučiti, već se otvoreno govori o novoj mogućnosti u funkciji pogona Knežine, najvećem od četiri proizvodna pogona. Na 20-ak hektara poljoprivredne površine ondje se nalaze i 24 staklenika, svaki površine 5 tisuća četvornih metara s pripadajućom infrastrukturom. Riječ je o zemljištu na čijem dijelu, pored upisanih ovrha u korist radnika, postoji i fiducijarno pravo na četiri staklenika CERP-a od kojeg se suradnja očekuje po pitanju problema legalizacije objekata koji imaju uporabne dozvole, ali kao proizvodni objekt u cijelini. Paralelno s filtracijom ovog rješenja zainteresirani ulagači mogu očekivati i javni poziv za iskazivanje interesa za kupnju pogona Knežine. Naime, Šeparović nam je rekao da će vjerojatno raspisati neobvezujući poziv kako bi se vidjelo može li se računati na zainteresirane kupce. Inače, ne bi trebalo usfaliti zainteresiranih ulagača za dijelove ili pogon u cjelini, štoviše ima ih i u redovima postojećih zakupaca staklenika u ovom stečaju, no kako se nagađa za sada se skrivaju namjere i to iz razloga kako cijena ne bi porasla zbog iskazanog interesa.

S druge strane, CERP je u ovom stečaju lišen inače najavljene parnice zbog pobijanja pravnih radnji, tj. spornih ugovora sklopljenih između dužnika i CERP-a. Na osnovu mišljenja Odvjetničkog društva Budimir & partneri koje ne može jamčiti uspjeh u eventualno pokrenutoj parnici, stečajni je od nje odustao, s čime se složio i Odbor vjerovnika.      

Komentari (2)
Pogledajte sve

VladoG nije dočekao oporavak ove dionice,,,,,,,ma,ništa,.,samo sam se sjetila tog kolege s foruma ..
i privatno..

Kad ne može bolje …. dobro je i ovako -studentski

New Report

Close