Coca-Cola je važan dio hrvatskoga gospodarstva

Autor: Poslovni.hr , 22. rujan 2017. u 08:57
Foto: press

Ukupni je doprinos Coca-Cole hrvatskomu BDP-u u 2016. iznosio 0,5 %, a svakom kunom dodane vrijednosti koju izravno stvara Coca-Cola u Hrvatskoj podržava stvaranje još 7 kuna dodane vrijednosti.

Coca-Cola u Hrvatskoj važan je dio gospodarstva te zemlje. Rezultati nedavno objavljene Studije o socioekonomskome utjecaju Coca-Cole u Republici Hrvatskoj u 2016. godini, jasno pokazuju da Coca-Cola značajno doprinosi hrvatskome gospodarstvu, najavljujući na najbolji način skoro obilježavanje 50. obljetnice uspješnoga poslovanja u Hrvatskoj.

Tako je u protekloj godini ukupna vrijednost izravnoga i neizravnoga doprinosa Coca-Cole u obliku plaća, poreza i dobiti iznosila 1,8 milijardi kuna, što je 0,5 % ukupnoga iznosa BDP-a. Svakom kunom dodane vrijednosti koju izravno stvara Coca-Cola podržava stvaranje još 7 kuna dodane vrijednosti u hrvatskome gospodarstvu, a sa svakim svojim radnim mjestom podržava još 18 radnih mjesta unutar svog lanca vrijednosti. Svojim izravnim i neizravnim doprinosom Coca-Cola je osigurala 1 % ukupnoga iznosa poreznih doprinosa uplaćenih u Hrvatskoj u 2016. godini.

Gotovo 80 % ukupne Coca-Coline ponude bezalkoholnih pića na hrvatskome tržištu, 142 milijuna litara godišnje, proizvodi se u Hrvatskoj, a u 2016. Coca-Cola je zapošljavala 24 % radne snage u hrvatskoj industriji bezalkoholnih pića, a njezin je udio u industrijskome doprinosu BDP-u iznosio 37 %.

Coca-Cola je uz to duboko povezana sa zajednicom u kojoj posluje i tako već gotovo 50 godina posluje u Hrvatskoj. Primjenjujući najviše profesionalne i etičke standarde te načela društveno odgovornoga i održivoga poslovanja, u posljednjih pet godina Coca-Cola u Hrvatskoj je u zajednicu uložila 9 milijuna kuna, potrošnju vode je smanjila za 16 %, a proizvodnju otpada za 39 %.

Komentirajte prvi

New Report

Close