Cemex preko Mađara prelazi 
u ruke Heidelberg Cementa

Autor: Marija Brnić , 13. kolovoz 2015. u 13:27
Foto: PD

Meksička kompanija za 230,9 milijuna eura prodaje poslovanje u regiji.

Meksički Cemex, jedan od vodećih globalnih proizvođača cementa i građevinskih materijala, objavio je da prodaje svoje poslovanje u Hrvatskoj, uključujući i imovinu u Bosni i Hercegovini, Crnoj Gori i Srbiji. Novi vlasnik splitske tvornice cementa Cemex Hrvatska, koja je i vodeća na domaćem i tržištu susjednih zemalja, za ukupno 230,9 milijuna eura postat će mađarska tvrtka za proizvodnju cementa Duna-Drava Cement. Radi se, inače, o članici njemačkog koncerna HeidelbergCement, jednog od najvećih svjetskih proizvođača građevinskih materijala.

HeidelbergCement inače već godinama posluje na hrvatskom tržištu, i to preko svoje dvije tvrtke registrirane u Zagrebu – Dunav-Drava Cement, koja je ekskluzivni uvoznik cementa iz Heidelbergovih tvornica u Mađarskoj i u Kaknju (BiH), te TBG Beton, preko koje Heidelber već 17 godina plasira beton. Objavljujući inforamciju o prodaji poslovanja u Hrvatskoj i susjednim zemljama, Cemex je dao pojašnjenje kako će tom transakcijom osigurati novac za pokrivanje obveza, te za opće korporativne svrhe. No, zanimljivo je da osim poslovanja u Hrvatskoj, Cemex prodaje i svoje poslovanje u Austriji i Mađarskoj, i to za 160 milijuna eura također jakom igraču, grupaciji Rohrdorfer, koja će u dogledno vrijeme imovinu u Mađarskoj prodati Duna-Drava Cementu, te zadržati samo pogone u Austriji. No, obje akvizicije moći će se realizirati tek nakon što dobiju odobrenje nadležnih institucija za zaštitu tržišnog natjecanja. Budući da je riječ o složenoj proceduri, već i u samim priopćenjima o transakcijama navodi se kako će one biti realizirane tek potkraj godine, u posljednjem tromjesečju. 

 

138 milijuna dolara

vrijednost je lanjske prodaje Cemexa u regiji

Iz sjedišta hrvatskog Cemexa u Kaštel Sućurcu, jučer, nije bilo službenih informacija o prodaji i mogućem utjecaju na poslovanje tvrtke, koja je u okrilje meksičke kompanije ušla prije točno deset godina, kada je Cemex poslovanje širio na europskom području kupnjom britanske tvrtke RMC, u čijem je vlasništvu tadašnji Dalmacijacement bio tek nekoliko godina.

Prema službenom priopćenju, Cemex-ovo poslovanje u Hrvatskoj, uključujući BiH, Crnu Goru i Srbiju, ostvarilo je u prošloj godini neto prodaju u visini od 138 milijuna američkih dolara, a imovina koju se prodaje čine tri cementare, iz kojih je lani prodano 1,66 milijuna tona cementa, potom dva kamenoloma agregata i sedam postrojenja za proizvodnju betona s oko 0,25 milijuna kubika betona prodanih u 2014.

HeidelbergCement posluje u više od 40 zemalja, na 2300 lokacija, zapošljava 45 tisuća radnika, a u prošloj je godini ostvario prihode preko 12,6 milijardi eura. Za daljnji rast orijentira se na nove akvizicije, a u tom pogledu iskorakom se prije mjesec dana isticalo i preuzimanje Italcementija, vodećeg talijanskog proizvođača cementa. HeidelbergCementova mađarska tvrtka Duna-Drava Cement zapošljava gotovo 500 radnika, a godišnji prihodi lani su mu prešli 125 milijuna eura. Tvrtka inače proizvodi u dvije cementare, u Vacu i Beremendu. U našem Cemex-u, pak, lani su prihodi ostvareni iznad 769 milijuna kuna, a tvrtka je imala 454 zaposlenih. Ostale velike domaće cementare, pak, zajedno su ispod te razine. Našicecement imale su lani prihod od 397 milijuna kuna, a Holcim Hrvatska iz Koromačnog u Istri 237 milijuna kuna.

 

769 milijuna kuna

iznosio je prihod Cemexa 
u Hrvatskoj u 2014.

Trgovanje cementom na hrvatskom tržištu Dunav-Drava Cementu je pak posljednjih godina u opadanju. Lani je ukupan ostvareni prihod bio 61 milijun kuna, dok je nekoliko godina ranije prelazio 86 milijuna kuna. Druga HeidelberCementova hrvatska tvrtka ostvaruje prihode u visini 24 milijuna kuna, no za razliku od prethodne koja ima samo tri radnika, TBG Beton ih je lani zapošljavao 31.

Godišnji prihod meksičkog Cemexa ukupno prelaze 15,7 milijardi američkih dolara, a kompanija posluje u 50 zemalja i ima 44 tisuće zaposlenih. No, zanimljivo je i da je posljednjih pet godina bila pod analizom Europske komisije zbog moguće prekomjerne koncentracije, ali i da je upravo pred nekoliko dana tvrtka na službenim stranicama objavila kako je taj proces zatvoren, te da Cemex nije dobio kaznu i nema obvezu plaćanja penala.

Iz sjedišta hrvatskog Cemexa u Kaštel Sućurcu jučer nije bilo službenih informacija o prodaji i mogućem utjecaju na poslovanje tvrtke, koja je u okrilje meksičke kompanije ušla prije točno deset godina, kad je Cemex poslovanje širio na europskom području kupnjom britanske tvrtke RMC, u čijem je vlasništvu tadašnji Dalmacijacement bio tek nekoliko godina.

Prema službenom priopćenju, Cemexovo poslovanje u Hrvatskoj, uključujući BiH, Crnu Goru i Srbiju, ostvarilo je u prošloj godini neto prodaju u visini 138 milijuna američkih dolara, a imovinu koja se prodaje čine tri cementare, iz kojih je lani prodano 1,66 milijuna tona cementa, potom dva kamenoloma agregata i sedam postrojenja za proizvodnju betona s oko 0,25 milijuna kubika betona prodanih u 2014.

 

454 zaposlena

ima zadnjih godina Cemex Hrvatska

HeidelbergCement posluje u više od 40 zemalja, zapošljava 45 tisuća radnika, a lani je ostvario prihode veće od 12,6 milijardi eura. Za daljnji rast orijentira se na nove akvizicije, a u tom pogledu iskorakom se prije mjesec dana isticalo i preuzimanje Italcementija, vodećeg talijanskog proizvođača cementa. HeidelbergCementova mađarska tvrtka Duna-Drava Cement zapošljava gotovo 500 radnika, a godišnji prihodi lani su mu prešli 125 milijuna eura. Tvrtka inače proizvodi u dvije cementare, u Vacu i Beremendu. U našem Cemexu, pak, lani su ostvarili prihode veće od 769 milijuna kuna, a tvrtka je imala 454 zaposlena. Ostale velike domaće cementare, pak, zajedno su ispod te razine. Našicecement imale su lani prihod od 397 milijuna kuna, a Holcim Hrvatska iz Koromačnog u Istri 237 milijuna kuna. Trgovanje cementom na hrvatskom tržištu Dunav-Drava Cementu je pak posljednjih godina u padu. Lani je ukupan ostvareni prihod bio 61 milijun kuna, dok je nekoliko godina prije prelazio 86 mil. kuna. Druga HeidelberCementova hrvatska tvrtka ostvaruje prihode od 24 milijuna kuna, no za razliku od prethodne koja ima samo tri radnika, TBG Beton ih je lani zapošljavao 31.

Godišnji prihodi meksičkog Cemexa prelaze 15,7 milijardi američkih dolara, a kompanija posluje u 50 zemalja i ima 44 tisuće zaposlenih. Zanimljivo je da je posljednjih pet godina kompanija bila povećalom Europske komisije zbog moguće nedopuštene koncentracije, ali i da je prije nekoliko dana tvrtka na službenim stranicama objavila da je taj proces zatvoren te da Cemex nije kažnjen. 

Komentirajte prvi

New Report

Close