Brodska tvrtka preuzela posrnulog slovenskog drvoprerađivača

Autor: Vedran Balen/VL , 12. listopad 2015. u 08:15
Martina Ravlić Janković, Slavonija DI

Preuzeli posrnuli slovenski Javor Furnir.

Brodska tvrtka Slavonija DI preuzela je posrnulog slovenskog drvoprerađivača Javor Furnir. Zasad ne žele govoriti o cijeni jer nije riječ o klasičnoj kupnji.

Brođani su, naime, kupili samo pokretnine, dok su nekretnine zbog kompliciranih imovinsko-pravnih odnosa uzeli u najam s pravom prvokupa te osnovali novu tvrtku Javor Slavonija. Kupoprodajna cijena poslužila je za vraćanje duga vjerovnicima, Fursu i Factor banci, koji su imali založna prava na strojevima. Riječ je o velikom poslovnom pothvatu tvrtke iz Slavonskog Broda koja je tako postala regionalni lider u proizvodnji furnira i parketa.

"Čuli smo da je slovenska tvornica u predstečajnom postupku, a kako smo zbog modernizacije svoje tvornice furnira u Slavonskom Brodu namjeravali kupiti nove strojeve, ovaj se posao pokazao kao idealno rješenje", kaže Martina Ravlić Janković, direktorica Slavonije DI. Preuzeli su svih 50 zaposlenih i proizvodnju zasad zadržali u Prestraneku pokraj Postojne. Isprva je bilo planirano preseljenje u Hrvatsku, no kako ono traje i do šest mjeseci, a kupci traže robu odmah, Brođani su posao pokrenuli u Sloveniji.

Pokaže li se poslovanje u susjednoj državi ekonomski isplativim, proizvodnja će ostati tamo, a za Slavoniju DI bit će kupljeni novi strojevi. Oko 95% proizvoda iz svojih pet proizvodnih pogona Brođani izvoze na europsko tržište. Lanjski prihod od 100 mil. kn ove će godine samo u segmentu proizvodnje drveta biti 20% veći. "Uz očekivanu zaradu od proizvodnje el. energije, s kojom smo u novom kogereneracijskom postrojenju krenuli u kolovozu, ukupni bi prihodi do kraja ove godine trebali narasti na 200 mil. kn", ističe M. Ravlić Janković.

Komentirajte prvi

New Report

Close