Brodska tvrtka preuzela posrnulog slovenskog drvoprerađivača

Martina Ravlić Janković, Slavonija DI Martina Ravlić Janković, Slavonija DI

Preuzeli posrnuli slovenski Javor Furnir.

Brodska tvrtka Slavonija DI preuzela je posrnulog slovenskog drvoprerađivača Javor Furnir. Zasad ne žele govoriti o cijeni jer nije riječ o klasičnoj kupnji.

Brođani su, naime, kupili samo pokretnine, dok su nekretnine zbog kompliciranih imovinsko-pravnih odnosa uzeli u najam s pravom prvokupa te osnovali novu tvrtku Javor Slavonija. Kupoprodajna cijena poslužila je za vraćanje duga vjerovnicima, Fursu i Factor banci, koji su imali založna prava na strojevima. Riječ je o velikom poslovnom pothvatu tvrtke iz Slavonskog Broda koja je tako postala regionalni lider u proizvodnji furnira i parketa.

"Čuli smo da je slovenska tvornica u predstečajnom postupku, a kako smo zbog modernizacije svoje tvornice furnira u Slavonskom Brodu namjeravali kupiti nove strojeve, ovaj se posao pokazao kao idealno rješenje", kaže Martina Ravlić Janković, direktorica Slavonije DI. Preuzeli su svih 50 zaposlenih i proizvodnju zasad zadržali u Prestraneku pokraj Postojne. Isprva je bilo planirano preseljenje u Hrvatsku, no kako ono traje i do šest mjeseci, a kupci traže robu odmah, Brođani su posao pokrenuli u Sloveniji.

Pokaže li se poslovanje u susjednoj državi ekonomski isplativim, proizvodnja će ostati tamo, a za Slavoniju DI bit će kupljeni novi strojevi. Oko 95% proizvoda iz svojih pet proizvodnih pogona Brođani izvoze na europsko tržište. Lanjski prihod od 100 mil. kn ove će godine samo u segmentu proizvodnje drveta biti 20% veći. "Uz očekivanu zaradu od proizvodnje el. energije, s kojom smo u novom kogereneracijskom postrojenju krenuli u kolovozu, ukupni bi prihodi do kraja ove godine trebali narasti na 200 mil. kn", ističe M. Ravlić Janković.

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Nemaš korisnički račun? Registriraj se ovdje! Prijavi se ovdje!
Pregled dana Pogledaj sve