BCG pokrenuo globalni one-stop-shop za spajanja i preuzimanja – Transaction Center

Autor: Poslovni.hr , 28. lipanj 2016. u 10:02
Foto: Thinkstock

Transaction Center korisnicima će na jednom mjestu dostupnim učiniti iskustvo i ekspertizu Boston Consulting Groupa u transakcijama pri spajanjima i preuzimanjima, zajedničkim ulaganjima i inicijalnim javnim ponudama dionicama kako bi kompanijama omogućili da od preuzimanja i spajanja ostvare trajne vrijednosti.

Boston Consulting Group, jedna od vodećih svjetskih konzultantskih kompanija pokrenula je Transaction Center, poslovnu jedinicu posvećenu pomaganju kompanijama da ostvare trajne vrijednosti u svojim aktivnostima razvoja.

Transaction Center je tzv. one-stop-shop koji pruža podršku vodstvima kompanija u donošenju strateških odluka prilikom velikih transakcija, preuzimanja i spajanja. U Transaction Centru koncentrirana je BCG-ova globalna ekspertiza u preuzimanjima i spajanjima sa strane kupca i prodavatelja, izdvajanjima djelatnosti i tvrtaka, kao i u zajedničkim ulaganjima, gdje podršku klijentima daje čak 300 korporativnih stručnjaka za spajanja i preuzimanja.

Novi Transaction Center osmišljen je da klijentima pruža pomoć na tri specifična načina. Prvo, osigurava da znanja i vještine u preuzimanjima i spajanjima budu jednostavno i globalno dostupne svim BCG-ovim timovima. Drugo, djeluje kao centrala putem koje najteža pitanja korporativnog razvoja neke tvrtke brzo dolaze do najkompetentnijih BCG-ovih stručnjaka. Treće, Center je mjesto gdje je dubinska sektorska ekspertiza spojena s kapacitetima BCG-ovih profesionalaca koji su radili na preuzimanjima i spajanjima u cijelom nizu različitih industrija.

„To sjecište, u kojem se spajaju BCG-ova tradicionalna ekspertiza u industrijama s našim znanjem u spajanjima i preuzimanjima, je ono što u potpunosti razlikuje BCG od drugih savjetnika u preuzimanjima i spajanjima“, izjavio je Jens Kengelbach, BCG-ov partner i globalni voditelj za spajanja i preuzimanja.

Tomislav Čorak, principal BCG-a u Hrvatskoj o novom Transaction Centeru kaže: „Veseli nas uspostavljanje centra za BCG korporativne transakcije. Sada kao vodeća konzultantska kuća u izradi korporativnih strategija, koja je ključna u vrednovanju poslovanja, možemo svojim klijentima u Hrvatskoj i susjednim zemljama ponuditi pomoć na realizaciji akvizicija“.

BCG-ov potez je pravovremeni odgovor na izazove stvaranja novih vrijednosti s kojima su suočene mnoge tvrtke u velikom broju industrija na globalnoj razini.

Broj preuzimanja i spajanja na rekordnim je razinama, a izdvajanja tvrtki u fokusu, što pokazuje da su vodeći poslovni ljudi spremni pronaći nove modele rasta.

„Kupnja i prodaja cijelih korporacija visoko je na listi prioriteta glavnih izvršnih direktora kompanija ovih dana“, primjećuje Kengelbach i dodaje kako je lako razumjeti zašto: „rast je primarni pokretač stvaranja vrijednosti. Preuzimanja nude drugačiji način rasta u situacijama kad su organske mogućnosti rasta ograničene. Optimiziranje korporativnih portfelja povećava mogućnosti za stvaranje nove vrijednosti“.

O tome koliko su preuzimanja sklizak teren, jako puno govori istraživanje Boston Consulting Groupa koje je pokazalo da većina transakcija tog tipa smanjuje vrijednosti za kupca. Dio izazova je u činjenici da su spajanja i preuzimanja, kao i prodaja dijela portfelja, za većinu tvrtki izvanredni događaji, daleko od svakodnevnih poslovnih aktivnosti i jako je teško organizaciju naučiti da uspješno provede transakciju na svoju korist.

„Tajna je u tome da se korporativne transakcije počne tretirati kao industrijske procese, umjesto jednokratnih događaja“ zaključuje Kengelbach: „Naš novi Transaction Center pomoći će našim klijentima ne samo da te procese postave na noge, nego da ih vode sa samopouzdanjem. To će im omogućiti da dugoročno nauče postati i stručnjaci za sklapanje tog tipa poslova“.

Komentirajte prvi

New Report

Close