Banca Intesa SanPaolo poslovala s gubitkom u 2013.

Autor: Poslovni.hr/Hina , 28. ožujak 2014. u 13:29
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL

U cijeloj prošloj godini neto gubici su iznosili 4,55 milijardi eura, dok je u godini ranije banka poslovala s neto dobiti od 1,6 milijardi eura, pokazali su danas objavljeni rezultati poslovanja.

Najveća talijanska banka u segmentu poslovanja s građanima Intesa Sanpaolo u četvrtom je tromjesečju 2013. zabilježila neto gubitak od 5,2 milijarde eura, što se pripisuje golemim otpisima radi 'čišćenja' bilance pred predstojeće dubinske provjere europskih regulatora.

U cijeloj prošloj godini neto gubici su iznosili 4,55 milijardi eura, dok je u godini ranije banka poslovala s neto dobiti od 1,6 milijardi eura, pokazali su danas objavljeni rezultati poslovanja.

Intesa je u 2013. godini rezervirala iznos od 7,1 milijardi eura za pokriće gubitaka po lošim zajmovima, što je za 51,3 posto više u usporedbi s godinom ranije. Zabilježila je i otpis prije oporezivanja od 6,8 milijardi eura na ime goodwilla povezanog s bančinim ograncima u Italiji.

Čišćenje bilanci dio je bančinih priprema pred dubinsku provjeru koju se spremaju provesti europski regulatori predvođeni Europskom središnjom bankom (ECB), podsjeća Reuters.

Bančini gubici bili bi još veći da nije zabilježen kapitalni dobitak prije poreza u iznosu 2,56 milijardi eura temeljem revalorizacije udjela u središnjoj talijanskoj banci, tumače u Reutersu.

Intesa je danas predstavila i novi poslovni plan za razdoblje od 2014. do 2017. godine u kojem ciljaju snažan rast dobiti u iduće četiri godine zahvaljujući smanjenju troškova, kao i povećani fokus na segmente privatnog bankarstva i upravljanja imovinom, te prodaju imovine koja ne pripada temeljnom poslovanju.

Prognoziraju tako da će u 2017. ostvariti neto dobit od 4,5 milijardi eura, uz stopu povrata na kapital (ROE) od 10 posto.

Najavili su i uspostavu zasebne poslovne jedinice, svojevrsne interne 'loše banke', kako bi riješili problematične zajmove u iznosu 46 milijardi eura, čiji iznos planiraju prepoloviti do 2017.

U planu je i zatvaranje 800 jedinica i preraspodjela 4.500 zaposlenika koji se smatraju viškom kapaciteta. Glasnogovornik banke kazao je da smanjenje broja zaposlenih nije u planu, prenosi Reuters.

Unatoč velikom gubitku Intesa je uspjela dodatno povećati osnovni kapital. Stopa adekvatnosti kapitala (Common Equity Tier 1) iznosila je krajem 2013. godine 12,3 posto, nasuprot 11,2 posto koliko je iznosila krajem rujna, navodi se u poslovnom izvješću.

Komentirajte prvi

New Report

Close