Agrokor i Mercator zajedno će ostvarivati 7 milijardi eura prihoda godišnje

Autor: Poslovni.hr , 14. lipanj 2013. u 22:19
Ivica Todorić (Photo: Robert Anic/PIXSELL)

Realizacijom Ugovora, zajedno s Mercatorom Agrokor će ostvarivati godišnje prihode od 7 milijardi eura te zapošljavati 60 tisuća ljudi.

Agrokor je u Ljubljani potpisao Ugovor o kupoprodaji 53,12% dionica Poslovnog sistema Mercator d.d. s vlasničkim Konzorcijem od 12 prodavatelja. Agrokor će za dionicu Mercatora platiti 120 eura, pod uvjetima koji su određeni Ugovorom, što čini 240 milijuna eura za 53,12% dionica Mercatora odnosno 452 milijuna eura za 100%-tni udio u kompaniji, stoji u današnjem priopćenju Agrokora.

Realizacijom Ugovora, zajedno s Mercatorom Agrokor će ostvarivati godišnje prihode od 7 milijardi eura te zapošljavati 60 tisuća ljudi. Ovo povezivanje ide u korist i na dobrobit kupaca, zaposlenika, proizvođača, zajmodavaca kao i ostalih dionika, te će njime nastati najveća maloprodajna kompanija u Centralnoj i Istočnoj Europi, kažu u Agrokoru. Komplementarnost kompanija dodatna je snaga i potencijal koji će omogućiti poboljšanje profitabilnosti kao i dodatnu financijsku stabilnost te time ujedno  omogućiti i daljnje širenje na tržištima regije, uz otvaranje mogućnosti za ulazak na nova tržišta, ističe se dalje u priopćenju. 

Prigodom potpisivanja Ugovora Ivica Todorić, predsjednik Agrokor koncerna, kazao je: „Zahvaljujem poslovnim ljudima, vlasničkom konzorciju Mercatora, koji su odlučili iskazati nam povjerenje i dati priliku da zajedno s Mercatorom, koristeći zajedničku poziciju, podignemo učinkovitost poslovanja i očuvamo zaposlenost te unaprijedimo konkurentnost u regiji i šire, na tržištu EU.  Čestitao bih zaposlenicima Agrokor koncerna koji su svojim poslovnim iskustvom, motiviranošću, razvojnim ambicijama, a posebno vizijom stvorili temelje za povijesne iskorake.Nova zajednička platforma znanja Konzuma i Mercatora, iskustva i predanosti ponudit će našim kupcima veću vrijednost širenjem asortimana, najboljim cijenama, boljom kvalitetom usluge i dr.  Ovom odlukom najutjecajniji poslovni ljudi regije pokazali su da u potencijalu koji se stvara spajanjem ovih dviju kompanija vide zamašnjak budućeg gospodarskog rasta i uvjeren sam da će to biti odlična poslovna priča, ne samo za Sloveniju i Hrvatsku nego i za cijelu regiju.“

Gilles Mettetal, član Nadzornog odbora Agrokora u ime EBRD-a, dioničara Agrokora, izjavio je: “Agrokor podržavamo od kraja 1990-tih godina. Agrokor je pouzdan partner Banke zbog svojih vrijednosti i snažnog menadžmenta. Drago nam je da se vlasnički konzorcij odlučio za Agrokor kao najboljeg kupca. Agrokor je već realizirao niz uspješnih transakcija u regiji i vjerujemo da će se ovom transakcijom stvoriti nova vrijednost, kako kroz sinergije tako i kroz dodatna ulaganja. Siguran sam da će EBRD i dalje s naklonošću razmatrati podršku budućem razvoju ovog uspješnog pothvata.“ 

Dovršenje transakcije podliježe mjerodavnim regulatornim odobrenjima, uspješnom restrukturiranju Mercatorovog duga i drugim ugovorenim uvjetima. Očekuje se da će transakcija biti dovršena u ovoj godini. Nakon toga, Agrokor će u skladu sa Zakonom o preuzimanju objaviti obveznu javnu ponudu za preostale nepreuzete dionice, zaključuje se u priopćenju.
 

Komentari (8)
Pogledajte sve

“Agrokor će u skladu sa Zakonom o preuzimanju objaviti obveznu javnu ponudu za preostale nepreuzete dionice, zaključuje se u priopćenju.”
mozda i ne bude objavio ponudu ako se naknadno utvrdi da je cijelo vrijeme zajednički djelovao sa vlasničkim Konzorcijem od 12 prodavatelja 🙂

pad agrokora bio bi jedan znak da se u hrvatskoj nešto kreće nabolje.

dok je on gore, svi smo mi ostali dolje i tu nema međuvarijanti.

Ajde vas dva ne kakajte u potic. Sve sta je kupija u Hrvatskoj kupija je po kunu i zato mu se sad hrvatski robovi trebaju klanjat. Stvarno rijetko tup narod ko ovaj nas.

ekloga:@ Slažem se vašim komentarom.! Ako je netko uspješan,pogotovo kod nas,onda je podložan najgoroj kritici.! U poslovnoj politici nema milosti za slabiće,ostaju samo oni koji su snažni i moćni.!

New Report

Close