Adris grupi bruto dobit porasla za 13 posto

Autor: Poslovni.hr/H , 31. srpanj 2015. u 13:40
Foto: Zarko Basic/PIXSELL

U tijeku je restrukturiranje tvrtke, naglasak je na promjeni strukture zaposlenih u korist prodajnog osoblja.

Adris grupa je u prvih šest mjeseci ove godine zabilježila rast dobiti prije poreza za 13 posto, na 229 milijuna kuna, objavljeno je u petak iz Adris grupe.

Ukupni prihodi Adris grupe u prvom su polugodištu iznosili 3,17 milijardi kuna, što je 64 posto više nego u istom razdoblju lani, dok su ukupni rashodi porasli za 70 posto, na 2,9 milijardi kuna.

Prihodi od prodaje roba i usluga povećani su za 57,7 posto, na 2,5 milijardi kuna, a iz Adrisa ističu rast prihoda od prodaje u inozemstvu za 21 posto, na 708 milijuna kuna.

Bruto dobit Adris grupe iznosi 229 milijuna kuna, što je 13 posto više nego u isto vrijeme lani, dok je istodobno neto dobit smanjena za 3,7 posto, na 149,4 milijuna kuna.

Iz Adrisa ključnim događajem u prvom polugodištu označavaju krajem svibnja potpisani ugovor kojim je duhansko poslovanje, TDR prodan British American Tobaccou (BAT). "Tim ugovorom zadržani su proizvodnja i radna mjesta u Hrvatskoj te osigurano daljnje materijalno i vrijednosno jačanje Adrisa", navodi se u priopćenju Adrisa, dodajući kako se očekuje da ta transakcija bude okončana u drugom dijelu godine.

Do tada će, kako napominju, rezultati TDR-a i maloprodaje biti konsolidirani u poslovanju Adris grupe.

U financijskom izvješću objavljenom na Zagrebačkoj burzi, navodi se kako je u prvom polugodištu ove u odnosu na isto razdoblje prošle godine TDR ostvario 5 posto manju prodaju, uz daljnji prosječan pad potrošnje na ključnim regionalnim tržištima od oko 5 posto.

Adris u priopćenju o polugodišnjim rezultatima navodi kako je u turističkom dijelu poslovanja ostvareno 9 posto više noćenja nego u prvom polugodištu prošle godine, uz povećanje ostvarene prosječne cijene noćenja od 2 posto.

Ukupna ulaganja u turistički dio poslovanja u ovoj se godini procjenjuje na više od 150 milijuna kuna, napominju iz Adrisa.

Cromaris, tvrtka koja se bavi uzgojem, preradom i prodajom ribe i školjki, u prvom je polugodištu ostvarila 8 posto veću prodaju nego u istom lanjskom razdoblju, prim čemu je izvoz porastao 10 posto. Pri završetku je investicija Cromarisa u potpunu rekonstrukciju mrjestilišta i izgradnju sustava predrasta, vrijedna gotovo 150 milijuna kuna.

Adris je u travnju prošle godine i formalno preuzeo Croatia osiguranje, koje je u prvom polugodištu ove u odnosu na isto lanjsko razdoblje zabilježilo rast premije za 5,9 posto. Dobit prije poreza Croatia osiguranja grupe iznosi 57,3 milijuna kuna.

Na ključnom hrvatskom tržištu, nakon dugogodišnjeg trenda pada, došlo je do stabilizacije tržišnog udjela na 32,5 posto, navodi se u priopćenju, uz napomenu kako Croatia osiguranje u dijelu neživotnog osiguranja i nadalje drži vodeću poziciju s 38,8 posto tržišnog udjela, a u prvom je polugodištu ove godine postalo i lider u segmentu životnog osiguranja s 19,4 posto tržišnog udjela.

U tijeku je restrukturiranje tvrtke, naglasak je na promjeni strukture zaposlenih u korist prodajnog osoblja. Krajem 2013. samo 23 posto zaposlenih radilo je u prodaji, krajem 2014. njih 48 posto, a krajem lipnja ove godine 61 posto. Cilj je doći do optimalne strukture u kojoj barem 70 posto ljudi radi u prodaji, kažu u Adrisu.

Komentirajte prvi

New Report

Close