ABB prodaje kabelski posao tvrtki NKT Kabeli

Autor: Objava za medije , 29. rujan 2016. u 13:12
Foto: Printscreen

NKT Kabeli kupuje ABB-ov dio poslovanja za visokonaponske kabele ukupne vrijednosti od 836 milijuna eura (934 milijuna dolara). Visokonaponski kabeli su ključne komponente za pouzdane energetske mreže koje se koriste za prijenos velikih količina električne energije na velike udaljenosti. Ono je dio ABB-ove poslovne divizije Elektroenergetske mreže koja trenutno prolazi kroz strateško restrukturiranje.

NKT Kabeli projektiraju, proizvode i isporučuju rješenja za nisko-, srednje- i visokonaponske mreže većinom u području izmjenične struje (AC). Tvrtka ima velike proizvodne centre u Europi i Kini kao i prodajne urede diljem svijeta i zapošljava oko 3200 ljudi. Promet tvrtke NKT Kabeli je iznosio u 2015. godini 1,2 milijarde eura.

"Mi kombiniramo dva jaka portfelja koja svoje korijene vuku u zajedničkoj skandinavskoj baštini koji će biti konkurentniji u većoj mjeri pod vlasništvom NKT Kabela dok ćemo pritom zadržati pristup opskrbi kroz dugoročno strateško partnerstvo," rekao je izvršni direktor ABB Grupe Ulrich Spiesshofer.

"Kombinacija našeg dijela poslovanja kabelskih sustava uz snagu NKT Kabela pokazuje našu predanost u aktivnom upravljanju portfeljem kao ključnim elementom naše strategijeNext Level."

Tehnologija visokonaponskih kabela kao i proizvodnja i servis u ABB-u, bitna su dopuna djelatnostima NKT Kabela, što u kombinaciji savršeno odgovara rastućoj globalnoj potražnji za kabelskim sustavima za prijenos energije na daljinu. Povećani opseg poslovanja i njihov doseg trebali bi osigurati bolju uslugu za kupce globalno.

"ABB-ov visokonaponski kabelski segment značajno će ojačati naš portfelj i donijeti jamstvo našim proizvodnim aktivnostima na najvišoj razini. Mi ćemo koristiti tehnološku stručnost i visoko kvalificirane ljudske resurse kako bi osigurali rast našeg poslovanja," rekao je Michael Hedegaard Lyng, predsjednik i izvršni direktor NKT Kabela. “Radujemo se jačanju našeg dugoročnog partnerstva koje će poslužiti budućim projektima diljem svijeta."

ABB-ovi kabelski sustavi nude rješenja "ključ u ruke" uključujući projektiranje, inženjering, isporuku, montažu, puštanje u pogon i servis. Posao čiji je promet u 2015. godini iznosio 524 milijuna dolara, zapošljava oko 900 ljudi i posjeduje najmodernije proizvodne jedinice i R&D (istraživanje i razvoj) mogućnosti za potrebe visokonaponskih kabela u švedskom gradu Karlskroni.

Prijenos imovine također uključuje revolucionarno plovilo za polaganje kabela koje je trenutno u fazi proizvodnje. S iskustvom od više od jednog stoljeća, tvrtka nudi niz primjena te referenci stotine položenih kabela izmjenične i istosmjerne struje u cijelom svijetu.

"Kao dio strateškog partnerstva, ABB i NKT Kabeli zajedno će raditi na budućim projektima kako bi iskoristili prilike na tržištu u područjima kao što su podmorske veze i dalekovodi (DC)," rekao je Claudio Facchin, predsjednik ABB-ove divizije Elektroenergetske mreže. "Ova transakcija će pojednostaviti podjelu portfelja i omogućiti da se usredotočimo na najvažnija poslovna područja energetike".

Završetak transakcije se očekuje u prvom tromjesječju 2017. godine kada će biti potrebna suglasnost s regulatornim tijelima i ispunjenje uvjeta za ispunjenje ugovora. ABB su predstavljali Goldman Sachs kao ekskluzivni financijski savjetnik te Freshfields Bruckhaus Deringer kao pravni savjetnik.

ABB će izvijestiti o napretku u provedbi strategije Next Level uključujući ažuriranje informacija o strateškom razvoju portfelja njegove divizije Elektroenergetske mreže na predstojećem Danu tržišta kapitala (Capital Markets Day), 04.10.2016.

ABB (www.abb.com) je vodeća svjetska kompanija u sektoru energetike i industrijske automatizacije koja svojim tehnologijama pomaže korisnicima iz javnog sektora, industrije, sektoru infrastrukture i transporta u unapređenju njihove produktivnosti uz smanjenje štetnog utjecaja na životnu sredinu. ABB Grupa posluje u oko 100 zemalja i zapošljava oko 135.000 ljudi.

Komentirajte prvi

New Report

Close