Fond HPS želi i Merkurove trgovine u regiji

Autor: Poslovni.hr , 12. srpanj 2017. u 22:00
Merkur je financijski posrnuo zbog visokih stopa rasta i širenja od 20 posto godišnje, Foto: Tomislav Miletić/PIXSELL

Merkur je financijski posrnuo zbog visokih stopa rasta i širenja od oko 20 posto godišnje.

Američki investicijski fond HPS Investment Partners kupio je zdravi dio Merkura, slovenskog lanca trgovina tehničkom robom, koji je prije tri godine završio u stečaju. Američki fond će za Merkur platiti 28,56 milijuna eura, a sredstva će se iskoristiti za podmirenje dugova vjerovnicima, izjavila je nakon potpisivanja ugovora stečajna upraviteljica Simona Gorjup.

Kako pišu slovenski mediji, HPS Investment Partners zainteresiran je i za kupovinu nekretnina starog Merkura, odnosno njegovih trgovačkih centara i to ne samo u Sloveniji nego i u susjednim državama, a mogao bi kupiti i hrvatski trgovački lanac Pevec, kako bi ojačao svoju poziciju u regiji.

Matej Lahovnik, bivši slovenski ministar gospodarstva, izjavio je da je sada pravo pitanje hoće li američki investitor od Hete, loše banke bivše Hypo Alpe Adria banke, koja prodaje nekretnine zapljenjene zbog nenaplaćenih dugova, uspjeti otkupiti Merkurove trgovine u Hrvatskoj i hoće li biti zainteresiran za jačanje te djelatnosti u regiji koja ima dobru ekonomsku perspektivu.

Merkur je financijski posrnuo zbog visokih stopa rasta i širenja od oko 20 posto godišnje, zbog čega se morao vrlo intenzivno zaduživati, a visoka dobit istopila se kada je počela kriza koja je dovela do zastoja u građevinskoj industriji.

Kompanija se pod stečajnom upravom oporavila pa je prošle godine imala 212 milijuna eura prihoda i 5,9 milijuna eura čiste dobiti.

Lani se nagađalo da je za kupovinu Merkura zainteresiran oporavljeni hrvatski trgovački lanac Pevec, ali je njegova neobvezujuća ponuda na kraju odbijena.

Kada je riječ o nekretninama Merkura u Srbiji, jedna od posljednjih vijesti je da je Nova Kreditna banka Maribor (NKBM), oglasila prodaju bivšg trgovačkog centra ovog lanca na Bežanijskoj kosi u Beogradu.      

Komentirajte prvi

New Report

Close