Zbogom Antalijo, ili ipak doviđenja?

Autor: Ivica Profaca,VLM , 15. srpanj 2012. u 22:00

Iako se busa u prsa sportskim uspjesima, Hrvatska nije napravila ni korak u realizaciji sportskog turizma, a ponuda za kampus u Makarskoj možda je prečista za HNS

Promjena vlasti u hrvatskom nogometu, makar i prividna kakva je izvedena dovođenjem Davora Šukera i Igora Štimca uz blagoslov “gazde” Zdravka Mamića, mogla bi pokrenuti nikad realizirani projekt kampa za pripreme reprezentacije. Vlatko Marković i Zorislav Srebrić već su i sami zaboravili kad su postavili kamen temeljac u Tuhelju, a “vatreni” su se sve ove godine nastavili pripremati u slovenskom Čatežu, na užas nacionalno osvještenijih nogometnih dužnosnika, novinara i navijača.

Sada se, pak, počelo pričati o čak nekoliko centara u kojima bi reprezentacija boravila, ovisno o godišnjem dobu. Prva se na bačeni mamac primila Splitsko-dalmatinska županija nudeći zemljište u Baškom Polju, lokaciju na kojoj su nekad ljetovala “vojna lica”, a djeca s respiratornim teškoćama dolazila na oporavak. Kako ni jedne ni druge namjene tamo više nema, ideja o nogometnom kampu, kombiniranom sa sportskim terenima u Makarskoj, zapravo se čini odličnim rješenjem za neiskorištenih 70 tisuća kvadrata. Vlasnički je sve čisto, klimatski su uvjeti savršeni, prometna povezanost također, i doista sve izgleda da bolje ne može.No, kad se razgrnu naslage emotivnih motiva tipa “neće se nama reprezentacija u Sloveniji pripremati”, značaj toga kampa mogao bi biti mnogo veći. Naime, gotovo je nevjerojatno da zemlja koja se tako busa u prsa sportskim uspjesima dosad nije napravila nijedan korak u realizaciji sportskog turizma. Splitsko-dalmatinski župan Ante Sanader to je zgodno formulirao kao “zbogom Antalijo, dobrodošla Dalmacijo”. Upravo je turska Antalija već godinama s desecima trenažnih kampova meka za sve sportaše koji žele u punom komforu odraditi pripreme. I zaista, zašto baš Makarska rivijera ne bi postala takvim sportskim rajem? Naravno, prostorno se ne može mjeriti s Antalijom, ali neiskorištenošću pruža sjajnu priliku. Reprezentacija takav kamp ne bi zauzimala cijelu godinu, a valjda će netko pitati Turke koliko uspijevaju zaraditi kad im klubovi, pa i većina naših, dolaze na pripreme. Na žalost, postoji vrlo specifičan uvjet za ostvarenje ideje: cijela bi priča, s riješenim imovinskim odnosima i drugim pogodnostima, mogla biti previše čista za standarde na koje smo se naviknuli u nacionalnoj nogometnoj organizaciji.

Komentirajte prvi

New Report

Close