Zašto se u Podravki ne svađaju oko startupa, a ne fotelja?

Autor: Bernard Ivezić , 23. veljača 2017. u 22:00

Bilo bi sjajno da su se političari oko Podravke svađali zbog tempa daljnjeg uvođenja inovacija u poslovanje te kompanije, hoće li ove godine investirati u pet ili deset startupa ili hoće li otvoriti svoj inkubator.

U ponedjeljak kreće prva crowdinvesting kampanja na prvoj hrvatskoj startup burzi. Zagrebačka burza u suradnji s Funderbeam Venturesom uspjela je pokrenuti tvrtku Funderbeam SEE sa sjedištem u Zagrebu i pronaći startup s kojim se nada realizirati ovu prvu investiciju. Nećemo još o prvom startupu koji će biti izlistan na burzi u Hrvatskoj, jer prije toga treba istaknuti da je za hrvatske uvjete ono što je svojom upornošću postigla čelnica Zagrebačke burze Ivana Gažić uistinu čudo.

Da, Inidijci su prošli tjedan u svemir lansirali raketu koja je odjednom ponijela čak 104 satelita i počeli konkurirati Rusima i Amerikancima. Da, i Ujedinjeni Arapski Emirati najavili su da će u idućih sto godina na Marsu podići grad te time učinili viziju Elona Muska korak bližom financijskoj realnosti. Da, i NASA je najavila da više nema sumnje da u Svemiru postoji planeta koja je slična Zemlji otkrivši novi solarni sustav. Da, i najveća vijest u Silicijskoj dolini bila je sudska presuda tko polaže prava na CRISPR-Cas9 metodu preciznog seciranja gena, koja je temelj medicine budućnosti.

Korporativna iznimka
Međutim, živimo u Hrvatskoj. I bez obzira koliko vam bilo simpatično što je Nepal najavio da će postaviti Wi-Fi mrežu na Mont Everestu nekako je nerealno, čak i neumjesno, očekivati da ćete naći Wi-Fi signal na Medvednici, a kamo li na Velebitu. U Hrvatskoj je s druge strane glavna vijest prošlog tjedna bila Podravka. Pobjednički političari posvađali su se oko toga tko će voditi taj veliki izborni pljen. Toliko su se svađali da je premijer jedne članice Europske unije morao prekinuti sve što radi, sjesti u automobil i osobno otići u drugi grad kako bi to razriješio. A to što se ta svađa događa oko Podravke dodatno je zanimljivo svima koji prate startupe. Podravka je jedina veća hrvatska proizvodna kompanija koja ima vrlo jaku prisutnost na internetu, aktivno radi sa startupima te ima operacije u inozemstvu. Sve to je vrlo neobično za većinu velikih kompanija u Hrvatskoj, a posebno za one u kojima država ima prste. No, sve je to normalno za hrvatske startupe.

Jedinstveno ministarstvo
Zato bi bilo sjajno da su se političari oko Podravke svađali zbog – tempa daljnjeg uvođenja inovacija u poslovanje te kompanije. Zbog toga hoće li Podravka ove godine investirati u pet ili deset startupa. Zbog toga hoće li otvoriti svoj inkubator i hoće li to biti u Koprivnici, Zagrebu ili Splitu. Mnogo je dobrih razloga oko kojih su se političari mogli prepucavati oko Podravke. Nažalost, oni su se prepucavali oko onog jednog jedinog, krivog razloga. Bilo im je važno tko će kontrolirati tu fotelju i sav novac koji pak ona kontrolira.

Dakle, prostački su se prepucavali tko će kontrolirati taj politički pljen. Možda je to i dobro. Možda je premijeru i trebao ovaj šamar da shvati da se gospodarstvo ne može voditi ni kako se nekad vodilo, ni onako kako se vodi sada, jer izgleda da se zapravo i nije ništa promijenilo. Nadam se da će Hrvatska vrlo skoro dobiti jedno jedinstveno ministarstvo gospodarstva. U prošlim vladama imali smo podjelu gospodarstva po veličini poslovnih subjekata. Krupni korporativni lobisti mogli su novce ostavljati u Ministarstvu gospodarstva, a oni manji u Ministarstvu poduzetništva. Krupni su tražili zakone po svom ćefu te velike otpise dugova, a oni manji da ih se šprica novcem. Naravno, u gospodarstvu čijih 98 posto subjekata čine manji poduzetnici to je bilo neodrživo.

Paralelni svijet
U novoj podjeli, koju je postavio aktualni premijer gospodarstvo se dijeli na privatno i javno. Ono privatno, bez obzira na veličinu, sada je u okrilju Ministarstva gospodarstva koje vodi Martina Dalić. Ono drugo, javno, takozvani pljen političkih elita, koji se najbolje ogleda u svađi političara oko Podravke, vodi Ministarstvo državne imovine na čelu s Goranom Marićem. Svejedno je koliko se gospodarstvenici žalili Dalić da stvari ne funkcioniraju, kad je ono čime Marić upravlja to što predstavlja stvarnu moć u hrvatskom gospodarstvu.

U njegovom je okrilju nabavna snaga javnog sektora, koja je na visini proračuna Hrvatske, te tisuće šefovskih pozicija koje čekaju stranačke poslušnike. Taj drugi svijet i dalje živi u nekom paralelnom svemiru, u pravilu zaštićen od tržišnog natjecanja, a o inovacijama i startupima da i ne pričamo. Dok čekamo rasplet situacije oko Podravke, možda ne bi bilo loše da oni koji su je došli "snimati" pokupe koju ideju i prenesu je u ostale tvrtke u javnom sektoru. Možda bi bilo dobro da im na taj način "vrati" premijer. U svakom slučaju, bolje je da se nakon toga svađaju tko je investirao i podupro više hrvatskih startupa – primjerice Ina ili HEP – nego da u nedogled slušamo o njihovim kadrovskim križaljkama, a da za to vrijeme stagniraju. Sad im se otvara startup burza u Hrvatskoj pa prilika za to neće nedostajati.

Komentari (1)
Pogledajte sve

Bravo, konačno jedna prava analiza stanja duha hrvatskih aparatčika.

New Report

Close