Zašto obrana nema korist od svjedoka?

Autor: Suzana Varošanec , 06. rujan 2010. u 22:00

Po ZKP-u iskazi svjedoka u aferi ‘Spice’ koje sasluša USKOK imaju dokaznu snagu u sudskom procesu, ali ono što obrana dozna od svojih svjedoka nije dokaz

Branitelji osumnjičenih u aferi ‘Spice’ tvrde da su obavili velik posao ispitivanjem svojih svjedoka, no da je problem u tome što je zakonski njihov rad sveden zapravo na prikupljanje obavijesti. U sustavu tužiteljske istrage, u aktualnim protukorupcijskim istragama po novom Zakonu o kaznenom postupku, samo iskazi svjedoka koje USKOK sasluša imaju dokaznu snagu u kasnijem sudskom procesu.

Nasuprot tome, sve što obrana dozna saslušavanjem svojih svjedoka, vele, nema dokaznu snagu. Prevedeno na slučaj ‘Spice’, svjedoke istodobno saslušavaju branitelji svih osumnjičenih kako bi odbili eventualni prigovor da je svjedok u prijateljskim odnosima s nekim iz obrane te spriječili da se umanji objektivnost iskaza, no očitovanja zapisnički potpisana obrani zapravo ne daju formalni dokaz, ali navodno pomažu. Kako? Branitelji, upirući se da dođu do iskaza svih važnih osoba, navode kako imaju primjere da o istim činjenicama od istih svjedoka oni dobijaju drugačije iskaze nego USKOK. Tvrde da su iskazi svjedoka dani njima spoznajno bogatiji jer nisu vođeni, navodno, sugestivnim pitanjima. U neravnopravnu situaciju stavljeni zakonom – koji po njima ne osigurava pošten i pravedan proces – dodatno su iziritirani i praksom zbog potencijalnih svjedoka koji ignoriraju potrebe obrane. Postoji ne tako mali broj osoba iz političkih i bankarskih krugova koji nisu htjeli svjedočiti u korist obrane. Kao takav primjer navode bankare Franju Lukovića, Božu Prku i Čedu Maletića. U bankarskim krugovima, pak, čude se braniteljima. Kažu kako je jasno da bankare, dok ih sud ne oslobodi, vezuje obveza čuvanja bankarske tajne te bi u suprotnom učinili kazneno djelo. Branitelji tvrde da svi obrani važni svjedoci trebaju najprije čuti njihova pitanja. Što bi ih pitali, a da nije bankarska tajna, ne žele otkriti. Moguće je i iznenađenje ako se pred obranom prije nego pred USKOK-om pojavi bivši premijer Ivo Sanader. Odvjetnici ga očekuju, kažu, zbog građanske obveze koja znači poštivanje pravnog poretka i visok stupanj etičnosti. Sudeći po bijegu, te vrijednosti bivšem premijeru ne znače mnogo, no nije jasno štiti li ga neki džentlmenski dogovor.

Komentirajte prvi

New Report

Close