Zašto ministar Mornar ne isproba Sabolov PhotoMath?

Autor: Bernard Ivezić , 29. listopad 2014. u 10:58
Vedran Mornar. Photo: Zeljko Lukunic/PIXSELL

Mornar ni ne pomišlja da samoinicijativno ode u zagrebački ured PhotoMatha i osobno se divi uspjehu hrvatske pameti i poduzetništva. Umjesto toga, čeka da uspješan poduzetnik nazove njega i dođe u njegov ured.

Ove godine 10. srpnja prvi je put obilježen Dan Nikole Tesle.

Kako ga je proglasio Hrvatski sabor riječ je o nacionalnom danu u Hrvatskoj, koji takoreći, samo zato što nije proglašem neradnim danom ne zovemo i nacionalnim praznikom. A trebali bi, jer toliko je mnogo razloga da Dan Nikole Tesle postane hrvatski nacionalni praznik. Najvažniji od tih razloga nisu ni izum višefaznog sustava izmjeničnih struja, ni okretnog magnetskog polja. Najvažniji je razlog taj što Hrvatska treba uspješan startup ekosustav, a Tesla je idealan podsjetnik što možemo izgubiti ako to ne uspijemo stvoriti.

I sam je imao ideje, inicijative da ih sprovede, ali i okolinu koja ga nije razumijela.Upravo ovih dana Hrvatskoj se događa začetak jednog uspjeha koji bi u svjetskim razmjerima mogao imati podjednako dalekosežne posljedice. Prošlog utorka poduzetnik Damir Sabol pustio je na Appleovu trgovinu aplikacija svoj novi uradak PhotoMath. S tom mobilnom aplikacijom korisnik fotografira matematički zadatak i odmah na ekranu mobitela dobije rješenje i izvod rješenja. Sabol je aplikaciju predstavio na TechCruch Disruptu u Londonu gdje je izabrana kao jedna od četiri najbolja europska startupa. Nije pobijedio kod žirija, ali jest kod publike. Prvi dan, kako je postala dostupna na AppStoreu, aplikaciju PhotoMath preuzelo je 110 tisuća korisnika iz cijelog svijeta. Sutradan više od pola milijuna, a treći dan preko 2,5 milijuna korisnika.

 

Budući hrvatski Skype
PhotoMath sada više ne hvale samo mediji od Japana preko Izraela, Njemačke i Velike Britanije do SAD-a već i investitori-poslovni anđeli. Sabolovoj novoj aplikaciji tepaju da bi mogla postati hrvatski Skype, aludirajući na uspjeh estonskog startupa koji je prije tri godine Microsoft kupio za 8,5 milijardi dolara. Tepaju mu i da bi mogao postati hrvatski WhatsApp, aludirajući na uspjeh kalifornijskog startupa kojeg je ove godine Facebook preuzeo za 19 milijardi dolara.

Obje aplikacije uspjele su tako što su, poput PhotoMatha bile besplatna za preuzimanje, kvalitetne u izradi i što su brzo došle do velikog broja korisnika. Način kako će zaraditi novac osmislile su u hodu. K tome, uspjeh primjerice Skypea nije bio samo privatno iskustvo za njegove vlasnike već i uzor za ostale poduzetnike koji žive i rade u Estoniji. Potaknuo je daljnji razvoj startupova u Estoniju, privukao tamo poslovne anđele i velike investicijske fondove koji su u Tallinnu tražili još jedan, novi Skype. Uspjeh Skypea inspirirao je i državu pa Estonija danas ima jednu od najrazvijenijih e-vlada na svijetu. Hrvatska je sad na tragu takvog uspjeha.

Sabolova aplikacija PhotoMath možda je već postala najprodavaniji hrvatski softver ikad, ali još ima dug put do financijskog uspjeha. Tu pomaže što se iza nje nalazi upravo Sabol. Godine 2006. on je Hrvatskom telekomu prodao svoj startup Iskon za čak 100 milijuna kuna. Time je postao najuspješniji osnivač nekog startupa u Hrvatskoj.A ono što Damira Sabola danas povezuje s Nikolom Teslom je činjenica da je iz domoljublja ponudio žiteljima Hrvatske da s njim podjele plodove njegova uspjeha, i to prvi na svijetu. Osnivač PhotoMatha ponudio je tvrtkama koje razvijaju rješenja za e-obrazovanje da im za početak besplatno ustupi tehnologiju ugrađenu u PhotoMath, samo da djeca u hrvatskim školama što prije mogu početi učiti matematiku na novi i zabavniji način

Pomoć učenicima
Nikola Tesla pokušao je nešto slično, predložio je Gradu Zagrebu izgradnju prve centrale izmjenične struje, prije one na slapovima Nijagare i prije prve europske hidrocentrale izgrađene kod Šibenika. Tadašnji gradski oci nisu razumijeli što im nudi i odbili su ga, odlučivši se za lošije rješenje koje je i dalje bilo moderno za one prilike, ali ne napredno kao ono koje je nudio Tesla. Kasnije je kao trajni spomen na taj politički propust na zagrebačku Starogradsku viječnicu postavljen vjerojatno najljepši spomenik Tesli i njegovom životu uopće.

Na spomen ploči piše: "Smatram svojom dužnošću da kao rođeni sin svoje zemlje pomognem gradu Zagrebu u svakom pogledu savjetom i činom – rekao je u ovoj zgradi Nikola Tesla 24. svibnja 1892. godine kad je gradskoj općini predložio izgradnju centrale izmjenične struje".Ne znamo kojim su riječima tadašnji gradski oci odbili Teslin prijedlog. No, znamo što je Damiru Sabolu kao odgovor na njegov prijedlog da pomogne hrvatskim učenicima poručio aktualni ministar obrazovanja Vedran Mornar: "Rado bih to vidio i sastao se s gospodinom Sabolom ako je to nešto što želi dati svima. Moguće je to uklopiti u naš školski sustav.

Možda već u projektu e-škole koji bi trebao kao pilot-projekt krenuti iduće školske godine ako nađemo novac za to".Da se Mornar ne hvali da je prethodno bio dekan Fakulteta elektrotehnike i računarstva u Zagrebu, najboljeg hrvatskog IT fakulteta, ovakvu ispraznu političku argumentaciju svatko bi mu oprostio. Ovako, kad znadete da zna koristiti iPhone, dođe vam da se zapitate zašto već nije preuzeo PhotoMath i isprobao aplikaciju koja će mu u učinicama matematike i na maturi, i to već ove školske godine, biti glavna tema svih razgovora. Dođe vam da se zapitate o kakvom on to pronalasku novaca priča i tko bi točno trebao kome platiti što, da bi se PhotoMath ugradio u e-škole kad je ta aplikacija za djecu besplatna i kad Sabol tehnologiju koja je ugrađena u PhotoMath za početak besplatno nudi tvrtkama uključenim u projekt e-Škole.

U raskoraku s Vladom
No, vjerojatno najveći poraz ove izjave je da jedan ministar iz Milanovićeve vlade, koja je prije mjesec dana putovala o trošku poreznih obveznika u SAD kako bi u Americi otkrila Ameriku slušajući i diveći se Skypeu, i to u pet velikih američkih kompanija koje izravno i neizravno obilno rade s hrvatskom državom, da takav hrvatski ministar ni ne pomišlja da samoinicijativno ode u zagrebački ured PhotoMatha i osobno se divi uspjehu hrvatske pameti i hrvatskog poduzetništva. Umjesto toga, Mornar čeka da uspješan hrvatski poduzetnik nazove njega i još mu dođe u njegov ured kako bi umjesto o unapređenju škola pričali o problemima s financijama. Već vidim još jednu spomen ploću u bliskoj budućnosti. Ova će stajati na zgradi Vlade. Samo ovoga puta na nju ne treba propustiti zapisati imenom i prezimenom odbijenicu s kojom su građani Hrvatske uskraćeni za inovaciju još jednog našeg genijalca, i to u svjetskim okvirima.

Komentari (2)
Pogledajte sve

Bilo bi dobro kad bi autor , prije pisanja članka (i pljuckanja po ostalima ) malo bolje proučio o čemu se zapravo radi .
Aplikacija skenira na papiru najjednostavnije jednadžbe ( i to samo strojno pisane a ne rukom ) te izbacuje rješenje.
PhotoMath nije aplikacija namjenjena za matematiku – već joj je primarna namjera bila reklamirati njihovu “core” tehnologiju a to je OCR odnosno “mobile machine vision” (u čemu su fantastično uspjeli). Sam Sabol je za TechCrunch izjavio: “We are not an educational company !”. Što se matematike tiče – na GooglePlay store-u i App Storeu postoji gomila besplatnih “matematičkih” aplikacija sa daleko većim mogućnostima (rješavanja matematičkih zadataka ) od PhotoMath-a.
Nije mi namjera umanjivati uspjeh Sabola sa ovom aplikacijom nego samo napomenuti da ne miješamo “kruške i jabuke” ….

strašno… taj mornar je teški fail, čak ugrožava i grčića na vrhu top liste tragikomičnih ministara ove vlade… a od devedesetih naovamo je pri vrhu s tim da ipak ne može ugrozizi jandrokovića na prvom mjestu

New Report

Close