Zašto je HPB veći katolik od samog Pape?

Autor: Ana Blašković , 18. veljača 2015. u 22:00

HPB s neobjašnjivim žarom rezervira pa im je prosjek pokrivenosti loših kredita 60%, dok je ostalima dovoljno i 50%.

Dok se u najvećim bankama rezervacije gotovo nisu osjetile na rezultatima za 2014., pa Zaba i PBZ bilježe dvoznamenkasti skok dobiti, ta je stavka (opet) potopila HPB.

Banka je zbog čak 928 milijardi kuna rezervacija iskazala 630 milijuna gubitka. Sve su repovi prošlosti koje progresivna rezerviranja konstantno izvlače na površinu pa se HPB nikako ne uspijeva odmaknuti od mutnih kreditnih praksi Josipa Protege i ekipe prije 2009. Ipak, priča ima i drugu stranu, a to je neobjašnjivi žar kojim Tomislav Vuić 'na lopate' rezervira. Prosjek pokrivenosti loših plasmana rezervacijama je 50 posto na razini bankarskog sektora.

U HPB-u su veći 'katolik od Pape' pa imaju 60 posto?! Zato je banka potonula na 6,7 posto adekvatnosti kapitala, daleko ispod zakonskog minumuma od 10 posto. Čemu ta pretjerana revnost kad im nedostaje kapitala u startu? Kad banka ima vlasnika s rupom u proračunu i koji je već fokusiran na izbore da nema vremena se baviti poslovanjem? Možda Vuić želi šok terapijom izazvati reakciju vlasnika da konačno dokapitalizira banku ne na kapaljku nego koliko treba?

No, uvjet za to je da Bruxelles kaže da ta injekcija nije državna potpora što mora dokazati planom restrukturiranja. A taj dokument nikako da ugleda svjetlo dana, iako se i prije Nove godine znalo da će kapital biti problem. Znalo se to još u prosincu kad je propalo izdanje 60 milijuna eura obveznica za čiju je prodaju isto neobjašnjivo falilo žara…  Koji to motivi vode HPB nije baš jasno, ali za pravo sve više daje teoretičarima urote jer je posljedica da cijena banci nezaustavljivo pada… Opravdano ili ne. 

Komentari (4)
Pogledajte sve

Taj lik Vuić je od svojih nalogodavaca iz Erstea i poslan na čelo HPB-a da banku dotuče i da se što jeftinije proda. Je li to tako teško zaključiti?
Razvalit će je a onda će ići po kunu kao i sve što je državno. Zato sam i pobjegao odatle čim je Maletić smijenjen sa čela uprave.

Fali mi PERO7 …..da li je ozbiljno shvatio maškare..pa je tu pod drugim nickom?

U HPB su veći katolik od Pape pa imaju 60% pokrivenost plasmana rezervacijama zato što imaju loš portfelj a ne zato što im se tako prohtije.

Nije li taj lik iz Erste banke?
A Erste je u igri za HPB…zar ne?

New Report

Close