Zacementiraj aferama pa traži savjetnike

Autor: Ksenija Puškarić , 04. prosinac 2012. u 22:00

Vlada želi privatizirati HAC i ARZ da bi se na autocestama konačno i zarađivalo. Odabran je i savjetnik, koji bi posao trebao odraditi u interesu Hrvatske.

Prvo desetljeće 21. stoljeća u Hrvatskoj je obilježila gradnja autocesta. Investicijski ciklus u cestogradnji pokrenuo je Hrvatsku, potaknuo njezino gospodarstvo, ali i širom otvorio vrata korupciji i nepotizmu, čije repove vučemo i danas.

Zahvaljujući tome, danas na autocestama imamo ozloglašene gubitaše koji ne znaju poslovati u plusu čak ni uz izdašne donacije od trošarina i iz proračuna. Država je najgori poslodavac, tvrdi Vlada, i tim poduzećima treba naći nove vlasnike. Nama treba netko tko će na autocestama zarađivati i pritom imati 10 puta manje zaposlenih. Znamo recept, ali ga ne znamo primijeniti, kažu u Vladi. Idemo ih prodati, složni su oni kojima i te kako godi kad im strani investitori kao gotovo jedinu pozitivnu stvar u Hrvatskoj spominju cestovnu infrastrukturu. Naravno da je kao nova, njome se vozimo u krajnjoj nuždi jer je preskupa! A uskoro bi mogla biti i skuplja. Vlada je ozbiljna u naumu da privatizira Hrvatske autoceste (HAC) i Autocestu Rijeka-Zagreb (ARZ), odabran je i savjetnik koji će to odraditi.

Posrijedi su Erste Group, Deloitte Savjetodavne usluge i austrijski odvjetnički ured Wolf Theiss Rechtsanwälte, koji su dali najnižu cijenu od 50,8 milijuna kuna. Njihov je posao da nađu ponuđača za ta dva prezadužena i aferama nagrižena poduzeća koji je spreman Vladi platiti između 2,5 i tri milijarde eura. Ako je to uopće moguće. Ako se samo prisjetimo kako se u prošlosti nudilo naše obiteljsko srebro poput Ine, pred savjetnicima privatizacije jednostavan je posao: odraditi ga dosljedno i u interesu Hrvatske. Za razliku od prethodnih Vlada.

Komentari (2)
Pogledajte sve

Zašto nisu jednostavno otpustili sve od portira do direktora ( jer svi imaju prste u pekmezu)? Kakvo bacanje novaca na strane konzultante, smrdi na mito do neba. Ali odmah. Jer ti “konzultanti” pojma nemaju o tome kako se stvari “rade” ovdje, pa kako bi ond amogli uopće i napraviti išta? Samo će uzet lovu ( kladim se u to) – i odustati, ili isporučiti neprovediv plan, kao i puno puta do sada. Da se želi uvest reda u HAC i ARZ zaposlilo bi se domaće ljude od vrha do dna, koji se nisu dosada bavili time i dalo im tri mjeseca da uvedu reda čeličnom šakom , ako treba. A ne stalno rotirati jedne te iste lopove s pozicije na poziciju. Zaposli veterane, ima nas koji znamo i koje nitko onda nemože optužiti za nepotizam kad pobacamo vanka sav nepotrebni kadar koji se navukao preko lažnih invalidskih. Jer mi najbolje znamo to je tko.

Zašto Njemačka nije privatizirala auto ceste? Kakvo je stanje u Austriji? Jesmo li mi zadnje budale?

New Report

Close