Za nered nisu krivi pijani partijaneri, nego…

Autor: Marija Crnjak , 17. listopad 2017. u 14:38
Foto: Hrvoje Jelavic/PIXSELL

Tisno je odluku o prihvaćanju Gardena donijelo svjesno da goste festivala može odvojiti od ostalih, smjestivši na lokaciju Garden sadržaje koji im trebaju, uključujući i smještajne kapacitete.

Hrvatska nije ni prva ni zadnja turistička destinacija koja se suočila s mladim partijanerima i njihovim ponašanjem kao da sutra ne postoji, što se ne sviđa lokalnom stanovništvu i dijelu gostiju. Iz vodećih svjetskih party destinacija, uključujući glasovitu Ibizu, mediji godinama prenose fotografije i vijesti o incidentima koje su izazvali mlađahni gosti, natrpani kojekakvim opijatima koji ruše sve inhibicije i izazivaju zgražanje.

Na tapeti su zaista vrlo često Britanci koje, sviđalo se to njima ili ne, bije glas da su najžešći partijaneri među turistima, ali nađe se tu i Amerikanaca, Rusa, Nizozemaca, ponegdje sigurno nerede napravi i kakva hrvatska ekipa.

Turizam je osjetljiva stvar, često podrazumijeva da mjesto s tek kojom tisućom stanovnika u jednom dijelu godine zatrpaju deseci tisuća stranaca koji se smo žele dobro zabaviti.

To samo po sebi može biti neugodno čak i kad vam po ulicama ne uriniraju polugoli pijanci, ali od turizma mnoga takva mjesta zapravo žive pa se svašta potrpi, ako je lokalno stanovništvo uvjereno da od toga ima koristi. U tom slučaju stvar još samo treba dobro organizirati, uvesti infrastrukturu, sustav regulacije, sadržaje, a po kraju sezone izbrojati keš. Nekima to ide sjajno, nekima malo slabije.

Nisu naplatili kazne

Strasti su se tako ovog ljeta zahuktale na Hvaru i u Novalji, poznatim partijanerskim destinacijama sa sada već globalnom reputacijom.

Novi hvarski gradonačelnik Rikardo Novak u srpnju je objavio popis kazni za neprimjereno ponašanje u gradu, od šetnje u kupaćem kostimu što se kažnjava do 600 eura do pijanog teturanja koje bi globili iznosom do 700 eura. Kažu da zapravo nisu naplatili nijednu od obećanih kazni, ali ploče s obavijesti o restrikcijama nisu razveselile goste.

Gradonačelnik Novalje Ante Dabo ljetos je rekao je da je grad obeščašćen i ponižen barbarizmom i nekulturom značajnog dijela mladih gostiju iz Engleske.

“Sama činjenica da su engleski gosti za naše prilike izrazito visoke platežne moći, nikome, pa ni njima, ne daje za pravo da se ponašaju na ovakav način koji domaće stanovnike ostavlja gotovo bespomoćnim pred naletom primitivizma, golotinje, pijanstva i razularenosti koju pokazuju ulicama našeg grada i apartmanima koje iznajmljuju i koriste u našem gradu”, napisao je Dabo tada.

Pokušao je popraviti stvar potpisavši nakon toga s BBC-em ugovor o snimanju realitya showa iz Novalje, no zatraživši da grad neće prikazivati kao raskalašeno turističko odredište.

Naravno, nakon što su prve epizode o iskustvima mladih Britanaca na Zrću pokazale upravo “sodomu i gomoru” koju je želio izbjeći, Dabo je je najavio da će zabraniti snimanje serijala na javnim površinama. Ipak su poslije izgladili stvar, što ne znači da u Novalju i dalje neće stizati mladi turisti željni upravo “sodome i gomore”.

Naime, jednako tako kao što Španjolci moraju biti svjesni da britanski gosti kod njih ostavljaju najviše novca od turizma, i Novalja treba biti svjesna da im je turistički promet napravilo Zrće i festivalski turizam.

Na novcu partijanera izgrađeni su brojni apartmani, ugostiteljski objekti, od partija žive taksisti, sladoledari, komunalci, otvaraju se radna mjesta i ljudi ne bježe s otoka.

Tisno je dobar primjer destinacije koja je svega toga itekako svjesna, i to javno ističu.

Kroz sedam festivala na lokaciji Garden ovog ljeta je prošlo oko 20 tisuća Britanaca i nije zabilježen nijedan incident, kao ni prošlih godina, nedavno je izjavio šef općine Tisno Ivan Klarin.

Šok od razularene gomile

Kako je to moguće? Možda je zbilja fora u planiranju i strateškom promišljanju na temelju konsenzusa lokalne zajednice. Tisno je odluku o prihvaćanju Gardena donijelo svjesno da goste festivala može odvojiti od ostalih, smjestivši na lokaciju Garden sadržaje koji im trebaju, uključujući i smještajne kapacitete.

Osnivač Gardena pak potrudio se da svojim gostima uz festivalske ponudi i neke druge sadržaje, pa oni danas ostaju i par dana dulje, obilaze okolne destinacije i već planiraju kako će se vratiti s vlastitim obiteljima jednog dana. Dapače, u tijeku je i realizacija nekoliko hotelskih projekata koji se vjerojatno ne bi dogodili da nije Gardena. Fenomen Zrća nastao je iz nekolicine klubova čiji su gosti, ne vlastitom krivnjom, upali u nekad mirnu obiteljsku turističku destinaciju, koja se podijelila na one koji su u šoku od razularenih gomila i one koji na toj gomili dobro zarađuju.

Nužan je brzi zaokret

U međuvremenu se koncept nije znatno izmijenio, a broj gostiju raste iz godine u godinu, i za očekivati je da će nezadovoljstvo i dalje eskalirati.

Iako treba pohvaliti inicijative za smirivanja strasti na hrvatskim party destinacijama koje su se ovih dana počele realizirati, dijalog stoga neće biti dovoljan u rješavanju problema. Za to će trebati malo jače zasukati rukave i donijeti strateške odluke, bio to zaokret prema seniorskom turizmu s električnim biciklima ili pak stvaranje nove infrastrukture i sadržaja koji će Novalji pa i Hvaru donijeti više mira, a partijanerima još bolju zabavu. Nisu odgovorni gosti, nego oni koji ih ne znaju ugostiti.     

Komentirajte prvi

New Report

Close