Vojna industrija kao pokretač razvoja?

Autor: Ivica Profaca,VLM , 31. ožujak 2011. u 22:00

Tek treba naučiti kako da sve dobro što je postignuto u stvaranju naoružanja i vojne opreme bude iskorišteno kao tehnološka osnova za razvoj gospodarstva

Negdje drugdje bi “tržnica” naoružanja i vojne opreme kakva je održana u splitskoj Spaladium Areni izazvala prosvjede pacifista.

Ovdje se sve svelo na nekoliko usamljenih glasova koji su ukazali da je neobično uoči turističke sezone grad Split, regiju kojoj pripada i cijelu zemlju brendirati kao potencijalno vrlo zanimljivo tržište industrije naoružanja. Izuzmemo li bizarni eksces Željka Keruma, doista je to najzanimljivija dilema sajma ASDA. Moralno je vrlo upitno ukazivati da budućnost treba graditi na izravnim ili neizravnim sredstvima za ratovanje. S druge strane možda je prehrabro tek tako odbaciti unosan segment gospodarstva u zemlji skoro bez proizvodnje, jer vojna industrija je doista postala jednim od rijetkih zdravih dijelova nacionalne ekonomije. Nažalost, tek treba naučiti kako da sve dobro što je postignuto u stvaranju proizvoda, u rasponu od konzervi preko pušaka i vrhunskih kaciga do oklopnih transportera, bude iskorišteno kao tehnološka osnova za razvoj hrvatskoga gospodarstva. U suprotnom će i jurišna puška, i kaciga i oklopni transporter ostati tek ograničeni, pojedinačni slučajevi uspjeha. Ili će, još gore, cijeli segment nabave vojnih komponenti i sredstava opet nekima služiti kao koruptivni raj na zemlji, kako se pokazalo u slučaju “Kamioni”. A protivnici militarizacije bit će u pravu i više nego nam se to sada čini.

Komentirajte prvi

New Report

Close