Vlada zbog blockchaina objavila prvi vizionarski dokument o gospodarstvu

Autor: Bernard Ivezić , 10. listopad 2019. u 22:00

Korist za sve Hrvatska će koristiti blockchain i u procesu glasanja na izborima kako bi se izbjegle manipulacije u prebrojavanju rezultata, zatim će uvesti blockchain u zdravstvo da bi povećala njegovu učinkovitost, pa u registar diploma, magisterija i doktorata, a sve da bi spriječila njihovo krivotvorenje.

Nitko ne voli dosadne birokratske dokumente, ali učinite iznimku i pročitate onaj kojim je Vlada u četvrtak Hrvatsku priključila Europskom blockchain partnerstvu.

Osim što ta odluka, a službeno se zove "Izjava o suradnji kojom se uspostavlja Europsko partnerstvo za tehnologiju lanca blokova", ima velike posljedice na hrvatsko društvo i gospodarstvo, ujedno bi po načinu na koji je napisana trebala postati ogledni primjerak kako se takvi dokumenti pišu.

Neočekivano objašnjenje
Ne mislim to stoga što je Vlada podržala blockchain partnerstvo. Baš suprotno! Hrvatska je doslovno posljednja država u EU koja je stavila potpis na taj dokument i zbog tog odugovlačenja ili nemara Komisijin blockchain fond se smanjio sa 300 na preostalih 100 milijuna eura subvencija koje mogu povući i hrvatske tvrtke. To nije za pohvalu!

Međutim, nije uobičajeno, barem ne kad dođe do novih tehnologija i pitanja važnih za istraživanja i razvoj u gospodarstvu, dakle da se u tako gospodarski važnom dokumentu za budućnost, može pročitati obrazloženje, koje je informativno i edukativno, a pri tome jednostavno. Za početak, u svijetu koji se mijenja tolikom brzinom to je nešto što bi očekivali od svake Vladine odluke.

Povećanje transparentnosti
Blockchain je jedna od pet najvažnijih novih tehnologija na planeti danas. Riječ je o tehnologiji koja je dobrim dijelom pretpostavka primjene umjetne inteligencije, primjene pametnih strojeva, pametnih gradova, pametne vožnje odnosno Industrije 4.0 u svim pogledima. Blockchain tehnologija primijenit će se u svemu od zdravstva preko financija i prometa pa sve do rudarenja i trgovine dijamantima.

Kako sada izgleda, teško je i zamisliti da će se u budućnosti i jedan automobil uopće moći proizvesti bez korištenja blockchaina. U Vladinom dokumentu pak stoji jedno od najjednostavnijih objašnjenja što blockchain jest: "Lanac blokova koji služi kao otvoreni, distribuirani registar koji trajno pohranjuje i ovjerava sve transakcije između dvije strane". Vlada nadalje navodi da blockchain za Hrvatsku predstavlja "enorman" gospodarski potencijal. "U Sloveniji se otvorilo 13.000 radnih mjesta zbog direktne i indirektne povezanosti s razvojem blockchain tehnologije i projektima koji rade na tom razvoju", piše u obrazloženju svoje odluke Vlada RH i dodaje da su pomoću njega Švedska, Estonija i neke savezne države SAD-a digitalizirale gruntovnice. "Svaka kupovina nekretnine, darovanje ili opterećenje bilježi se kao transakcija", navodi Vlada.

Uistinu, ne može se jednostavnije, informativnije i edukativnije objasniti prednosti koje bi primjena blockchaina imala za sve vlasnike stanova, kuća, poslovnih prostora i zemljišta u Hrvatskoj, a pogotovo onim vlasnicima koji su u zadnjih dva i pol desetljeća bili žrtve kriminala u gruntovnici. Pravo vlasništva bi uvođenjem blockchaina vrlo praktično postalo nepovredivo.

Očekivanja od tvrtki
Ovaj je dokument poseban i zato što je u njemu Vlada prvi puta uz neku tehnologiju navela i pravac u kojem je želi koristiti. To je nešto što obično rade zapadne države. Hrvatska dosad to nije činila. A najava koja je navedena u dokumentu pri tome ne ostavlja prostor interpretaciji. "Upravo iz toga razloga blockchain tehnologija je nezamjenjiv alat za sustav zemljišnih knjiga, katastra i drugih registara podataka, kao i za financijske sustave", piše Vlada i tu se ne zaustavlja.

Hrvatska će, ako Vlada ustraje na ovome što je napisala, koristiti blockchain u procesu glasanja na izborima kako bi se izbjegle manipulacije u prebrojavanju izbornih rezultata, zatim će uvesti blockchain u zdravstvo da bi povećala njegovu učinkovitost pa u registar diploma, magisterija i doktorata, a sve da bi spriječila njihovo krivotvorenje.

Vlada usto navodi da velika očekivanja ima i od tvrtki kod nas, kojima se otvara pristup velikim financijskim injekcijama koje nudi EU za razvoj na toj tehnologiji, kako do 2020. tako i u razdoblju 2021-2027. A tih će prilika za poslove biti ne samo u privatnom već i u javnom sektoru te državnim upravama svih država članica Unije. Dakle, da i tražite bolje obrazloženje za blockchain ne biste ga našli. Kamo sreće da dobijemo još takvih Vladinih birokratskih dokumenata, i to s tako jasnom vizijom za dobrobit društva i gospodarstva. 

Komentirajte prvi

New Report

Close