Utjecajni Šveđani srušili natječaj za HPB

Autor: Darko Markušić , 02. rujan 2012. u 22:00

Privatizacija Hrvatske poštanske banke zbog ponavljanja natječaja za savjetnika sigurno će kasniti nekoliko mjeseci i bit će dobro ako bude realizirana sredinom 2013. godine

Poništenje natječaja za savjetnika u privatizaciji Hrvatske poštanske banke rezultat je propusta Ministarstva financija, odnosno Vlade. Iako se pokušava to prikazati kao dosljedno provođenje zakona i eliminiranje ponuda zbog formalnih nedostataka, istina je malo drugačija.

Natječaj je očito poništen pod pritiskom Bruxellesa. Švedska tvrtka Lagerkvist&Partners dostavila je Poslovnom dnevniku opširnu dokumentaciju kojom pobrojava sve propuste i aljkavosti natječaja, na kojem su Šveđani diskvalificirani i bez otvaranja pristigle ponude. Druga ponuda, konzorcija hrvatskog i mađarskog KPMG-a i odvjetničkog društva Šavorić&Partneri, diskvalificirana je pak jer nedostaje jedna potvrda u dokumentaciji.Ono što je, međutim, u cijeloj priči puno bitnije jest to da je natječaj pripremljen loše, od toga da je raspisan samo u domaćim medijima, da su se strani ponuđači obeshrabrili preopširnom dokumentacijom i to isključivo na hrvatskom jeziku (osim memoranduma o poslovanju HPB-a koji je bio dostupan i na engleskom jer ga je pripremila Banka), kao i previsokim traženim jamstvima (daleko iznad standarda Svjetske banke).Šveđani su zaprijetili tužbom i svoju prijetnju realizirali. Prijavili su Hrvatsku Europskoj komisiji i Svjetskoj banci, a obratili su se za pomoć i švedskom Ministarstvu trgovine i Veleposlaniku Švedske u Hrvatskoj zatraživši novi natječaj. Ministarstvo financija uputilo ih je službeno da žalbu podnesu redovnim putem Državnoj komisiji za kontrolu postupaka javne nabave, a neslužbeno poslušalo kritike iz inozemstva. Kao i uvijek. Ovakav loše pripremljen natječaj dodatno će usporiti proces privatizacije, a već sada je cijelu privatizaciju prikazao u lošem svjetlu. Podsjetilo je to Šveđane, kako mi je priznao direktor Lagerkvist&Partnersa, na početak privatizacije Hrvatskog telekoma. Tada je također hrvatska Vlada (istina HDZ-ova) na “čudan način” izbacila ponudu tadašnjeg švedsko- norveškog konzorcija Telia/Telenor i prednost dala Deutsche Telekomu iz političkih razloga. “Mislili smo da se takve stvari u Hrvatskoj više neće događati”, kazao je inozemni konzultant. I da parafraziram premijera Milanovića, nadam se da Hrvatska umjesto njegove “slučajne države” u privatizacijskom kontekstu neće postati “država slučajeva”.

Komentirajte prvi

New Report

Close