Usitnjena hrvatska IT industrija ima alternativu, takmaci se počinju udruživati

Autor: Bernard Ivezić , 30. rujan 2015. u 22:00

Činjenica da su ljuti tržišni takmaci tvrtke IT Sistemi i eVision, koje k tome vode stručnjaci iz različitih sredina, Dalmatinac Damir Popović i Slavonac Zvonimir Mavretić, pronašli ne samo zajednički jezik već i dugoročni interes dobra je vijest za IT industriju.

Udruživanje splitske softverske tvrtke IT Sistemi i zagrebačkog eVisiona prvi je slučaj da dva domaća, ljuta, izravna konkurenta postanu partneri.

U pravilu se takve stvari, ne samo u IT-u već i među drugim malim i srednjim tvrtkama iz ostalih industrija u Hrvatskoj, rješavaju kupovinom. Ili pak preko rodbinskih i inih veza. Ili tvrdoglavošću, odnosno iscrpljivanjem takmaca. Uglavnom, traži se točka u kojoj će se onom drugom slomiti ego i gdje će pristati na isplatu ili povlačenje. Put koji su odabrali osnivač IT Sistema Damir Popović i osnivač eVisiona Zvonimir Mavretić stoga itekako odskače od dosad viđenog, i možemo se samo nadati da je glasnik novog trenda u preuzimanjima i spajanjima u IT-u u Hrvatskoj.

Kupovina tržišta
Do sada su u pravilu divovi iz drugih industrija u IT ulazili kako bi kupili tržište ili su strani konkurenti tako kupovali hrvatske takmace. Prije devet godina taj je trend započeo trgovac elektronikom HG Spot koji je preuzeo IT uslužnu tvrtku Senso Mikro čime je nastao div s prometom od gotovo 600 milijuna kuna.  Četiri godine kasnije Hrvatski telekom za 25,5 milijuna eura preuzeo je sistemskog integratora Combis. U oba slučaja veliki su tako igrači kupili ulazak na novo tržište. I dok je HT iz toga izvukao maksimum, jer je Combis postao najveći sistemski integrator u Hrvatskoj, HG Spot su takva širenja prvo dovela do kolapsa, da bi se tek unazad nekoliko godina tvrtka vratila u vrh, ali isključivom fokusom na svoje temeljno poslovanje. Najveći je slučaj stranog preuzimanja obavio 2010. švicarski ABB kad je za 200 milijuna kuna preuzeo svojeg hrvatskog konkurenta i stručnjaka za automatizaciju u metalurgiji i prometu, zagrebački Exor informatički inženjering.

Nesretni klasteri
U zadnjih petnaestak godina hrvatske su IT tvrtke pokušavale pronaći i drukčija rješenja. Tako je 2004. osnovan prvi hrvatski IT klaster nazvan Beam ICT Alliance. Činile su ga tvrtke Bit-Art Informatika, Ekobit, Alterbox i Multilink. Ideja je bila da se nadopunjavanjem stvori družba koja može ponuditi cjelovita ICT rješenja za turističku industriju. Logična inicijativa pokazala se ipak nemogućom za realizaciju. Nakon toga se pojavio HITK klaster koji su činile tvrtke GIT, NLab i Comminus da bi se 2008. godine rodio Atento, najambiciozniji takav projekt.

Tada su tri velike i dan danas vrlo uspješne IT tvrtke Span, Verso i GDi grupa (bivša Gisdata) željele kroz međusobno nadopunjavanje i ekonomiju veličine dohvatiti velike poslove, ne samo u Hrvatskoj već i izvan nje. No niti jedno veće udruživanje u hrvatskom IT-u, a koje se temeljilo na upotpunjavanju ponude kroz klastere ili modele koji bi im bili slični, nije uspjelo dugoročno zadovoljiti sve apetite članova. U međuvremenu su pojedine hrvatske IT tvrtke počele gajiti kulturu akvizicija. Najaktivniji su u tome IN2 grupa, M SAN grupacija i od ove godine SPAN. No, osnivačima domaćih IT tvrtki prodaja i dalje nije prva opcija, jer redovito ni izbliza nisu zadovoljni ponuđenom cijenom.

Idući korak
Prije dvije godine Blink i N-Informatika predstavili su novi model. Strateško povezivanje tvrtki koje si upotpunjuju ponudu. Njihovi vlasnici postali su suvlasnici, a tvrtke kroz veću tržišnu snagu i veću bazu stručnjaka mogu biti konkurentnije na tržištu. To funkcionira. Blink je lani imao rast prihoda od 74,4 posto s istim brojem radnika.  Vlasnici tvrtki IT Sistemi i eVision otišli su korak dalje. Postat će suvlasnici iako su takmaci. Uvidjeli su da se ne isplati neproduktivno natjecati na domaćem tržištu, kad im se s EU otvorio veći teren. Jedan od njih kaže da mu je dosta gledanja u Sunce, ide izvoziti na zapad. Hvale vrijedan zaokret u hrvatskom IT-u.

Komentirajte prvi

New Report

Close