Uložili biste u Imunološki? E ne može

Autor: Marija Crnjak , 19. siječanj 2015. u 22:00
Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Država se potrudila odbiti investitore u Imunološki zavod, pada natječaj?

Teško to više koga može iznenaditi, ali eto zahvaljući propustu državne administracije još jedan natječaj za prodaju dionica tvrtke u većinskom vlasništvu države samo što nije pao, i to bez prilike za popravni.

Imunološkom zavodu to je bila, ma kako mršava, ali posljednja šansa da zadrži barem dio proizvodnje i ljudi, a državi da osigura ono što je sama nazvala strateškom nišom farmaceutske industrije. Slučajno ili namjerno, a teško je povjerovati da netko toliko puta može slučajno pogriješiti, autori uvjeta prodaje opet su se, kao nedavno s hotelima, pobrinuli da sastave kriterije koje nijedan investitor ne može ispuniti. Iako ima i nekih drugih nejasnih detalja koji su se još mogli ispeglati tijekom procesa dubinskog snimanja i prodaje, ključan je zahtjev prodavatelja koji uvjetuje ulaganje od 110 milijuna kuna za novo postrojenje koje će moći osigurati trajne dozvole za proizvodnju virusnih i bakterijskih cjepiva, krvnih derivata te alergena i preparata iz životinjske krvi, i to u samo godinu dana.

Da su se malo raspitali, autori kriterija doznali bi da se u visokoreguliranoj farmaceutskoj industriji proizvodne dozvole i brojni prateći dokumenti ne dobivaju u tako kratkom roku i da bi procesi koji se od njih traže mogli potrajati i do tri godine, što ne ovisi o investitoru već jednostavno o regulatornoj proceduri. To više što Imunološki trenutačno ima proizvodnu dozvolu samo za virusna cjepiva, što također istječe potkraj ove godine. Drugo, uvjetovali su ulagaču, a pozivni natječaj pokazao je da bi neki bili spremni uložiti u posrnuli projekt, obvezno zadržavanje svih segmenata proizvodnje, i to uoči bilo kakvog dubinskog snimanja.

Poznato je, primjerice, da JGL nikad baš nije bio zainteresiran za krvne derivate, već su ih zanimala cjepiva. Slične ambicije imao je PharmaS, dok je jedino Grad Zagreb na neviđeno obećavao zadržati cijeli paket, što je zvučalo dosta neozbiljno. Nije jasno zašto Vlada nije mogla, imajući na umu objektivne okolnosti na tržištu lijekova, odabrati najboljeg ponuditelja koji bi na temelju analize poslovanja pružio realnu viziju ulaganja i razvoja Imunološkog zavoda. Ako investitori hoće cjepiva jer procjenjuju da samo na tome mogu ostvariti dobit, ne treba isključiti već spominjanu mogućnost pripajanja krvnih derivata Zavodu za transfuziju.

Ako natječaj padne, a sve ide k tome, izgubljeno je dragocjeno vrijeme, a ponavljanje procesa kod nas predugo traje da bi moglo dobro završiti. Dok CERP napravi svoje, DUUDI svoje, a to znači ponovno prikupljanje pisma namjere, prvi krug, drugi krug…, Imunološki zavod izgubit će i zadnju proizvodnu dozvolu za virusna cjepiva. Od tog trenutka na prodaju je samo ime na papiru, koje nikog ne zanima. U tim okolnostima tvrdnja da je Imunološki u problemu zbog nerada bivše Vlade, što je nedavno izjavio premijer koji Hrvatsku vodi već tri godine, pokazuje da ni ova Vlada nije spremna preuzeti odgovornost. Tko će odgovarati?

Komentari (9)
Pogledajte sve

Ova država uopće nije slučajna. Naprotiv. Napravljena je po Njihovoj mjeri. Amen.

Imunološki-zavod-ugušen-kako-bi-se-izazvala-nestašica-cjepiva

Jedan od najbolnijih poteza aktualne Vlade svakako je puštanje Imunološkog zavoda u Zagrebu u tihu propast.

Taj je Zavod, čija je glavna djelatnost visokotehnološka i profitna – proizvodnja cjepiva – osnovan 1893., a svoj je (privremeni?) kraj našao 2014. za vrijeme ministrovanja HNS-ovog Ivana Vrdoljaka.

Nemoguće je ne zapitati se – je li Imunološki zavod u Zagrebu namjerno uništen, kako bi se izazvala nestašica cjepiva i potakao njihov hitni uvoz – pod uvjetima koji neće biti pažljivo nadgledani, jer je u pitanju hitnost cijepljenja djece i odraslih?

Ako je tako, svim uključenima u ovu aferu morale bi se u budućim sudskim procesima izreći kazne mnogo ‘teže’ od svih dosad dosuđenih za korupciju.

http://direktno.hr/en/2014/direkt/9471/Je-li-Imunolo%C5%A1ki-zavod-ugu%C5%A1en-kako-bi-se-izazvala-nesta%C5%A1ica-cjepiva.htm

Imam špulius da se Imunološki godinama stručno uništava kako bi se netko dokopao velike mazalice a netko nekretnina za male novce.

Ili je došao nalog od našik EU Kolonizatora da se Imunološki mora uništiti ?

Kada bi postojala volja institucija sistema za tili čas bi polovili štakorčine.

Pre prozirno je godinama bojkotiranje vladajućih od rješavanja problema u Imunološkom.

odlično rečeno. No Imunološki je samo jedna u nizu tvrtki koje se uništavaju po manje više istom scenariju. Jedino što već ozbilno ponestaje takvih tvrtki…

Imena sinko, imena. Crno na bijelo tko je osobno kriv za takve propuste. Tko se igra milijunima kuna i sudbinama tisuća ljudi. Nije “država”. Osoba ili osobe koje to rade imaju ime i prezime. Pozivam novinare da istraže tko su osobe koje su to učinile i da ih javno pitaju za koga i po čijem nalogu se to radi.

New Report

Close