Ulagači iz Srbije u istom košu kao i ostali

Autor: Danijela Jozić,VLM , 19. travanj 2012. u 22:00

Dok Hrvatska iz temelja ne promijeni pristup, svi će investitori biti na istim mukama. Povoljnu ulagačku klimu ne možemo osigurati ni domaćim ulagačima

Povijesni trenutak, otvaranje nove stranice – sintagme su to koje su se mogle čuti povodom otvaranja predstavništva Privredne komore Srbije (PKS) u srijedu u Zagrebu. Iako je Hrvatska ured Hrvatske gospodarske komore (HGK) u Beogradu otvorila prije više od deset godina, naši susjedi nisu htjeli, ili nisu mogli, učiniti isto u Zagrebu. Miloš Bugarin, predsjednik PKS-a, priznao je da se s otvaranjem ureda kasni, ali i da je ovo dobar tajming jer su politički odnosi dviju država u uzlaznoj putanji.

Robna razmjena između Srbije i Hrvatske lani je iznosila manje od milijardu dolara. Po nekima mršavo, ali prema mišljenju Nadana Vidoševića, predsjednika HGK, nije ni to za baciti jer smo prije desetak godina krenuli s deset puta manjim iznosom. Miloš Bugarin u intervjuu za Poslovni dnevnik rekao je zanimljivu stvar: Srbija za ulaganja u Hrvatskoj traži isti tretman kao što su ga imale naše tvrtke koje su dosad ulagale na srbijanskom tržištu. Izuzme li se politička pozadina i 20 godina napetosti između Zagreba i Beograda, pitanje je što Hrvatska može uopće i ponuditi, posebno ulagačima iz Srbije. Pokazali smo, naime, da povoljnu investicijsku klimu nismo u stanju osigurati ni drugim stranim, pa ni domaćim ulagačima. Dobar je primjer nedavni slučaj projekta Brijuni Rivijera. Investitor Danko Končar ustanovljava, i to nakon što mu je odobrena koncesija za projekt Sv. Katarina – Monumenti, da je to područje upisano u registar kulturnoga dobra. I zvučne strane tvrtke okupljene početkom godine u Udruženje stranih ulagača upozoravaju na to da treba poboljšati tretman inozemnih investitora u Hrvatskoj.I dok se Srbija, primjerice, hvali s milijardu i pol eura, koliko će izvoziti samo iz kragujevačke tvornice automobila, s kojom se to velikom stranom investicijom može pohvaliti Hrvatska? Kad ćemo dovesti nekog poput Fiata? Srbijanska agencija za promicanje izvoza i ulaganja vrlo je aktivna, a mi smo našu ugasili. Njihova Agencija za privatizaciju na web stranicama daje vrlo detaljne podatke o svakoj tvrtki koja je prodana, ili će tek u prodaju. Na stranicama našeg AUDIO-a nema ničega. Ured PKS-a u Zagrebu pomoći će srbijanskim tvrtkama da jače prodru na hrvatsko tržište i snime prostor za eventualna ulaganja. No, sve dok Hrvatska iz temelja ne promijeni ulagačku klimu, ulagači iz Srbije mučit će se jednako kao i svi drugi investitori.

Komentari (1)
Pogledajte sve

povoljna ulagacka klima jos uvijek je samo mrtvo slovo na papiru i buzz word. nista se u tom smjeru nije napravilo, jos uvijek.

New Report

Close