Udruga Franak zaigrala se u tumačenjima zakona

Autor: Jadranka Dozan , 15. siječanj 2014. u 16:11
Photo: Sanjin Strukic/PIXSELL

Udruga Franak malo se zaigrala u tumačenjima zakona.

Udruga Franak malo se zaigrala u tumačenjima zakona. Takvo se stajalište, ukratko, može iščitati iz priopćenja Ministarstva financija u kojemu ono zapravo odgovara na posljednju akciju Udruge Franak, ovaj put protiv načina određivanja promjenjivih kamatnih stopa u ugovorima o kreditima kod kojih ti parametri nisu ugovoreni.

Ministarstvo financija, doduše, ni jednom riječju u svom priopćenju ne spominje Udrugu Franak koja je  prošlog tjedna ustvrdila da se u tom području događaju “ujednačene nezakonite radnje svih banaka”. Ono se “s ciljem otklanjanja različite primjene iste odredbe” zadržalo na tumačenju dijela izmjena Zakona o potrošačkom kreditiranju (članka 11.a stavka 5.) koje su početkom ove godine stupile na snagu, a koje uređuju pitanje parametara promjenjivih kamata za ugovore o kreditu sklopljene prije stupanja na snagu izmjena Zakona. 

“Vezano uz definiranje, odnosno izbor parametra temeljem čije promjene će se vršiti promjena kamatne stope, pojašnjavamo da vjerovnici nisu u obvezi postići dogovor sa svakim pojedinim dužnikom oko izbora parametra i utvrđivanja fiksnog dijela kamatne stope te zaključivati pojedinačne dodatke ugovorima o kreditu u kojima će biti ugovoreni elementi za izračunavanje promjenjive kamatne stope”, ističu u nadležnom ministarstvu. 

Nadalje, pojašnjavaju da su vjerovnici, tj. banke “ovlašteni samostalno definirati parametar promjenjivosti promjenjive kamatne stope izborom između Zakonom definiranih i taksativno navedenih parametara te utvrditi fiksni dio kamatne stope i o istome izvijestiti dužnike”. Sve u svemu, “izbor između Zakonom propisanih parametara te ovisnost promjene kamatne stope isključivo o promjeni izabranog parametra, jamči transparentnost objema ugovornim stranama”, zaključuje se u priopćenju iz Katančićeve. 

Međutim, odgovor Udruge Franak, za razliku od očitovanja Ministarstva financija, nije trebalo čekati danima. Samo nekoliko sati nakon što se na mrežnim stranicama Ministarstva pojavilo tumačenje, uz Franka su prilično odvažno zatražili “povlačenje protupravnog tumačenja Ministarstva financija”, kojim se, kažu, “povlađuje bankama u njihovu jednostranom i samovoljnom određivanju parametara za promjenu kamata u postojećim kreditima bez ugovorenih fiksnih marži i promjenjivih parametara”. Svoje nezadovoljstvo službenim tumačenjem okitili su i kvalifikacijom “izdaje i nemilosrdnog gaženja vladavine prava”, kao i “izdaje građana Republike Hrvatske”.

Udruga je službeno tumačenje prevela kao “odobravanje samovoljnog određivanja fiksne marže na temelju zatečenih kamata koje su nezakonito povećavane tijekom nekoliko godina, a tako banke određuju fiksne marže koje su veće nego što je bila ukupna početna kamata”.  U UF-u posve različito od tumačenja Ministarstva financija iščitavaju i što podrazumijeva  odredba prema kojoj kod postojećih kredita (ugovorenih prije stupanja na snagu izmjena ZPK), banke vjerovnici “s dužnikom usklađuju kamatnu stopu”. 

A kako to zamišljaju, rekli su u priopćenju od petka u kojemu su zatražili od HNB-a i Ministarstva da “nalože bankama” da “fiksni dio kamate banke odrede tako da od početne kamate u svakom pojedinom kreditu oduzmu početnu vrijednost promjenjivog parametra na dan isplate kredita i da dobiveni rezultat bude fiksna marža”. Na temelju tako dobivene fiksne marže, kažu, određivale bi se promjene kamate u budućnosti zbrajanjem te fiksne marže i vrijednosti promjenjivog parametra u trenutku promjene kamate. 

Osim što su time demonstrirali regulatorna nagnuća, mali je problem što ta ideja podrazumijeva retroaktivno podešavanje pravila igre, a to u slučaju promjenjivih kamata znači i proizvoljno jer fiksnih marži prije x godina jednostavno nije bilo kao jednoznačnog parametra u strukturi kamatne stope. Kako god bilo, nakon banaka i Vlada u UF-u polako dobiva neugodnog neprijatelja i poput bumeranga joj se vraća to što je i sama pridonijela da se jedna interesna udruga s legitimnim ciljevima razmaše izvan razumnih okvira.

Komentari (17)
Pogledajte sve

Udruga franak zavaravala ljude o znatnom smanjenju kamata.
Erste banka smanjila mi je ratu za 5,50%… -140kn
I ova Udruga mlati praznu slamu…
Javi te se koji su isto dobili ovako veliko umanjenje rate…

Znači po napisima potpisane ako sam dobro shvatio jednostrano utvrđivanje parametara se ne bi trebalo ograničiti jer su pravila igre bila utvrđena u trenutku kada je “lihvarenje” počelo i ne smije se mijenjati jer donosi dobru zaradu ?
I da, nasreću bilo je zakona koji to ograničavaju. I to onaj kojeg su se banke zaboravile ograditi prije svog “velikog posla u malom gradu”.
Jako zanimljivo obrazloženje i moram priznati da se slažem samo sa onim da se netko zaigrao sa tumačenjem zakona.


Članak je plaćeni bankarski oglas. Neoliberalno smeće od teksta.

Upravo tako kolega. Dotičnu novinarku već sam jednom upozorio da ukoliko ima barem malo osjećaja za pravicu i poštenje ne daje svoj doprinos ugnjetavanju građana.

Članak je plaćeni bankarski oglas. Neoliberalno smeće od teksta.

New Report

Close