Saša Paparella

Saša Paparella

'Tuneli' građeni za JNA još gutaju novac

'Tunel' na Braču koji koči investiciju vrijednu 100 milijuna eura vjerojatno ne bi spasio Hrvatsku u slučaju nekog novog rata, no odustajanje od njega sigurno će pomoći turizmu

O tome koliko je novca JNA u 45 godina svog postojanja potrošila na razne hirove danas je suvišno razbijati glavu. Zidalo se, bušilo i kopalo po cijelog tadašnoj federaciji, pa su, zahvaljujući izdašnu vojnom budžetu, u toj epohi nastala monumentalna djela vojne arhitekture koja su se trebala koristiti u slučaju napada “vanjskog neprijatelja” - raskošna podzemna zapovjedna mjesta, sakriveni aerodromi te u brdo ukopana skloništa za vojne brodove.

Novac ulupan u te, po stotinjak metara duboke prorove za jugoslavensku ratnu flotu - koji izgledaju kao tuneli, iako to nisu jer nikuda ne vode - davno je propao, uostalom kao i vojska i država koje su ih gradile. Ipak, jedan od tih slijepih tunela, onaj u bračkoj uvali Smrka, i dalje nas skupo košta. Zbog njega MORH sada sputava gradnju marine i turističke zone, investiciju vrijednu 100 milijuna eura. Općina Nerežišća naumila je, naime, početi turističku eksploataciju svog priobalja na južnoj strani Brača. U Smrki su planirali otvoriti marinu sa 400 vezova. Potom bi u neposrednoj blizini bila podignuta turistička zona sa 1250 kreveta, za koju se već zanimaju ulagači iz nekoliko zemalja. Cijela je priča stala kad je iz MORH-a stigla ocjena Smrke kao “vojno perspektivnog područja”. Vojska se ne želi odreći skloništa te zahtijeva i koridor koji ga povezuje s otvorenim morem. Zbog toga gatovi planirane marine moraju biti skraćeni te broj vezova smanjen sa 400 na 150, što dovodi u pitanje planiranu turističku zonu. Taj ‘tunel’ i koridor vjerojatno ne bi spasili Hrvatsku u slučaju nekog novog rata, no odustajanje od njega sigurno će pomoći hrvatskom turizmu.

Komentari (9)
 • GLOGOVIK
  GLOGOVIK 19:37 12.9.2012.

  POŠTOVANA REDAKCIJO,ZAHVALJUJEM ŠTO STE IPAK STALI NA MOJU STRANU I OBJAVILI MOJ KOMETAR JER JA NIKOGA LIČNO NE VREĐAM, NI NACIONALNO NI VJERSKI ZBOG NJEGOVH UVJERENJA KOJE BRANI ,ALI NAPADAM SUŠTINU NJEGOVIH POIMANJA NJEGOVIH UVJERENJA AKO IH ŽELI PREDICIRATI KAO NEKO OPĆE PRIHVAĆENO PRAVILO VEĆINE ILI VLADAJUĆE.
  HEGEL KAŽE ,SVE ŠTO NEMA KORIJENE U FILOZOFSKOM POIMANJU SVIJETA,PRIRODE I ČOVJEKA U NJOJ,NEMA
  NIKAKVE VRIJEDNOSTI.
  JOŠ JEDNOM VAM SE ZAHVALJUJEM I POZDRAVLJAM VAS ,ZDRAVI BILI!!!!

 • GLOGOVIK
  GLOGOVIK 3:21 12.9.2012.

  JEL' VI ZNATE ŠTO TO ZNAČI ,LOBOTOMIRATI U PARTIJSKOJ ZEMUNICI.PA KAKO DRUGAČIJE DA ODGOVORIM ZATUCANIM KATOLIKU NEGO ŠTO SAM ODGPOVORIO??????

 • GLOGOVIK
  GLOGOVIK 3:17 12.9.2012.

  PŠOTOVANI GOSPODINE =BLOMKVIST= ,ŠTA VI TRAŽITE NA OVAKVIM POSLOVNIM I K TOMU SVIJETOVNIM PORTALIMA. VAŠA DUHOVNA OBLOVINA KOTRLJA SE JOŠ PO SREDNJOVJEKOVNIM KATOLIČKIM KATAKOMBAMA I NE ZNA DA SU VREMENA LOMAČA ,PONIZNOSTI, POSLUŠNOSTI I ODANOSTI DAVNO PROŠLA.
  VAŠA SVIJETS JE NA STUPNJU OPAŽANJA ,ŠTO BI ZANAČILO NERASPOZNAVANJE STVARI I POJAVA.
  ZATO POŠTOVANI TRIBALNO ,DINARSKI ,DUHOVNI HADUME,VI STE ZA OVAKVE KOMENTARE ĐUTURUM I ZATO VAM KAŽEM ,MARŠ NA VJERNAUK I DOMA!!!!
  NEMA OVDJE UVREDE JER VI NE ZANTE PROČITATI MOJ KOMENTAR.ADUM JE NEINVENTIVA ,A ĐUTURUM NESPOSOBAN,JEL'JASNO

Pogledaj ostale komentare na temu
Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Nemaš korisnički račun? Registriraj se ovdje! Prijavi se ovdje!
Pregled dana
Pogledaj sve