Top 50 vlasnika Vupika drži 75 posto firme

Autor: Tomislav Birtić , 30. rujan 2012. u 22:00

Što male vjerojatno zanima, 25. rujna svi vlasnici 1000 i više komada Vira koji su se nalazili ispod top 10 zajedno su imali 26.328 komada

Legenda kaže, a profesionalci je prepričavaju češće od nas amatera, da je prije dosta godina apostolu naše burze otac dao pare i rekao mu da uloži u Atlantsku plovidbu. Otac mu je dao pare u doba kad se ATPL mogla kupiti i po 20 kuna, rekao mu što da kupi, a ostalo je legenda. Nakon što to dečkići u prugastim odelcima s pola kile gela u kosici izgovore, često dodaju i: “Ih, lako ti je tako biti investitor”. Po forumima se može pročitati i tko je, na ATPL cca 100, prognozirao rast na 800, tj. rekao je da toliko vrijedi. Da sad ne tražim po tablicama povijesni maksimum, na grafu očitavam da se Atlantska plovidba tržila i za više od 3700 kuna. Što se Vira tiče, valjda je – savjet ne tražim, niti bih ga dao – svima jasno da se tu ne nadam takvom rezultatu.

Tko bi mogao prodati

Neki dan popio sam piće s Mršavim. Pitao me znam li što o mogućim nevoljama oko carina na izvoz, o sirovini koju Viro možda nabavlja iz uvoza. Samo sam slegnuo ramenima i replicirao: “A zar je uopće bitno? Nije li Zadro izvjesio transparent, pa još i maše zastavom da želi ‘istjerati’ nas male dioničare? Sad je samo pitanje koliko će za to morati platiti”. Složio se. Kontrole stjecanja radi, nadgledanja tko bi mu i koliko komada mogao – ljudi su, dogovorit će se – prodati, otišao sam u SKDD po knjigu dioničara. Prvo sam pogledao ima li PBZ i dalje 6000+ komada, no, baš kako je Mršavi pretpostavio, posljednju veliku količinu naš veliki kolega kupio je od PBZ-a (Snupy, vlasnik 700+ komada, mislio je da su iz nužde prodali kooperanti). Kako god, prebrojao sam samo vlasnike 1000 i više dionica Vira. Top 15 ima ukupno 1,249.334, a top 20 posjeduje 1,257.328 komada. Ili, što male dioničare vjerojatno najviše zanima, 25. rujna svi vlasnici 1000 i više komada koji su se nalazili ispod top 10 zajedno su imali 26.328 komada.Ne bilo mi ni lijeno i žao para, kupio sam i knjigu dioničara Vupika. Kako prošli put rekoh, ako bi Todorić i Vupiku, kao PIK Vrbovcu, prihode povećao deset puta, da svi parametri ostanu kao i danas, P/E 7 bilo bi 1000 kuna. Da, ovdje stvarno moram ne tek ponoviti, nego i naglasiti da nije šala – savjet ne tražim, niti bih ga dao. Vlasnici 1000 i više komada (bez dva najveća dioničara), po mom su izračuna 25. rujna zajedno imali 198.368 komada (isti su, po mom izračunu, 24. veljače ove godine imali 50.321 dionicu).E, sad… Todorić, za kojega možemo reći da ima čvrste ruke, ima 839.399 komada. Da ne cjepidlačimo, uzmimo da je i 87.237 komada Vukovarskog branitelja u čvrstim rukama. Država nam je kakva jest, ali hajde, neka za potrebe ovog teksta papirima u čvrstima rukama smatramo i Audiova 31.464 komada, te 5000 dionica Zavoda za istraživanje i razvoj sigurnosti. Vupikovih je dionica ukupno 1,505.473. Oduzmemo li od ukupna broja pretpostavljeni broj dionica u čvrstim rukama, rezultat je 344.000 komada. Eto, imamo podatak da su vlasnici 1000 i više komada od kraja veljače do kraja rujna akumulirali 148.047 komada, a pitanje je i koliko još malih dioničara, osobito iz Vukovara i okolice, jednostavno smatra da im kompanija vrijedi daleko više od današnjih cijena; mnogi radnici, moguće, imaju znatno čvršće ruke nego novi suvlasnici, među kojima mora biti trejdera. Da, točno to, ni u najluđem deliriju ili strahu ne bih se usudio prognozirati koliki je zapravo free float, koliko je dionica moguće kupiti po kojoj cijeni.

Daleko od legende

Na kraju, za sebe ću zadržati podatak koliko današnjih vlasnika 1000 i više komada krajem veljače nije imalo ni jednu dionicu Vupika te koja se domaća i strana imena nalaze s nama vupikovcima u istoj knjizi. Možda su sami zaključili da je to dobra investicija, možda im je ćaća dao pare i rekao u što da ulože, a podrazumijeva se da ta priča možda nikad neće postati legenda kao ova s početka priče o apostolu našeg tržišta kapitala. Svjestan koliko brojke i slova mogu djelovati opojno, drukerski, smatram da sam dužan ponoviti – savjet ne tražim, niti bih ga dao. Također, ne dokupljujem ni Viro ni Vupik. Ali, da se nadam da će mi Einhorn pomoći da kupim još Herbalifea, nadam se.

* Ovaj tekst nije nagovor na kupnju ili prodaju ni na bavljenje dionicama. Autor posjeduje HDEL-R-A, IPKK-R-A, TUHO-R-A, KODT-P-A, HBAS-R-A, LURA-R-A, VPIK-R-A, VIRO-R-A, STTB (Makedonija), PLNM (Srbija) i HLF (NYSE).

Komentari (3)
Pogledajte sve

Prognostik gdje si izvukao ovaj clanak star 3 i pol godine?

Birtic klasicar nista nova ni pametnog.
Vupik ne vrijedi ni 20kn a Hidra ni 1 lipe

opet članak bez teze.

New Report

Close