Tajvan može biti dragocjen partner u globalnom odgovoru na klimatske promjene

Autor: Chang Tzi-chin , 24. studeni 2019. u 22:00

Nepošteno je što je Tajvan isključen iz međunarodnih organizacija koje se bore protiv klimatskih promjena i to na osnovi političkih predrasuda. Izuzeće Tajvana proturječi duhu srodnih klimatskih konvencija koje od svih nacija zahtijevaju zajedništvo u toj borbi.

Prema Patriciji Espinosi, izvršnoj tajnici Okvirne konvencije Ujedinjenih naroda o klimatskim promjenama (UNFCCC), između 1997. i 2016. godine svijet je pogodilo više od 10.000 ekstremnih vremenskih nepogoda, što je rezultiralo velikim brojem smrtnih slučajeva i uništenih domova.

Budući da se svijet kontinuirano suočava s krizama povezanima s klimatskim promjenama, ovo globalno pitanje zahtijeva i globalni odgovor. To znači da se svaka osoba kao član naše globalne zajednice mora uključiti i sudjelovati u potrazi za rješenjem ovog gorućeg pitanja. Kao pripadnik "globalnog sela", Tajvan ulaže maksimalan napor u borbi protiv klimatskih promjena i nastoji igrati prijeko potrebnu ulogu u zaštiti okoliša za buduće generacije.

Manje elektrana na ugljen
Na žalost, zbog trenutačne međunarodne političke situacije Tajvanu nije bilo dopušteno sudjelovati na Konferenciji zemalja članica, rukovodećeg tijela Okvirne konvencije Ujedinjenih naroda o klimatskim promjenama. Unatoč tome, Tajvan nastavlja tražiti načine kako bi pridonio cijeloj međunarodnoj zajednici. Tako smo donijeli Zakon o smanjenju i upravljanju emisijama stakleničkih plinova te na taj način postavili dugoročne ciljeve za njihovo smanjenje na Tajvanu.

Također smo jasno definirali Nacionalne smjernice za borbu protiv klimatskih promjena te usvojili Akcijski plan za smanjenje emisije stakleničkih plinova.  Isto tako smo izradili Akcijski plan kontrole smanjenja emisije stakleničkih plinova koji obuhvaća tajvanske sektore energetike, proizvodnje, transporta, rezidencijalnog i tržišnog razvoja, poljoprivrede i zaštite okoliša.

Štoviše, odobrenje Plana implementacije kontrole emisije stakleničkih plinova kojega su predložila tijela lokalne samouprave pokazuje da Tajvan kolektivno odgovara na klimatske promjene, od najviše do najniže razine vlasti. Tajvanska je vlada posljednjih godina učinila značajan napredak u nacionalnom sektoru obnovljive energije, aktivno slijedeći politike usmjerene prema smanjenju uporabe elektrana na ugljen. Do 2025. godine očekujemo da će solarne i vjetroelektrane na godišnjoj razni proizvesti 6,9 GWh električne energije. 

Povezali vladine agencije
Što se tiče tehnološkog istraživanja i razvoja, tajvanska je politika usmjerena prema razvoju zelene tehnologije, pohrane i uštede energije te sistemske integracije industrije s rezultatima istraživanja na znanstvenom području. Od kada je 2006. lansirao satelit FormoSat-3, Tajvan je prikupio više od deset milijuna jedinica podataka koji su besplatno dostupni stručnjacima i znanstvenicima diljem svijeta kako bi ih mogli koristiti u svom istraživanju. 

Tajvan je povezao sve relevantne središnje vladine agencije kako bi izradio Nacionalni akcijski plan prilagodbi aktivnosti usmjerenih prema borbi s klimatskim promjenama, stvorivši sustav otpornosti koji odgovara na različite aspekte klimatskih promjena, poput elementarnih nepogoda te ugroza koje prijete osnovnoj infrastrukturi, zalihama pitke vode, nacionalnoj sigurnosti, morskoj obali, energetici i industriji, poljoprivredi i zdravlju ljudi. Taj je akcijski plan usmjeren prema zaštiti hrane i uspostavi održive poljoprivrede koja je dobro prilagođena rizicima klimatskih promjena.

Kršenje klimatske pravde
Tajvan bi želio surađivati s međunarodnom zajednicom u borbi protiv rizika koji proizlaze iz klimatskih promjena. Nepošteno je i nepravedno što je Tajvan isključen iz međunarodnih organizacija na osnovi političkih predrasuda. Izuzeće Tajvana proturječi duhu srodnih klimatskih konvencija koje od svih nacija zahtijevaju zajedništvo u borbi protiv klimatskih promjena.

Isključenjem Tajvana iz međunarodnih organizacija također se propušta primjena koncepta klimatske pravde koja je istaknuta u Pariškom sporazumu te se umanjuje značaj poziva svim nacijama da poduzmu odgovarajuće mjere u borbi protiv klimatskih promjena. Tajvan je odgovoran i iskren partner međunarodne zajednice te je spreman doprinijeti borbi protiv klimatskih promjena. Bili bismo počašćeni podijeliti naše iskustvo po tom pitanju. Nastojimo svijet učiniti boljim mjestom i vjerujemo da Tajvan može biti dragocjen partner u kreiranju zajedničkog globalnog odgovora na klimatske promjene.

Komentirajte prvi

New Report

Close