Svi članovi uprave odgovaraju kazneno i materijalno za sadržaj financijskih izvješća

Autor: Krešimir Lipovšćak, 
partner, Crowe Horwath , 22. listopad 2017. u 22:00

Revizor ne sastavlja financijska izvješća, njegova uloga je dati mišljenje, odnosno prema Zakonu o reviziji provjeriti i ocijeniti financijske izvještaje te podatke i metode koje se primjenjuju pri sastavljanju financijskih izvještaja, na temelju kojih tada daje stručno i neovisno mišljenje.

U posljednjih nekoliko tjedana digla se olujna bura oko financijskih izvješća i oko toga tko ih priprema i odgovara za njih. U ovom članku pokušati ćemo dati odgovor na to pitanje.

Tko priprema financijska izvješća? Odgovor na ovo pitanje ovisi o tome radi li se o dioničkom društvo ili o društvu s ograničenom odgovornošću. Tu se često brkaju uloge uprave, nadzornog odbora i vlasnika (odnosno dioničara). Kod dioničkog društva financijska izvješća sastavlja uprava, odnosno izvršni direktori u skladu s propisima o računovodstvu.

Uprava, odnosno izvršni direktori dužni su podnijeti nadzornom, odnosno upravnom odboru godišnja financijska izvješća i izvješće o stanju društva, ako ga je društvo dužno izraditi, bez odgađanja od kada ih sastave. To vrijedi i za društvo majku u koncernu za financijska izvješća koncerna i izvješća o stanju koncerna. Svaki član nadzornog, odnosno upravnog odbora ima pravo pregledati financijska izvješća, izvješće o stanju društva i izvješće revizora. Nadzorni, odnosno upravni odbor mora ispitati godišnja financijska izvješća, izvješće o stanju društva, ako ga je društvo dužno izraditi i prijedlog odluke o upotrebi dobiti. U koncernu nadzorni, odnosno upravni odbor društva majke dužan je ispitati i financijska izvješća na razini koncerna i izvješće o stanju koncerna. Ako godišnja financijska izvješća ispituje revizor, dužan je sudjelovati u radu sjednice nadzornog, odnosno upravnog odbora i njegove komisije na kojoj se ona ispituju, izvijestiti o svom izvješću i dati objašnjenja koja se od njega traže.

Rok od mjesec dana

Nadzorni, odnosno upravni odbor mora u pisanom obliku izvijestiti glavnu skupštinu o rezultatima ispitivanja. U tom izvješću nadzorni odbor mora navesti na koji je način i u kojem opsegu u toku poslovne godine ispitao vođenje poslova društva. Nadzorni, odnosno upravni odbor mora zauzeti stav i o izvješću revizora. U izvješću nadzornog odbora mora se navesti ima li nadzorni, odnosno upravni odbor primjedaba na podnesena mu izvješća i daje li suglasnost na godišnja financijska izvješća koja mu je podnijela uprava, odnosno izvršni direktori.

Nadzorni, odnosno upravni odbor je dužan svoje izvješće dostaviti upravi, odnosno izvršnim direktorima u roku od mjesec dana nakon što su mu podnesena sva izvješća koja treba ispitati. Ne postupi li tako, uprava, odnosno izvršni direktori dužni su nadzornom odboru dati dodatni rok za dostavljanje spomenutog izvješća koji ne može biti dulji od mjesec dana. Ne dostavi li nadzorni, odnosno upravni odbor svoje izvješće ni u tom roku, smatra se da nije dao suglasnost na izvješća uprave, odnosno izvršnih direktora, a što vrijedi i kada je riječ o godišnjim financijskim izvješćima društva majke u koncernu.Dali nadzorni, odnosno upravni odbor suglasnost na godišnja financijska izvješća, time su ih utvrdili uprava i nadzorni, odnosno izvršni direktori i upravni odbor, ako oni ne odluče da se utvrđenje tih izvješća prepusti glavnoj skupštini.

Odluke uprave i nadzornog, odnosno izvršnih direktora i upravnog odbora o tome moraju se navesti u izvješću nadzornog, odnosno upravnog odbora glavnoj skupštini i moraju se priložiti izvješću. Glavna skupština utvrđuje godišnja financijska izvješća kada joj uprava i nadzorni, odnosno izvršni direktori i upravni odbor prepuste da to učini ili kada nadzorni, odnosno upravni odbor ne dade suglasnost na s izvješća koja joj podnese uprava, odnosno izvršni direktori.

Uvid u poslovne knjige

Izmijeni li glavna skupština godišnje financijsko izvješće koje je ispitao revizor, njena odluka o utvrđenju tog izvješća i odluka o upotrebi dobiti imaju pravni učinak tek nakon što ih ispita revizor i o tome podnese izvješće bez rezerve. Te su odluke ništetne ako revizor ne podnese izvješće bez rezerve u roku od dva tjedna od dana njihova donošenja.

Kod društva s ograničenom odgovornošću uprava odgovara za izradu financijskih izvješća društva. Ona je dužna izrađena financijska izvješća i izvješće o stanju društva, ako ga je društvo dužno izraditi, bez odgađanja dostaviti nadzornom odboru i skupštini društva. Ako je potrebno obaviti reviziju financijskih izvješća društva, uprava je dužna uz izrađena spomenuta izvješća i uz izvješće o stanju društva, ako ga je društvo dužno izraditi dostaviti i izvješće revizora. Uprava mora svakome članu društva bez odgađanja po njihovoj izradi dostaviti godišnja financijska izvješća, izvješće o stanju društva, ako ga je društvo dužno izraditi i godišnja financijska izvješća koncerna kao i izvješće o stanju koncerna kako bi oni mogli na skupštini ili odlukom donesenom pisanim putem utvrditi godišnja financijska izvješća društva. Ako je godišnja financijska izvješća pregledao revizor, njegovo se izvješće mora dostaviti kada ga društvo primi. Svaki član ima, za vrijeme od 14 dana prije ispitivanja godišnjih financijskih izvješća u skupštini društva ili prije isteka roka za donošenje o tome odluke članova društva pisanim putem, pravo uvida u poslovne knjige i dokumentaciju društva.

Tumačenje standarda

Ako društvo po zakonu mora imati nadzorni odbor ili je to predviđeno društvenim ugovorom, tim se ugovorom može odrediti da članovi društva nemaju spomenuto pravo uvida, da im se za to daje kraći rok od onog propisanog zakonom ili ih se može podvrći drugim ograničenjima. U tom slučaju se svim članovima društva mora bez odgađanja dostaviti izvješće uprave o stanju društva, ako ga je društvo dužno izraditi, prijedlog odluke o upotrebi dobiti, izvješće revizora, ako ga društvo ima, i izvješće revizora u pogledu koncerna.

Financijska izvješća se ovisno o veličini poduzetnika sastavljaju prema hrvatskim standardima financijskog izvještavanja odnosno međunarodnim standardima financijskog izvještavanja. Ti standardi su slično kao i zakoni podložni tumačenjima, a brojke koje se nalaze u financijskim izvješćima rezultat su te interpretacije.

Uloga revizora je često pogrešno shvaćena u kontekstu financijskih izvješća. Revizor nije taj koji sastavlja financijska izvješća, njegova uloga je dati mišljenje odnosno kako je to trenutni Zakon o reviziji definirao reviziju kao postupak provjere i ocjene financijskih izvještaja te podataka i metoda koje se primjenjuju pri sastavljanju financijskih izvještaja, na temelju kojih se daje stručno i neovisno mišljenje o istinitosti i objektivnosti financijskog stanja, rezultata poslovanja i novčanih tokova.

Članovi uprave nekog poduzetnika i njegova nadzornog odbora, ako postoji, odnosno svi izvršni direktori i upravni odbor, u okviru svojih zakonom određenih nadležnosti, odgovornosti i dužne pažnje, odgovorni su za godišnje financijske izvještaje.

Godišnje financijske izvještaje potpisuju predsjednik uprave i svi članovi uprave (direktori), odnosno svi izvršni direktori poduzetnika. Dakle iz svega navedenog proizlazi da svi članovi uprave odgovaraju kazneno i materijalno za sadržaj godišnjih financijskih izvješća.     

* Autor teksta je partner u revizorsko-konzultantskoj kući 
Crowe Horwath     

Komentirajte prvi

New Report

Close