Sve tri nove hrvatske elektrane pokretat će plin

Autor: Dalibor Klobučar , 02. siječanj 2008. u 06:30

HEP će moći mirno čekati 2020. godinu i volju naroda za gradnjom nuklearke

HEP-ova najava gradnje termoelektrane snage 400 MW na području Slavonije, termoelektrane u Dalmaciji i dovršetak gradnje 500 megavata snažnog Bloka 3 termoelektrane Plomin značit će jednu potpuno novu eru za Hrvatsku elektroprivredu, naravno, ako se zacrtani planovi i ostvare. Iako mnogi nagađaju da je lokacija slavonske termoelektrane Osijek, ta teza otpada zna li se da HEP već dulje vrijeme planira obnoviti osječku termoelektranu, čiji je kapacitet 250 megavata. Stoga, realna je opcija Vukovar, grad koji nakon rata i propasti kombinata Borovo stagnira i čiji stanovnici vape za poslom. A upravo bi na području bivšeg kombinata mogla “niknuti” i nova termoelektrana, koja bi građanima posao mogla i zagarantirati. Naime, Poslovni dnevnik doznaje da će se pri gradnji vukovarske elektrane vrtiti 350 milijuna eura, od kojih će pristojan dio uzeti lokalne tvrtke kao podizvođači radova. Ne treba smetnuti s uma ni nova radna mjesta u sagrađenoj elektrani, koja će osigurati stalan posao za barem 200-injak Vukovaraca. Osim toga, očistit će se i ruševina koja podsjeća na neka druga vremena, te otvoriti desetak novih malih poduzeća koja će raditi na održavanju elektrane. Sve bi to Gradu Vukovaru trebalo godišnje u proračun slijevati 20 milijuna kuna, što za revitalizaciju toga grada nikako nije malo.

Rashladni toranj
Još jedna činjenica daje prednost Vukovaru. Naime, ako bi se termoelektrana gradila u Osijeku trebalo bi sagraditi i rashladni toranj, dok u slučaju da se kao lokacija izabere Vukovar toranj nije potreban zbog blizine Dunava. Bilo kako bilo, ta tri projekta – koje je u razgovoru za Poslovni dnevnik naveo predsjednik Uprave HEP-a Ivan Mravak – bila bi osiguravatelj elektroenergetske egzistencije Hrvatske idućih 15 godina. Naime, prema pouzdanim izvorima, u HEP-u drže kako Hrvatskoj treba jedna elektrana od 400 megavata (kraj postojeće TE-TO) u Zagrebu, druga elektrana jačine 400 megavata u Dalmaciji i treća elektrana jačine 400 MW u Slavoniji. Te bi elektrane bile na plinski pogon, dok bi Blok C u TE Plomin, snage 500 megavata, najnovijom i najčišćom tehnologijom pogonio ugljen. Tada bi HEP mirno mogao čekati nuklearnu elektranu, koja je u današnje vrijeme, koliko god se to zelenima sviđalo ili ne, zapravo neminovnost. A kako je u Hrvatskoj, baš kao i u Srbiji, na snazi moratorij na planiranje i gradnju elektrana na ugljen i nuklearno gorivo, 2020. godina je realan rok da se na tu činjenicu privikne javnost i Sabor koji bi trebao izmijeniti navedenu odluku iz devedesetih. Ipak, ostaje jedan nezaobilazan problem – stanovnici mjesta na kojem bi se nuklearka gradila. Iako se točna lokacija još ne zna, sigurno je da Černobiljski sindrom još nije izblijedio iz ljudskih sjećanja i da bi se svako naselje žestoko bunilo protiv gradnje nuklearnih reaktora u svojemu susjedstvu. No i za taj problem postoji rješenje. A ono se zove – partnerstvo sa Srbijom. Naime, postoje planovi da hrvatski i srbijanski stručnjaci konačno sjednu za stol i dogovore gradnju NE po sistemu Krškog, pola proizvedene energije jednoj, a pola drugoj državi. Gradnja takvog reaktora na hrvatsko-srpskoj granici bila bi, ako ništa drugo, jamac stabilnosti na ovim prostorima, jer nijednom narodu ne bi palo na pamet ratovati kraj nuklearne elektrane i stvoriti balkansku verziju Hirošime…No ovo su sve spekulacije, iako vrlo blizu istine, a što će se doista dogoditi – ostaje vidjeti. Do tada, idemo godinu po godinu. Za 2008. je, podsjećamo, predsjednik Uprave HEP-a Ivan Mravak najavio dovršetak gradnje novog Bloka L TE-TO Zagreb snage 100 MW, nastavak gradnje HE Lešće i početak dogradnje TE Sisak snage 250 MW. Najavljene su i pripreme za izgradnju tri nova termoenergetska objekta: gradnju nove elektrane u Slavoniji uprava tvrtke trebala bi odobriti početkom ove godine, za elektranu u Dalmaciji tek se razmatra podobna mikrolokacija, dok će se za novi blok TE Plomin konačno ishoditi lokacijska dozvola. Kada je riječ o financiranju tih projekata, za tri elektrane je zatvorena financijska konstrukcija, dok bi se dvije nove nove elektrane u Dalmaciji i Slavoniji trebale graditi sa 20% vlastitih i 80% kreditnih sredstava, pri čemu također postoji mogućnost pronalaženja strateškog partnera.

Novi dalekovodi
Osim izgradnje novih proizvodnih kapaciteta, HEP će graditi i nove prijenosne objekte poput 400 kilovoltnog dalekovoda Ernestinovo – Pečuh i 110 kV dalekovoda koji će se protezati širom Hrvatske, posebice u Istri. Uz to, ove godine počinje osuvremenjavanje opskrbe Dubrovnika električnom energijom, što uključuje izgradnju TS Plat, ukopane TS Srđ i 20 kV dalekovoda. HEP će izgraditi i novi Nacionalni dispečerski centar HEP OPS-a, te dovršiti program sanacije i obnove distribucijske mreže stradale u domovinskom ratu – pa će gotovo 2000 kućanstava konačno ponovo dobiti električnu energiju.

Komentari (3)
Pogledajte sve

kako to već mjesecima tvrde istarske ekološke udruge i poltička opozicija, plomin 3 graditi će se na UGLJEN, što je jasno vidljivo i iz ovoga članka. za sve građane istre to je veliki problem, posebno za istočni dio istre gdje je vrhuška ids-a na čelu sa jakovčićem odavno instalirala svu prljavu industriju, sa zadnjim i najvećim trovačem hrvatske, RAcKwoolom. no veliki prevarant jakovčić mudro svoje omladince šalje u prikupljanje potpisa za održavanje referenduma o neizgradnji TE plomin 3 na ugljen i javno govori da takve TE u istri neće biti, a istovremeno privatna tvrtka njegovog bliskog suradnika i predsjednika ids-a pule URBIS, već neko vrijeme izrađuje studiju utjecaja na okoliš TE plomin 3 na UGLJEN. slično je bilo i prije dvije godine kada je jakovčić i posljednji atom snage uložio da u istru (istočnu) dovede RAcKwool te im je omogućio još i 17,5 milijuna EUR-a povlastica, a danas tvrdi da je on oduvijek bio protiv njih??!!. u istri su do sada građani tri puta sakupljali potpise za održavanje referenduma i svaki put su skupili više nego dovoljan broj potpisa za njihovo održavanje, no svaki put je “veliki meštar” jakovčić ZABRANIO provođenje tih referenduma (prvi put su se građani istre trebali izjasniti o NE izgradnji TE plomina 2 na ugljen, drugi put o poništenju jakovčićeve i kajinove pljačke barbarige i dragonere, a treći put o zabrani dolaska RAcKwoola u istru). niti jedan referendum još nije održan u istri jer je ivan jakovčić uvijek osobno stajao iza svih tih makinacija koje su zatrovale ili osiromašile istru. tako je i sada, usko surađuje sa hep-om oko izgradnje TE plomin 3 na ugljen, a građanima istre maše crvenom maramom o štetnosti takvog projekta, pogotovo što će istri struja iz TE plomina 2 biti dostatna za slijedećih 50 godina!!!!!

ma kakve energetske lektore.. nekoga tko je gimnaziju zavrsio..

Nažalost moram priznati da nekim navodima ovog članka pučanstvo mora biti zbunjeno.
Naime članak se nadovezuje na prethodni članak ‘Gradit ćemo TE u Slavoniji i Dalmaciji’, gdje su prenesene izjave iz HEP-a koje su jasne i konzistentne, ali šture!
Ono što svakako nedostaje kad se govori o novim TE, a vrlo je važno je sirovinsku osnova TE – pogonsko gorivo!

U ovom članku vidimo napredak: mW je ispravljen u MW i tu više zabune nema, nešto smo naučili i idemo dalje!

Ali za svako udaljavanje od šturih HEP-ovih izjava, za njihovo interpretiranje, variranje i komentiranje treba imati barem osnovna znanja o termoenergetici ! Pa kad je već normalno u novinarskoj praksi da postoje jezični lektori, bilo bi radi korektnog informiranja javnosti dobro konzultirati i ‘energetske lektore’ . Vjerujte mi, ima ih koji znaju dosta i nisu skupi !
U protivnom, tekstovi mogu biti tehnički nekonzistentni, netočni i naivni tj. puk očekuje prvorazrednu informaciju, a dobije djelomično i dezinformaciju !

New Report

Close