Suradnja će utoliti regionalnu glad

Autor: Rato Petković / VLM , 18. listopad 2012. u 21:59

Glavni je ključ za ublažavanje krize pronalaženje modela za suradnju hrvatske i srpske prehrambene industrije nakon što Hrvatska postane članicom EU.

Bez regionalne suradnje nema izlaska iz krize. Glavna je to poruka dvodnevne međunarodne konferencije o prehrambenoj industriji, čije se održavanje u Beogradu poklopilo s međunarodnim danima hrane i siromaštva.

Višemjesečna suša krizu je samo produbila stvarajući, uz pomanjkanje sirovina, pojačanu nervozu u odnosima s primarnim poljoprivrednim proizvođačima. Prehrambena industrija našla se u između čekića i nakovnja jer je, s jedne strane, dobavljači ucjenjuju povećanjem cijena sirovina, a s druge je strane pad kupovne moći stanovništva smanjio potražnju. Zbog toga se pred sudionicima konferencije nametnulo nimalo lagano pitanje: gdje je izlaz iz labirinta u kojem se našla prehrambena industrija.S marketinške strane promatrano, izlaz je u "snalaženju", poput smanjivanja volumena ambalaže, kako bi se zadržale iste cijene, te u primjeni jeftinije recepture, s tim da potrošači ne zamijete promjenu kvalitete. Zamisao nije loša, ali je kratka daha jer se potrošači ne mogu obmanjivati na duge staze. Mnogo je praktičniji savjet povezivanje prizvođača hrane u nabavi sirovina, jer će tako postići nižu nabavnu cijenu, a imat će i sigurne dobavljače koji ih neće ucjenjivati. Tome se pridaje dugoročnije značenje jer se krizi u prehrambenoj industriji ne nazire kraj.

Prema onome što se čulo na konferenciji, teški izazovi tek su pred nama. Jače povezivanje preporučuje se i zbog izlaska na tržišta izvan regije. Za razliku od regionalnoga, na kojem potražnja pada, postoje tržišta na kojima je ona u porastu, u prvom redu kinesko, rusko i tursko. Ne treba, međutim, okrenuti leđa regiji, gdje je važno zadržati postojeće pozicije pred dolazećom konkurencijom, što će se povećati ulaskom Hrvatske u Europsku uniju. Čini se da je glavni ključ za ublažavanje krize u pronalaženju modela za suradnju hrvatske i srpske prehrambene industrije nakon što Hrvatska postane članicom EU. Postojeća pravila trgovanja znatno će se izmijeniti, osobito na štetu hrvatskih tvrtki, koje neće moći računati na pogodnosti što proizilaze iz Srednjoeuropskoga ugovora o slobodnoj trgovini (CEFTA). Kada je čuo do kakvih poremećaja može doći ne uspije li Hrvatska u nakani da izmijeni Sporazum o stabilizaciji pridruživanju, Vincent Degert, šef delegacije EU u Beogradu, konstatirao je kako je najbolje da i Srbija uđe u EU, ali pred njom je, na žalost, još dug i neizvjestan put.

Komentirajte prvi

New Report

Close