Suce ne brine novac poreznih obveznika

Autor: Dragan Grdić , 25. ožujak 2009. u 22:00

Rasipnost dobro pokazuje splitski slučaj gdje iz sudske blagajne treba platiti nekoga tko će umjesto sudaca preslušati snimke tajnih razgovora preprodavača droge

Nakon što je Sabor prošlog tjedna izglasao zakon kojim Vlada uredbom određuje osnovicu za obračun plaća državnih službenika, isto je predloženo i za suce i ostale pravosudne dužnosnike. U Vladi kažu da u teškim gospodarskim vremenima i suci trebaju pokazati solidarnost s ostalim građanima.

Kako hrvatski suci u praksi (ne)pokazuju solidarnost i potrebu za štednjom može pokazati primjer sa splitskog Županijskog suda. Naime, kako prenose mediji, iz sudske blagajne, odnosno džepa poreznih obveznika trebalo bi se izdvojiti tridesetak tisuća kuna kako bi se unajmio netko tko će umjesto sudaca splitskog suda preslušati snimke i zatim sačiniti transkripte tajno snimanih telefonskih razgovora osumnjičenika koje Uskok tereti za organiziranu preprodaju droge. Dok se to ne učini suđenje ne može početi jer se sud ne može očitovati o osnovanosti Uskokovih optužbi. U cijeloj priči zanimljiva je i činjenica da u sudskom spisu već postoje transkripti snimljenih razgovora, međutim oni se po zakonu o kaznenom postupku kao policijska službena zabilješka ne mogu koristiti kao dokazi na sudu. Zbog te pravne zavrzlame očito je da će se isti i posao morati obaviti dvaput. Sve naravno na račun poreznih obveznika. Inače, suci su vrlo osjetljivi na svoja materijalna pitanja, a sudačka udruga je nedavno glasno ustala u osudu najave eventualnog smanjenja plaća pravosudnim dužnosnicima. Udruga je u priopćenju javnosti ustvrdila kako svako pogoršanje njihovog materijalnog statusa znači zapravo izravni napad na sudbenu vlast. Šteta je međutim što našim sucima nije toliko stalo do novca građana koji ih plaćaju, što potvrđuje i splitski slučaj, koji nije jedini takav.

Komentirajte prvi

New Report

Close