Stvara se nova brokerska scena

Autor: Jadranka Dozan , 08. lipanj 2010. u 22:00

Iako se svojedobno planirani savez Interkapitala i Fima Vrijednosnica negdje na pola puta raspao, Hita, ICF i Auctor okrupnjavanje bi mogli odraditi do kraja

Okrupnjavanje brokerskih kuća u Hrvatskoj najavljivalo se i za boljih burzovnih godina u smislu likvidnosti tržišta. Taj se proces misaono toliko udomaćio da na službenu potvrdu triju ovlaštenih društava da započinju proces integracije ostaje tek reći – napokon.

Doduše, inicijativa triju privatnih brokerskih kuća – Hita vrijednosnica, Auctora i ICF Brokera – nije i prva koja je dosad javno obznanjena, ali svojedobno planirani savez Interkapitala i Fima Vrijednosnica negdje na pola puta se raspao. Hita, ICF i Auctor svoj bi mogli odraditi do kraja. Među ostalim, motivi za okrupnjavanje u međuvremenu su samo ojačali. Dnevni burzovni prometi su otužni, a koliko je u takvim uvjetima teško od brokeraja živjeti sugeriraju i jako smanjeni apetiti brokera u pogledu visine plaća, kao i Hanfini podaci o poslovanju ovlaštenih društava. Nakon što je samo sedam od njih 23 lani iskazalo dobit, a gubitak 16-orice bio gotovo 20 milijuna kuna veći od dobiti sedmorke, u prvom kvartalu ove godine neto rezultat 22 društva bio je minus tri milijuna kuna. U trojci koja je obznanila spajanje dva su iz skupine dobitaša (Hita i Auctor) dok je ICF Broker bilježi minus, a i kapitalom je najmanji. Zasad ipak nije poznato koliki će vlasnički udjel pripasti kome od njih nakon dovršetka spajanja. Kad se pak govori u terminima ‘gužve u šesnaestercu’ domaće brokerske scene valja imati na umu da tržišni kolač ne dijele samo spomenuta 22 ovlaštena društva jer u tu brojku nisu uključene banke (njih 20-ak) s ovlaštenjima za “pružanje investicijskih usluga i obavljanje investicijskih aktivnosti”. Grube računice potencijalnih brokerskih provizija odnosno prihoda brokerskih kuća na današnjim razinama prometa dionicama i minimalnih troškova hladnog pogona sugeriraju da je usporedo s inicijativama okrupnjavanja realno očekivati (možda i dinamičniji) nastavak tihog osipanja brokerske scene. S nje su već otišli ‘brokeraji’ KD-a, Ilirike, zatim Investco… Mnogi na tom tragu već vide i Fima Vrijednosnice. Nestanak sa scene čini se izglednim i za dva ovlaštena društva koja nemaju propisanu adekvatnost kapitala (na kraju ožujka to su bile samo Krentschker vrijednosnice). Koliko god se konsolidacija u brokerskoj branši čini neizbježnom, ona kratkoročno za Zagrebačku burzu, koja je i sama zbog minusa prisiljena provoditi mjere štednje, nije vijest koja će pridonijeti ovogodišnjem rezultatu. Naime, uz slabašne naknade slijedom smanjenih prometa, ima i sve manje prihoda od članarina.

Komentari (1)
Pogledajte sve

Kakva “scena”?! Oni se samo grčevito bore da prežive. Pitanje je samo tko će kome uvaliti veći minus.

New Report

Close