Studija za lokacije LNG predstavlja se na proljeće

Autor: Dalibor Klobučar , 28. veljača 2008. u 06:30

Novi terminal imat će kapacitet od 10 mlrd. prostornih metara plina godišnje

Studija za izbor lokacije LNG terminala na Jadranu dovršena je, izradila ju je tvrtka Ekonerg, i biti će predstavljena javnosti na proljeće. Potvrdio je to Poslovnom dnevniku pomoćnik ministra gospodarstva za energetiku i rudarstvo Željko Tomšić. Nakon jučerašnjeg razgovora s Poslovnim dnevnikom Tomšić je rekao kako se baš čuo s predstavnikom stranih partnera Adria LNG konzorcija, i da su potvrdili sastanak u Zagrebu 31. ožujka ove godine. Predstavnik je vrlo vjerojatno član OMV-a, vodeće grupe za naftu i plin u Središnjoj Europi, koja najviše intenzivira svoje planove za izgradnju LNG prijemnog terminala na Jadranu. Inače, konzorcij se sastoji od OMV Gas Internationala, E.ON Ruhrgasa, Totala, RWE-a, Geoplina, Ine, HEP-a i Plinacra. Izgradnjom planiranog LNG terminala na Jadranu čitava bi regija trebala imati koristi od veće raznolikosti opskrbe plinom, a bila bi osigurana i bolja integracija Hrvatske u europsku mrežu prirodnog plina.

Nova istraživanja
Novi bi terminal imao početni kapacitet od deset milijardi prostornih metara plina godišnje, a bio bi dizajniran za LNG tankere, takozvane metanjere, koji prenose do 265 tisuća kubnih metara plina ohlađenog na minus 165 stupnjeva Celzijevih. Nakon završetka daljnjih istraživanja i planiranja, LNG prijemni terminal trebao bi biti spreman za puštanje u rad početkom 2012. godine. Konačna odluka o ovom projektu očekuje se ove godine, no problem je u tome što jeprema nekim informacijama hrvatsko Ministarstvo gospodarstva, rada i poduzetništva o vlasničkom udjelu još u rujnu 2006. obavijestilo samo hrvatske članice Konzorcija, odnosno Inu da joj pripada 14%, HEP da mu pripada 10% i Plinacro da mu pripada 6%. Problem je nastao što Željko Tomšić, kojeg je tadašnji ministar gospodarstva Branko Vukelić imenovao voditeljem LNG projekta – navodno nije poslao isti dopis stranim članicama konzorcija. Stvar je navodno zaključena na sastanku članica konzorcija 14. prosinca 2006., kada su svi odnosi s Hrvatskom po pitanju gradnje terminala zamrznuti. Naime, stranci – upoznati s domaćim političkim pitanjima dobro su znali da će za tri mjeseca početi politička kampanja kada će pitanje LNG terminala ostati po strani. A ako se i nametne – gurnut će se “pod tepih” pod izlikom ekološke svijesti određene stranke. Još jedna “čudna” činjenica jest da su dosada sve relevantne studije što se tiče plinofikacije Hrvatske izrađivali stručnjaci neovisnog Energetskog Instituta Hrvoje Požar, dok je studija odabira lokacije za LNG terminal povjerena tvrtki EKONERG, inače tvrtki kćeri HEP-a. No, Tomšić – inače predsjednik Nadzornog odbora HEP-a, opovrgava te tvrde navodeći da je Ekonerg potpuno privatna tvrtka. Ne treba zaboraviti da je sredinom siječnja Vlada brzopotezno, “iznenađena” porastom cijena hrane, osnovala tri Povjerenstva – jedno za praćenje cijena, drugo za poljoprivredno-prehrambenu politiku i treće, za energetiku. Nakon što se prvo povjerenstvo, sastavljeno od predstavnika Vlade, sindikata i potrošača, oglasilo s analizama o poskupljenju, te premijer Ivo Sanader zaključio kako do ljeta nema poskupljenja kruha, ulja i mlijeka, predsjednik Damir Polančec povjerenstvo za energetiku nikad nije ni sazvao.

Politika Vlade
Zašto, nikad je odgovorio, no zato su neki drugi članovi povjerenstva uvjereni kako je razlog tome nepostojanje vladine energetske politike. Povjerenstvo, podsjetimo, čine ministri Petar Čobanković. Marina Matulović Dropulić i Polančec, zatim sindikalisti Ivan Tomac i Zdenko Mučnjak te Emil Kuhtić, Željko Horvat i Milovan Buchburger ispred Hrvatske Udruge Poslodavaca. Bilo kako bilo, uvoz energije u Hrvatsku u stalnom je porastu, pa za zadovoljavanje vlastitih potreba, uvozimo sto posto ugljena, 75 posto nafte, 40 posto plina i od 15 do 25 posto električne energije. Tu ovisnost, smatraju članovi Povjerenstva za energetiku, treba smanjiti.

Komentari (1)
Pogledajte sve

Ha ha ha… pogledajte sastav povjerenstva za energetiku: sve sami strucnjaci!
I cak se slazu da ovisnost treba smanjiti! [lol]
A kako?

New Report

Close