Stanove više gledam nego što ih čekam

Autor: Tomislav Birtić , 25. kolovoz 2013. u 22:00
Thinkstock

Sve više analitičara govori da su vani indeksi preskupi. Možda prodam malo regije.

Na manje od dvije stranice Plavog oglasnika – A4 formata, a kupih ga da vidim kako ‘dišu’ prodavači stanova koji ne oglašavaju na internetu, ili osim na internetu oglašavaju i na papiru – nađoh zanimljive ponude. Črnomerec, kod Pivovare, 60 kvadrata po 1180 za kvadrat. Ilica, 110/1250. Novi Zagreb, namješten, 43/930. Novi Zagreb, prodavač kaže da je lokacija izvrsna, tramvaj, autobus, parking, 32/1030. Ovih 30 u 1030 kao da je predviđeno za cjenkanje. Remetinec, blizina Arene, 69/870. Sopot, 34/1100. Središće, Bundek, 79/1250. Ilica, luksuzno opremljen, 85/1250. Cvjetno naselje, odlična lokacija, kvalitetna gradnja, tri lifta, 71/1270.

Perspektiva Makedonca

Savjet ne tražim, niti bih ga dao, tražene cijene ne smatram povoljnima, nego cijenama za početak pregovora. I, nikako uzgred rečeno, na Njuškalu cijena za početak pregovora i na nižim razinama ima skoro pa koliko srce želi.

Iz perspektive Makedonaca koji ovih mjeseci maltene masovno kupuju nekretnine u Grčkoj (tko bi takvo što prognozirao i prije tri, a kamo li prije deset godina?), iz perspektive da je po Bugarskoj bilo stanova na solidnim lokacijama po 600 eura, da se danas po Grčkoj prodaju i za 300 za kvadrat, rekao bih da su u mom slučaju nekretnine i dalje više na škicanju nego na čekanju. Malo sam pričao s profesionalcima. Kažu da za neke stanove ponude kupaca nisu dobili i po nekoliko godina. Nikakve.

Da ne duljim, doista više škicam nego što čekam, i dalje sam bliži investiranju u nekretninu kojom upravlja aždaja s reputacijom, bliži dionici koja je zapravo nekretnina, nego da se sam time bavim. Dionice… Neki dan sam u prolazu vidio jednog od bivših prijatelja. Mislim da on mene nije vidio. Bio sam u napasti, kad sam već nabasao na njega, da ga pozovem na piće, da, nakon što je svima sve jasno, malo prodiskutiramo prošlost. Isti je kao i prije. Isti šarm.

U stanju je povlađivati do besvijesti, da, da, Zemlju nose tri kornjače na leđima kita, da, da, sve vaše ideje su izvrsne, e, da!, imam sjajnu investicijsku priliku, samo za vas i još nekoliko odabranih! Pa, kad sam ga već vidio u prolazu, da rekapituliranje nade i plana počnemo njegovim preporukama, Hidroelektrom i IPKK. Koliki su ih samo kupovali, i to na margin, u ime kupnje prve zalažući drugu, ili obratno.

Je, bilo mi je sumnjivo što je cijena 2000, a dividenda 2 kune, što je P/E zilijun, ali na njegovim i savjetima onih oko njega dotad sam sjajno zaradio, pa sam radije vjerovao njima nego vlastitoj pameti. No, sad se nadam da ću dočekati nekakav pelješki most ili kakvu već priču, da se polako riješim Hidre, a najradije bih da trenutni vlasnici nekome prodaju IPKK, pa je – savjet ne tražim, niti bih ga dao – dobra oklada da bih i ja prodao svoj paketić. Komšije nešto grade po arapskom svijetu, pa je i scenarij iz najluđih snova za prodaju Planuma jasan, to jest jasna je nada.

Prezabavni Herbalife

Podsjećajući da sam poslije svih dosadašnjih epizoda u plusu, Strumice se ne bih tako lako, budzašto, riješio, Turisthotela pogotovo ne bih, dok razmišljam bih li kupio malo Končara D&ST. Hoteli Baška su delistirani, dakle oni stoje, Vupik gotovo sigurno neću dokupljivati jer je osvojio veliki dio portfelja, a o Dukatu ću razmisliti. Herbalife je prezabavan. Icahn na svojoj, a ja na svojoj razini, igramo se aktivista. Pisao sam centrali i direktoru Herbalifea za Hrvatsku kako bi se kompanija trebala postaviti u bitci protiv Ackmanovih optužbi. Čak smo se i na piću našli da mu to obrazložim, a on je obećao prijedlog proslijediti nadležnima. Ipak, njegove mailove čitaju…

E, sad, dok nije za očekivati da Vupik u dogledno vrijeme – a dogledno vrijeme je možda rujan, u kojemu bi Fed mogao započeti s taperingom – dosegne cijenu po kojoj bih ga prodao, što se ne očekuje ni za Strumicu, dakle dok je lako reći koje dionice ne mislim prodavati, bude li u Americi bilo dobrih prilika za kupnju bit će mi dosta teško odlučiti što prodati da novcu koji čeka priliku pribrojim još malo keša. No dobro, za ovaj put je dovoljno reći da, u ime sve više sve ozbiljnijih faca (uskoro će ih biti dovoljno za medijski zbor) koje najavljuju pad S&P i ostalih, ozbiljno razmišljam o prodaji dijela regionalnog portfelja.

Ovaj tekst nije nagovor na kupnju ili prodaju ni na bavljenje dionicama. Autor posjeduje HDEL-R-A, IPKK-R-A, TUHO-R-A, KODT-P-A, HBAS-R-A, LURA-R-A, VPIK-R-A, STTB (Makedonija), PLNM (Srbija) i HLF (NYSE).

Komentari (6)
Pogledajte sve

Dobro, daj više kupi taj stan, da ne moramo stalno čitati istu spiku. Ako nemaš para, otvori neki račun za dobrotvorne prilog, uplatit ćemo.

Birta prodaj sve stanove i odi u podstanare.

Zemlju treba kupovati, tam povrće i KUKUMARI rastu.[emo_smijeh]

Čekaj kad sad cijenu grobnica povećaju, možda da razmisliš o toj investiciji?[emo_namigusa]

lp[emo_smijesak]


Birtiću, koliko stanova ti treba, čekaj još malo pa će ih dijeliti badave samo da plaćaš režije. Samo ne zaboravi kada ćeš prodavati biti će još jeftiniji.

m2 stana vrijedi oko 700-800€, sve iznad toga je porez na budale. To je i osnovni princip nase trgovine koja funkcionira po principu “vece budale”…

Birtiću, koliko stanova ti treba, čekaj još malo pa će ih dijeliti badave samo da plaćaš režije. Samo ne zaboravi kada ćeš prodavati biti će još jeftiniji.

New Report

Close