Sportska infuzija nacionalnoj sreći

Autor: Ivica Profaca,VLM , 17. lipanj 2012. u 22:00

Da navijače pitate ‘jesi vidio/vidjela, inflacija je 3,9%?’, jedina bi nedoumica bila govorite li o koeficijentu na kladionici ili toleriranoj količini maligana nakon gola

Istraživači nacionalnoga indeksa sreće morali bi ubuduće u svoje statističke formule uvesti novu varijablu, mogli bi je nazvati recimo “faktor Mandžukić” ili nekako slično. Rezultati bi bili zabavniji od onih koji su nam preko medija isporučeni prije nekoliko dana.

Vjerojatno bi ukupni indeks skakao poput Blanke Vlašić svaki put kad bi se Super Mario u Poljskoj približio protivničkom golu, makar kao protiv Italije reprezentacija i ne pružala suvislije igre. Pogledajte, uostalom, prizore na masovnim javnim gledanjima utakmica po kafićima i trgovima: da bilo kojem kockicama ukrašenom navijaču priđete i pitate ga “jesi vidio/vidjela, inflacija je dosegnula 3,9 posto?” vjerojatno bi jedina nedoumica bila govorite li o koeficijentu na kladionici ili toleriranoj količini maligana nakon što Mandžukić pogodi gol. Nakon utakmice s Italijom jedne su dnevne novine na kioske stigle s naslovnicom na kojoj su jedan iznad drugog baš ta dva podatka: rekordna inflacija i Mandžukićev gol nade za prolaz u drugi krug na Euru. Grafičkom igrom na vrhu je objavljen nadnaslov “Nema kraja lošim vijestima”, koji se odnosi, naravno, na inflaciju, ali nije bez vraga povezati ga i s reprezentativnim igrama. Mandžukićevi (i Jelavićevi, da ne griješimo dušu) golovi donijeli su golemu radost cijeloj naciji, toliku da je onih 3,9 posto u hipu zaboravljeno, prebrzo i prelako da bi se to smatralo dobrom viješću. I podaci iz spomenutoga istraživanja sigurno bi doživjeli reviziju. Recimo, veći dio od onih 75 posto koji misle da Vlada i političari ne rade u interesu građana vjerojatno bi u nogometnom zanosu ispitivačima uzvratilo protupitanjem “koja vlada?”.

Koliko će ova sportska infuzija nacionalnoj sreći potrajati, znat će se u ponedjeljak navečer nakon utakmice sa Španjolskom. Ako Hrvatska ispadne, onih 3,9 tresnut će nas po glavama kao da je riječ o tonama, a ne o postocima. Mandžukić će izgubiti nadimak Super Mario, nacija će još dan-dva pričati o grandioznom promašaju, a onda će početi opet razmišljati kako bi bilo divno živjeti negdje gdje bi i krivci za ovu inflaciju dobivali “opomene pred isključenje” brzinom kojom je takva opomena najavljena onoj razuzdanoj krapinskoj službenici Ministarstva kulture zato što je s prijateljicom podigla majicu i pokazala urbi et orbi svoje adute. Gole sise su kršenje kodeksa ponašanja državnih službenika. Neispunjena obećanja u tom kodeksu nisu predviđena.

Komentirajte prvi

New Report

Close