Spašavanje Agrokora nije spašavanje Todorića

Autor: Vladimir Nišević , 15. ožujak 2017. u 22:00

Ukupna izloženost Hrvatske koncernu Agrokor zahtjeva da politika napokon izgovori krilaticu ‘Too big to fail’.

Too big to fail američka je krilatica koju je 1984. godine popularizirao senator Stewart McKinney govoreći pred kongresnim odborom o spašavanju jednog od velikih američkih osiguravatelja.

Pojam je to, naravno, poznat i prije 80-ih, ali ipak u uho nam je svim ušao s padom Lehman Brothersa. Hrvatski sustav, unatoč svim svojim boljkama, proteklih godina taj izraz nije poznavao. Stabilan bankarski sustav, gospodarstvo u manjoj mjeri izloženo svjetskim trendovima i više u raljama domaćih problema nekako i nije bilo izloženo nekom "preveliko da padne". Sve do sada. Problemi koji su počeli tinjati s Agrokorom polako, ali sigurno vode k tome da se i kod nas iz usta političara, analitičara i ekonomista začuje "too big to fail", a iako to još nitko nije glasno izgovorio, svima je jasno da tako jest.

Pitanje je samo političkog konsenzusa i promjene javnog mnijenja koje čelniku Agrokora i nije naklonjeno, a kako bi se napokon glasno reklo da propast koncerna Agrokor vraća Hrvatsku u recesiju, a sve poslovne subjekte izložene koncernu, kojih nije malo, baca na koljena. Činjenica koju politika i javnost u ovom trenutku ne smiju zaboraviti je da spašavanje Agrokora nije spašavanje Ivice Todorića, jer koncern te veličine tu je bez njega i s njim. To je spašavanje hrvatskog gospodarstva.  

Komentirajte prvi

New Report

Close