Sberbank namjerava prodati udjel u Agrokoru, zainteresirani fondovi iz SAD-a, Kanade i Velike Britanije

Autor: Poslovni.hr/Hina , 25. siječanj 2019. u 08:22
Foto: Ivo Čagalj / Pixsell

Poletaev je rekao da su Sberbanku počele stizati ponude za kupnju udjela u Agrokoru od raznih fondova, od SAD-a i Kanade do Velike Britanije.

Sberbank je spreman prodati svoj 39,2-postotni udio u Agrokoru i taj bi se posao mogao provesti u prvoj polovici ove godine, prenose u četvrtak ruski mediji izjavu prvog zamjenika predsjednika Sberbanka Aleksandra Vedjakina. 

Sberbank je spreman prodati svoj udio u hrvatskom trgovačkom lancu Agrokor, a taj posao se vjerojatno može provesti u prvoj polovici ove godine, izjava je Vedjakin na marginama gospodarskog foruma u Davosu, prenosi list Kommersant pozivajući se na agenciju Reuters.

"Pregovori su u tijeku sa svim zainteresiranim stranama, a ima ih dosta", rekao je Vjedjakin za RIA Novosti. Istaknuo je da je u tijeku postupak podmirenja obveza Agrokora prema Sberbanku te da je prodaja udjela u hrvatskom maloprodajnom lancu dio strategije rješavanja dugova.

Sberbank je najveći Agrokokov kreditor s izloženošću od 1,1 milijarde eura, a u skladu s postignutom nagodbom u postupku izvanredne uprave koja uključuje zamjenu duga za dionički udjel Sberbank bi bio najveći dioničar Agrokora s udjelom od 39,2 posto. 

"Sberbank vjerojatno neće trebati retailera u toj zemlji (Hrvatskoj). To je non-core imovina i prodaja je dio naše strategije", objasnio je Verdjakin razloge za odluku o prodaji udjela.

Inače, početkom prosinca prošle godine savjetnik predsjednika Uprave Sberbanka Maksim Poletaev je u razgovoru za Reuters rekao da je Sberbank počeo primati ponude za prodaju svog udjela u Agrokoru. 

Poletaev je rekao da su Sberbanku počele stizati ponude za kupnju udjela u Agrokoru od raznih fondova, od SAD-a i Kanade do Velike Britanije.

"Sve ovisi o cijeni, za sada proučavamo te prijedloge", izjavio je početkom prosinca Poletaev.

Komentari (18)
Pogledajte sve


Vidjet ćemo koji će bedak refinancirat roll up, jedino ako knighthead & company smanje apetite.
Revizije na Vsrh i na Ustavnom sudu..i nije to sve.

Kakva je to “revizija na Ustavnom Sudu”????Nesto novo?

Dao sam suglasnost za tužbu odmah. Adris je pokrenuo inicijativu.
Ulagao sam na temelju FI koje je revizija potvrđivala redovito kao ispravna, ali ispada da su potvrđivali krivotvorine, to će doći na raspored prije ili kasnije, ko nacionalizacija, ali za moje unuke.. Tako ispada obrazac ponašanja.

Vidjet ćemo koji će bedak refinancirat roll up, jedino ako knighthead & company smanje apetite.
Revizije na Vsrh i na Ustavnom sudu..i nije to sve.





Iako su ljudi iz SBERBANK odmah demantirali da sada misle prodavati udjele,teoreticari urota i dalje "po svom"!Nisu tamo debili da prodaju sada kada je cijena nikakva.Valjda ce najprije "podici tvrtku na noge" pa onda prodavati!

Rusi puštaju spinove ,skužili su da su ih roll up -eri namagarčili pa bi oni najradije izašli pošto poto iz ove igre samo da mogu , cijena je nebitna.
Ali ne mogu.
Pa tko bi kupio njihove udjele u Agrokoru koji je u puno lošijem stanju nego prije dvije godine kad ga je preuzela izvanredna uprava.
I još imaju velik rizik od tužbi nezadovoljnih vjerovnika kao i manjinskih dioničara.
Pa pokušavaju fingirati situaciju velikog interesa i otimanja za njihove udjele.
Moš' mislit…… američki ,engleski ,kanadski ,arapski i kineski fondovi su jako zainteresirani. LOL
[/quote]
Ma da,ima i fingiranja i spinova od raznih aktera,a mediji vole ovakve teme i "teorije urota"!
Tu se slazemo.Sto se tice rizika tuzbi od onih vjerovnika koji nisu glasovali za nagodbu,a smatraju se ostecenim i podigli su (ako jesu) tuzbe,tu postoji nekakav rizik,po meni,ali on nije tako znacajan kako se ponekad nastoji prikazati,jer je preko 80% glasovalo za nagodbu!Ostatak bi eventualno mogao dobiti neku razliku udjela koji im je vec dosuden.
Sto se tice potencijalnih tuzbi dionicara,ne vidim rizike za nove tvrtke,a kako izgleda niti jedan veci vjerovnik nije pokrenuo spor (barem nitko ne pise o tome).Mozda postoji rizik za "Gazdu" i bivse uprave i nadzorne odbore ako se proglase pravomocno krivima u odgovarajucim kaznenim postupcima za namjerno ostecivanje drustva pa da moraju drustvo obestetiti odredenim iznosima.
Ne znam dali je i koliko dionicara uopce pokrenulo i kakve potupke ,protiv koga i po kome pravnom osnovu.

[/quote]
Reviziju VSH protiv drugostupanjske odluke VTS -a podnijelo je 25 revidenata i Dolički je podneskom sudu od 17.1. 2019. poslao odgovor na iste.
Što se tiče prihvata Nagodbe sa visokih 80% ,jasno je da to nije bio nikakav problem jer se glasalo ne prema utvrđenim skupinama nego prema vrijednosti tražbina ukupno u koje su ušle i naplaćene tražbine kao i osporene tražbine velikih vjerovnika.

[/quote]
Sve OK. Revizija je izvanredni pravni lijek ogranicen samo na neke najteze povrede prava .
Neka se koriste sva pravna sredstva sto je s obzirom na vrijednost spora i ocekivano.

New Report

Close