Recept za pobjedu: Kako preživjeti lošeg šefa

Autor: Jack Welch; Suzy Welch , 05. travanj 2010. u 22:00

Ako radite za šefa koji vam ne odgovara, postavite si četiri glavna pitanja, a odgovori će vam pomoći da to mučno iskustvo prihvatite, popravite ili privedete kraju

Loš šef vas može gotovo dokrajčiti. Doduše, ne doslovno, no može uništiti onaj dio vaše duše iz kojeg crpite pozitivnu energiju i predanost poslu. Loš vas šef može natjerati da pretražujete internet ili zovete centre za zapošljavanje nastojeći naći posao bilo gdje drugdje. Možete čak i sami sebe jako žaliti. Ali to ne smijete! Nemojte si dopustiti da postanete žrtva jer takav stav može djelovati pogubno na vašu karijeru. Kao i svaka druga nepovoljna ili nepoštena situacija koja vas u životu snađe, i rad za lošeg šefa je problem, no problem koji možete riješiti. Počnite tako da sebi postavite sljedeći niz pitanja, a odgovori će vam pomoći da prebrodite to mučno iskustvo – ono zbilja i jest mučno, no na vama je da ga prihvatite, popravite ili privedete kraju.

1. Zašto se moj šef prema meni ponaša kao kreten?
Odgovor je katkad zbilja jednostavan. Vaš se šef ponaša kao kreten jer se tako ponaša prema svima koji su mu podređeni. No stvar je posve drukčija ako se tako ponaša samo prema vama. Razmislite o svome učinku i pokušajte otkriti jeste li i zbog čega vi uzrok takvog šefova ponašanja. Razmislite i o svojem odnosu prema nadređenima jer i to može biti uzrok problema. No možda nemate problema s autoritetom, a i samoanaliza ostalih područja nije ostvarila rezultate. Onda je vrijeme da otkrijete kako razmišlja vaš šef. Ako budete imali sreće, šef će vam otvoreno reći što mu kod vas smeta, na čemu možete zajednički poraditi. Ako se vi budete trudili poboljšati svoj učinak ili stav, poboljšat će se i njegovo ponašanje prema vama. Međutim, ironičnim se može činiti da u tijeku analize svog učinka utvrdite da je šef zadovoljan vašim rezultatima, što situaciju onda čini posve drukčijom. To znači da se prema vama grozno ponaša samo zato što mu niste simpatični, a u tom slučaju sljedeće je pitanje.

2. Dokad će moj šef biti na tom položaju?
Katkad je sasvim jasno da je loš šef na odlasku. Njegovi su nadređeni već dali naslutiti takvo razrješenje situacije ili on sam daje do znanja da jedva čeka da ode. O kojem god scenariju bilo riječi, morate biti strpljivi i čekati. Ostvarujte dobre rezultate i budite aktivni dok ne dočekate spas. Sasvim je druga priča ako vaš loš šef ne misli tako brzo otići. Mnogi loši šefovi slijede loše vrijednosti, no ostvaruju dobre rezultate i s takvima je najteže izaći na kraj. Zbog svojih dobrih rezultata često dugo ostaju u tvrtki. Većina kvalitetnih tvrtki zna prepoznati takve ljude i s vremenom ih se riješiti. No, nažalost, većina tvrtki takve menadžere zadržava dulje nego što je to za tvrtku korisno. U tom je slučaju vaše sljedeće pitanje:

3. Što će biti sa mnom ako budem ostvarivao dobre rezultate i uspijevao nositi se s lošim šefom?
Ako smatrate da netko iz viših krugova u vašoj organizaciji suosjeća s vama, postoji mogućnost da ćete s vremenom ostvariti promaknuće kao nagradu za pretrpljene muke. Dok čekate na takav rasplet situacije, ostajte ustrajni i dajte sve od sebe. No budite oprezni. Potisnite nagon da se na šefa požalite njegovim kolegama ili nadređenima. Veliki će šef možda, u najboljoj namjeri da vas zaštiti, izgrditi vašeg šefa zbog odnosa prema vama, no budite sigurni da ćete poslije toga samo doživljavati više neugodnosti. U takvim situacijama uvijek postoji element neizvjesnosti. U svakom slučaju, sigurno je da vas odlazak na posao nimalo ne raduje, zbog čega se treba pitati sljedeće:

4. Zašto ja ovdje uopće radim i je li sve ovo uopće vrijedno truda?
Jako je malo savršenih poslova. Ako imate lošeg šefa i nije izgledno da će se situacija uskoro promijeniti, morate pažljivo odvagati prednosti i mane i zapitati se: “Je li ovo vrijedno truda?” Ako je odgovor ne, počnite smišljati strategiju odlaska koja će vašoj karijeri i ugledu donijeti što manju štetu. S druge strane, ako očekujete da će posao koji radite vašoj karijeri donijeti dugoročnu korist, onda i nemate nekog izbora. Usredotočite se na to zašto ostajete u tvrtki i prihvatite činjenicu da je vaš šef nesretna okolnost u karijeri koju ste sami odabrali. Tim ćete si činom ujedno i oduzeti pravo na prigovaranje. Više nemate pravo smatrati se žrtvom. Ako sami odlučujete o svojim potezima, onda ste odgovorni i za njihove posljedice. Je li vaš posao vrijedan toga da morate podnositi lošeg šefa? Ako ta žrtva nije toga vrijedna, otiđite dostojanstveno. Kad vi postanete šef, sjetite se zašto se svog šefa smatrali lošim i kako ste se zbog toga osjećali, i nećete ponavljati njegove pogreške.

© Jack and Suzy Welch
The New York Times Syndicate, 2010.

Jack i Suzy Welch, autori međunarodne uspješnice “Kako pobijediti”. Njihova je najnovija knjiga “Odgovori na pitanje kako pobijediti: Suočavanje sa 74 najteža poslovna pitanja današnjice”. Jack Welch bivši je glavni direktor General Electrica, časopis Fortune proglasio ga je menadžerom 20. stoljeća. Ovaj je članak adaptacija iz knjige “Kako pobijediti”, Naklada Zadro, Zagreb, 2005.

Komentirajte prvi

New Report

Close